Tuplatutkinnon tehnyt Suvi koki opiskelun helpoksi ja kivaksi

Suvi Salo opiskeli suoraan lukion jälkeen Haaga-Heliassa sekä restonomiksi että tradenomiksi.

suvi salo
16.05.2022
Alumnitarina

Suvi Salo opiskeli Tampereella IB-lukiossa eikä ollut abivuonna ihan varma, mitä tekisi lukion jälkeen. Opinto-ohjaaja suositteli hänelle johdon assistentin linjaa Haaga-Heliassa. Suvi pääsi kuitenkin kesätöihin Viking Linen M/S Amorellan ravintoloihin apulaistarjoilijaksi, ja ala alkoi kiinnostaa. Lisäksi hän mietti, että restonomeilla on hyvät työllistymismahdollisuudet ja tutkinto on kansainvälinen.

– Englanninkielinen tutkinto oli myös looginen valinta opiskeltuani jo lukion englanniksi.

Suvi haki vuonna 2013 opiskelemaan Hotel, Restaurant and Tourism Management -koulutukseen Haaga-Heliaan.

Kolmantena opiskeluvuotena Suvi kirjoitti opinnäytetyötään ja oli töissä eri hotelleissa vastaanottovirkailijana. Hän haki silti Haaga-Heliassa opiskelemaan lisäksi tradenomiksi.

– Totesin, että kyllä se johdon assistentti -linja edelleen kiinnostaa, erityisesti kun koulutus on myös englanniksi. Johdon assistentti -linjalla oli hyvät erikoistumisvaihtoehdot, ja minua oli alkanut kaiken muun ohella kiinnostaa markkinointi.

Pääsykokeet läpi helposti

Suvista pääsykokeet molemmille linjoille olivat helppoja.

– Ennakkotehtäviä ei varsinaisesti ollut, mutta molempiin pääsykokeisiin oli paljon lukumateriaalia.

Restonomilinjalle hakiessa Suvin piti tehdä suomenkielen, englanninkielen ja matematiikan kokeet ja osallistua ryhmähaastatteluun.

– Tradenomin pääsykokeessa muistelisin olleen pelkästään kielet ja ryhmähaastattelu. Koin, että kokeet olivat helppoja ja hyvin käytännönläheisiä.

Restonomitutkinnon opinnoissa korostui käytännönläheisyys, ja kursseilla opeteltiin tarjoilua, ruoanlaittoa ja järjestelmien demoversioiden käyttöä sekä tehtiin projekteja yhteistyössä eri yritysten kanssa.

– Oli kiva päästä kokeilemaan vähän kaikkea, vaikka lopulta erikoistuin majoituspalveluihin.

Tradenomitutkinnon opinnoissa taas Suvi opiskeli tietojenkäsittelyyn liittyviä ohjelmia ja osallistui jälleen muutamaan yritysten kanssa tehtyyn projektiin. 

– Sain melko paljon kursseja hyväksiluettua restonomitutkinnon pohjalta, joten minun ei tarvinnut suorittaa kaikkia tradenomikursseja.

Tasapainoilua töiden ja opintojen kanssa

Suvista opiskelu Haaga-Heliassa oli rentoa.

– IB-lukion jälkeen opiskelu ammattikorkeakoulussa tuntui helpolta. Siitä syystä otin paljon valinnaisia kursseja, joilla sain haastettua itseäni enemmän.

Restonomilinjalla opiskelijaporukka oli melko yhteinäinen. Suvi tutustui etenkin vaihto-opiskelijoihin, joiden kanssa hän on edelleen tekemisissä.

Tradenomiksi opiskellessaan hän kävi kursseja eri vuosiluokkien kanssa, joten siinä koulutuksessa hänelle ei syntynyt samanlaista kaveriporukkaa kuin restonomilinjalla.

– Kuitenkin sieltäkin minulle jäi kavereita, joita edelleen tapaan.

Helsingissä asuminen ja eläminen ovat sen verran kallista, että Suvi kävi töissä opiskelujen rinnalla, vaikka olisi mieluummin keskittynyt vain opiskeluihin.

– Kävin useammassa työssä, ja aina jos en ollut koulussa, olin töissä. Opiskelun ja töiden yhdistäminen ei ollut kevyttä, mutta jotenkin se onnistui.

Töissä käyminen helpottui kun Suvi sai suorittaa osan kursseista verkossa, jolloin hän ei ollut niin sidottu koulun aikatauluihin.

Opintomatka ja kilpailuvoitto

Mieleenjäävin muisto Haaga-Heliasta Suville on restonomiopintoihin kuulunut Tallinnan opintomatka.

– Se oli ensimmäinen kertani Tallinnassa, ja meillä oli todella hauskaa. Oli kiva päästä tekemään pieni ulkomaanmatka luokan kanssa.

Toinen erityinen muisto Suville on tradenomiopintoihin kuulunut markkinnoin erikoistumiskurssi. Hän osallistui tiimin kanssa markkinointikilpailuun, ja he voittivat sen.

– Pääsimme vieraiksi alan gaalaan, ja saimme kunniakirjat ja hienot kukat kotiin viemisiksi.

Suvin restonomin opinnäytetyön aihe oli verkkosivujen tekeminen Ylläksen vuokramökille kiinalaisia turisteja varten. Kyseessä oli Suvin vanhempien omistama mökki, jota he olivat vuokranneet jo useita vuosia.

– Lapissa oli alkanut lomailla yhä enemmän kiinalaisia, ja ajattelimme kokeilla, saisimmeko tavoitettua tätä kohderyhmää.

Suvin tradenomin opinnäytetyö aiheena taas oli oman sosiaalisen median konsultointiyrityksen perustamista.

– Tein liiketoimintasuunnitelman. En kuitenkaan ole toistaiseksi perustanut kyseistä yritystä.

Verkostoidu, verkostoidu, verkostoidu

Vuonna 2018 Suvi valmistui restonomiksi ja vuonna 2020 tradenomiksi Multilingual Management Assistants -linjalta. Nykyisin hän työskentelee AdOps Specialistina Relevant Digital -yrityksessä. Yritys toimii strategisena kumppanina digitaalisista kanavista kasvua hakeville julkaisijoille ja muille alan toimijoille.

– Ala, jolla nyt työskentelen, on alati muuttuva. On vaikeaa sanoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Luultavasti lisää automaatiota, mikä varmasti muuttaa työnkuvaani. Haaveilen myös lisäopiskelusta, joten voi olla, että päädyn vielä aivan toiselle alalle.

Jos Suvi voisi tehdä nyt jotain toisin opiskelijana, hän tekisi vähemmän palkkatöitä ja osallistuisi enemmän opiskelijatapahtumiin, koska niissä tutustuu ihmisiin paremmin kuin luokassa. Kuitenkin hän kokee, että onnistui hyvin verkostoitumaan opintojen aikana, mikä on ollut erityisen tärkeää uran kannalta.

– Haaga-Helia on tunnettu koulu Suomessa, ja monesta yrityksestä löytyy koulun alumneja. Tämä helpottaa verkostoitumista ja sitä kautta luo uusia mahdollisuuksia. Sanoisin, että valmistuminen Haaga-Heliasta on hyvä käyntikortti ja avaa monia ovia jo pelkästään alumniverkoston kautta.

Suvin mukaan Haaga-Helia sopii niille, jotka ovat hyvin opiskeluorientoituneita, halukkaita verkostoitumaan ja osallistumaan aktiivisesti toimintaan luokassa ja luokan ulkopuolella.