IMIB-verkosto käynnisti syksyn toimintakierroksen: Kansainväliset osaajat ja yritykset kokoontuivat Pasilaan verkostoitumaan
Kansainväliset opiskelijat kohtasivat Uudellamaalla toimivia yrityksiä IMIB-verkoston aloitustapahtumassa. Tapahtuma tarjosi innostavan alun opiskelijoiden ja yritysten väliselle yhteistyölle sekä verkoston yrittäjyysvalmennukselle.
Body
Kansainvälisten osaajien työllistymistä Suomessa edistävän IMIB-verkoston syksyn toimintakierros käynnistyi aloitustapahtuman merkeissä Haaga-Helian Pasilan kampuksella, jonne kansainväliset opiskelijat, yritysedustajat sekä hanketiimin jäsenet kerääntyivät tutustumaan ja verkostoitumaan toisiinsa.
Tapahtuma toimi myös aloituksena verkoston tarjoamalle yrittäjyysvalmennukselle ja mentorointimallille, jota tullaan kehittämään tulevan kahden vuoden aikana. Samalla hanketiimin asiantuntijat pääsivät kertomaan osallistujille lisätietoa IMIB-verkoston toiminnasta ja sen kunnianhimoisista tavoitteista.
IMIB:in tarjoama yrittäjyysvalmennus auttaa osallistujia tunnistamaan ja vahvistamaan omaa yrittäjyysosaamistaan, kun taas mentorointimallissa kansainväliset opiskelijat pääsevät työstämään tiimeinä yritysten määrittelemiä toimeksiantoja osaavien valmentajien johdolla.
Tapahtuman järjestäjien mukaan tunnelma oli innostunut. Moni opiskelija oli odottanut pääsevänsä tutustumaan yrityksiin. Opiskelijoiden mukaan IMIB-verkosto on hieno mahdollisuus saada jalkaa oven väliin. Syksyn toimintajaksolta he odottavat etenkin tutustumista suomalaiseen työelämään.
Mukana niin yrityksiä kuin yhdistyksiäkin
IMIB-verkoston syksyn toimintakierrokselle osallistuu kotimaisten Bluetin, Cadmaticin, EntryLabin, Mediagoon ja Skillhiven lisäksi myös kaksi yhdistystä, joiden toimeksiantoja opiskelijat pääsevät työstämään tiimeinä valmentajiensa johdolla.
Kulttuurin ja hyvinvoinnin liitto Kukunori ry:n toiminnanjohtaja Markus Raivio puolestaan on innoissaan tiimin monimuotoisuudesta. Hänen mukaansa tiimi on intoa täynnä ja erittäin kiinnostunut ratkaisemaan mielenterveyteen liittyviä sosiaalisia haasteita.
– Tiimi on monimuotoinen, toimeksianto selkeä, ja ryhmän yhteishenki silminnähden avoin ja yhteistyöhön kannustava, hän kehaisee.
Kansainvälisten kauppasuhteiden kehittämistä edistävä Suomi-Keski- ja Itä-Euroopan maiden kauppayhdistyksen pääsihteeri Anne Hatanpää kertoo odottavansa opiskelijoilta uusia ideoita ja ratkaisuja, jotka tarjoavat kotimaisille yrityksille uusia näkökulmia kasvuun.
Myös valmentajien odotukset ovat korkealla
Kevään menestyksekkään pilottijakson sekä syksyn onnistuneen aloitustapahtuman ja innostavien kohtaamisten myötä myös IMIB-verkoston valmentajien odotukset ovat korkealla. Verkoston uravalmentajien ja yrittäjyysvalmentajan tuella on tärkeä merkitys kansainvälisten osaajien työllistymisen tukemisessa.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun lehtori Päivi Käri-Zein on yksi verkoston kolmesta uravalmentajasta, joka uskoo opiskelijoiden ja yritysten välisen yhteistyön hyödyttävän molempia osapuolia. Käri-Zein mukaan yrityksissä on ollut jopa puhetta opiskelijoiden palkkaamisesta.
– Joissain yrityksissä on ollut jopa puhetta opiskelijoiden palkkaamisesta tai pitkäaikaisemmasta yhteistyöstä, mikä olisi kaikkien kannalta todella hienoa. Se edistäisi mainiosti myös projektimme tavoitetta, hän kertoo.
Mikä ihmeen IMIB-verkosto?
Maahanmuuttajat kansainvälistyvien yritysten mentorina -hanke (IMIB) on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoima hanke, joka toteutetaan 1.1.2024-31.5.2026 välisenä aikana. Hankkeen osatoteuttajina ovat Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulut.
Hankkeen tavoitteena on edistää kansainvälisten ja maahanmuuttajatausten opiskelijoiden ja SIMHE-asiakkaiden työllistymistä tuomalla heidät yhteen suomalaisten yritysten kanssa ammattikorkeakoulujen osaavien asiantuntijoiden kautta.
Yhdessä he kaikki muodostavat IMIB-verkoston, joka palvelee paitsi opiskelua ja työllistymistä myös yrityselämää. Hankkeen rahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto (ESR+).