Marjut 'Maikki' Mulari: Hetken kestää elämää

Tiesitkö, että laulamisen terveysvaikutukset ovat vähintään samaa luokkaa kuin kestävyysurheilun?

Marjut Mulari istuu pöytään nojaten ja hymyilee.
Uutinen

Body

Musiikki, etenkin laulaminen, tekee aivoille uskomattoman hyvää. Se vilkastuttaa aivojen verenkiertoa ja saattaa jopa kasvattaa niiden kokoa. Laulaminen voi myös parantaa tarkkaavaisuutta ja oppimista, jopa muovata persoonallisuutta. Parhaimmillaan se voi myös lievittää niin henkistä kuin fyysistäkin kipua.

Eikä siinä vielä kaikki: yhdessä laulaminen vähentää ja ehkäisee yksinäisyyttä ja lisää yhteenkuuluvuutta myös toisilleen tuntemattomien kesken. Kuorossa laulaminen tutkitusti lisää hyvinvointia ja pidentää ikää, sillä siinä yhdistyvät sekä musiikin että yhteisöön kuulumisen terveysvaikutukset. Muun muassa terveyspsykologian tutkija Harri Koskela on todennut, että maailman onnellisin ihminen laulaa kirkkokuorossa ja asuu ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.

Adventinaika on ympäri maailman yhdessä laulamisen kulta-aikaa. Suomessa siitä tekee hieman erikoisen se, että monet suomalaisista joululauluista ovat suorastaan ahdistavia dystopioita. Niissä hetken kestävä elämä on synkkä ja ikävä, laps’ hukkuu hankeen ja unhoittuu, kuollut veli lentää varpusena siskonsa luo ja sirkuttajat suljetaan häkkiin. Silti niiden laulaminen joulun alla on monelle suomalaiselle äärimmäisen rakasta ja tärkeää, eikä joulumieli tule ilman niitä.

Suomi on kaamosaikaan synkkä maa. Ehkä sitä on aikanaan siedetty ja käsitelty säveltämällä surumielisiä lauluja – ja sitten kanavoimalla syviä tuntoja niiden paatokselliseen veisuuseen vuosikymmenestä ja -sadasta toiseen. Synkkiä ovat olleet säiden lisäksi elämän realiteetit esimerkiksi vuonna 1859, jona Zacharias Topelius kirjoitti joululauluksi sittemmin sävelletyn runon Varpunen jouluaamuna. Lapsikuolleisuus oli suurta, ja Topeliuskin oli menettänyt yksivuotiaan lapsensa runon julkaisua edeltävänä vuonna.

Topeliuksen ajoista maailma on muuttunut paljon, pääosin parempaan suuntaan. Ihmiselämän realiteetit eivät silti muutu: elämä kestää vain hetken, ja etenkin kaamosaikaan se voi olla synkkää ja ikävää. Musiikki ja yhdessä laulaminen voivat kuitenkin taittaa synkkyydeltä terävimmän kärjen. Siksi laulaminen on terveysteko, ja synkkienkin joululaulujen laulaminen oudolla tavalla hoitavaa.

Tästä hyvinvointikirjeestä löydät Haaga-Helian Helsingin ja Porvoon kampusten joululaulutapahtumien ajankohdat. Tule keventämään mieltäsi ja edistämään aivoterveyttäsi suloisen surumielisten joululaulujen parissa. Pari iloistakin laulua sentään mahtuu joukkoon – onhan riemun raikkahin aika.