Haaga-Helia tarjoaa jatkossakin joustavaa opiskelua (päivitetty 14.5.)

Läsnäolosäännöt ovat herättäneet paljon keskustelua opiskelijoiden keskuudessa. Haaga-Helia seuraa palautetta ja uusia linjauksia voidaan vielä viilata palautteen perusteella. Tähän uutiseen olemme koonneet vastauksia saamiimme kysymyksiin ja kommentteihin.

Kuvituskuva ryhmätyöstä
Uutinen

Body

Uutista päivitetty 14.5.2024: Q&A lisätty

Haaga-Heliassa voi opiskella päivä- ja monimuoto-opetuksessa. Uudet säännöt läsnäolosta vaikuttavat etenkin päiväopetukseen ja lähiopetuksena toteutettaviin opintojaksoihin. Monimuoto-opinnot on suunniteltu suoritettavaksi joustavasti työn ohessa, ja niissä opiskellaan edelleen valtaosin itsenäisesti etänä: lähiopetuskertoja on lähtökohtaisesti vähemmän. Master-opinnot ovat monimuoto-opiskelua.

Etenkin aloittaville AMK-opiskelijoille tarjotaan jatkossa painotetusti opintojaksojen lähitoteutuksia, sillä opintojen alussa luodut verkostot ja tiimi- ja työelämätaidot kantavat tulevalla työuralla eteenpäin. Pidemmälle edenneille opiskelijoille tarjoamme enemmän itsenäisemmin suoritettavia toteutusmuotoja.

Toteutusmuotoja on jatkossakin erilaisia

Ymmärrämme opiskelijoiden paineet ja erilaiset elämäntilanteet. Läsnäolovaatimus ei jatkossakaan ole 100 prosenttia, vaan joustaa yhteisten rajojen puitteissa. Lisäksi Haaga-Heliassa kursseista järjestetään erilaisia toteutusmuotoja, joista esim. virtuaaliset verkkototeutukset ovat täysin itsenäisiä ja niitä voi suorittaa ajasta ja paikasta riippumatta. Myös läsnäoloa vaativien kurssien työmäärästä noin 2/3 on jatkossakin itsenäistä työskentelyä, jonka voi sovittaa omaan elämänrytmiin. Work & Study -mallin avulla myös työtä voi opinnollistaa eli työtä tekemällä voi hankkia tutkinnossa edellytettävää osaamista.

Koronapandemian jälkeen lähiopetuksessa on ollut erilaisia käytänteitä ja linjauksella on tarkoitus yhdenmukaistaa lähiopetusta. Yhteiset pelisäännöt edistävät opiskelijoiden tasavertaista kohtelua.

Kehitetään yhdessä – anna palautetta

Tarve läsnäolon lisäämiseen on noussut esiin niin opettajien, opiskelijoiden kuin Haaga-Helian opiskelijahyvinvoinnin tiimiltä. Yksinäisyys, mielenterveyden ongelmat ja hyvinvoinnin heikentyminen näkyvät opintojaksoilla, opintopsykologien ja -valmentajien vastaanotoilla ja tutkimustuloksissa.

Asiasta on keskusteltu Haaga-Helian opiskelijakunta Helgan ja ainejärjestöjen kanssa suunnittelun alkuvaiheessa, jolloin varsinainen uudistus ei ollut vielä nyt esitetyssä muodossa. Näillä foorumeilla vastaanotto on ollut pääosin positiivista, koska huoli yhteisöllisyydestä ja yksinäisyydestä on yhteinen. Kiitämme somessa ja kyselymme vastauksina saamistamme palautteista, ja otamme palautteen huomioon, kun läsnäololinjauksia kehitetään.

Otamme palautetta edelleen vastaan: käy jättämässä kommenttisi täällä.

Kysymyksiä ja vastauksia

Ota yhteyttä
Teppo
Rantala
johtaja
+358 294471650
teppo.rantala@haaga-helia.fi