Hotelli- ja ravintola-alan Work & Study -opintoryhmässä suunnataan kohti restonomitutkintoa

Haaga-Heliassa käynnistyi lokakuussa 2020 ensimmäinen hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon Work & Study pilottiryhmä, joka tarjoaa alalla jo työssä oleville mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan joustavasti työn ohessa sekä väylän korkeakoulututkintoon.

Kuvituskuva hotelli- ja ravintola-alan opiskelijoita hotellissa
Uutinen

Body

Pilottiryhmässä aloittaneiden 20 opiskelijan on tarkoitus valmistua restonomeiksi nopeutetusti 2,5 vuodessa. Work & Study -painotus tarkoittaa, että merkittävä osa tutkinnosta suoritetaan opinnollistamalla eli yhdistämällä suunnitelmallisesti työ ja opinnot ja osoittamalla näin kertynyt osaaminen.

- Restonomikoulutukseen hakijoille on tunnusomaista, että moni toimii jo koulutusalaa vastaavassa työssä,  joten osaamista karttuu kaiken aikaa ja opinnollistamiselle on luontevia mahdollisuuksia, toteaa pilottiryhmän koordinoinnista ja koulutuksen rakenteen suunnittelusta vastaava Marjaana Mäkelä.

Alan ammattilaisista koostuva ryhmä on aloittanut opintonsa innostuneesti. Vertaisoppiminen muilta ryhmän opiskelijoilta sekä opintotehtävien yhdistäminen omaan työhön on koettu motivoivaksi.

Opiskelijoilta odotetaan itseohjautuvuutta, mutta tarjolla on myös runsaasti tukea ja ohjausta

Pilottiryhmän opinto-ohjaajana toimiva Birgitta Nelimarkka kokee ryhmän ohjaamisen olleen erittäin mielenkiintoista ja yhteistyön kokonaisuudesta vastaavien opettajien välillä antoisaksi.

- Opiskelijat laativat hakuvaiheessa motivaatiokirjeen, jonka jälkeen heidät haastateltiin, joten opin tuntemaan heidän taustansa ja osaamisensa etukäteen. Tästä on ollut suuri apu ohjauksessa. Lisäksi he tekivät osaamisen kartoituksen eli itsearvioivat omaa osaamistaan peilaten osaamista opintojaksojen osaamistavoitteisiin, Nelimarkka toteaa.

- Olemme kokoontuneet opetuksesta ja ohjauksesta vastaavien opettajien kanssa säännöllisesti Mäkelän johdolla ja sopineet yhdessä etenemisestä. Lisäksi olemme järjestäneet opintoryhmän kanssa etätapaamisia Get together -teemalla. Näissä tapaamisissa opiskelijat ovat päässeet esittämään heitä mietityttäviä kysymyksiä, joihin olemme yhdessä ryhmän opettajien kanssa vastailleet.

Uusille opiskelumuodoille on kysyntää

Mäkelä kokee, että uusille innovatiivisille opiskelumuodoille on paljon kysyntää niin opiskelijoiden kuin työelämän edustajien keskuudessa. Ammattikorkeakoulut tarjoavatkin loistavan ympäristön näiden kehittämiseen.

- Työn ja korkeakouluopintojen yhdistäminen on keskeinen osa jatkuvan oppimisen kokonaisuutta. Lisäksi se tarjoaa hyvän mahdollisuuden edetä työuralla tai jopa siirtyä uusiin tehtäviin ilman pitkiä opintovapaita, Mäkelä toteaa.

- Haaga-Heliassa on viime vuosina rakennettu määrätietoisesti uusia, vaihtoehtoisia opiskelumuotoja, joissa opiskelijalla on mahdollisuus hyödyntää aitoja työelämän tilanteita AMK-opinnoissaan. Tällä Haagan kampuksen pilottikokeilulla haluamme kannustaa uusiin, rohkeisiin kokeiluihin ja tehdä tunnetuksi opinnollistamista mielekkäänä vaihtoehtoisena opiskelumuotona myös korkea-asteen opinnoissa, hän summaa.

Lue lisää Haaga-Helian Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon Work & Study -pilotista täältä

Ota yhteyttä
Marjaana
Mäkelä
yliopettaja
+358 294471164
marjaana.makela@haaga-helia.fi