“Tarvitsin pikaisesti Master-tutkinnon voidakseni luennoida työn ohessa”, kertoo Master of Hospitality Management -ohjelmasta valmistunut Anke Diana Baumman, “mutta Haaga-Helia -opinnoista jäi käteen paljon muutakin kuin pelkkä tutkintotodistus.”

Työskenneltyään 15 vuotta ilmailun parissa muun muassa konsultointitehtävissä, Anke Diana Baumann oli jo ansioitunut ammattilainen alallaan. Kun hänen opettajansa nuoruuden opinahjosta (International University of Applied Sciences, Bad Honnef Germany) kutsui Anke Dianan pitämään ilmailuaiheisia luentoja kävi ilmi, että hän tarvitsee työkokemuksensa lisäksi opettajan pätevyyden.

Anke Diana Baumann
26.08.2021
Alumnitarina

- Pidän työstäni, mutta nautin myös opettamisesta. Ihmisten motivoiminen jonkin heille uuden äärellä on kiehtovaa, ja siksi vastasin heti myöntävästi kun entinen professorini esitti luennoimiskutsun, Anke Diana kertoo.

Luennot oli tarkoitus pitää puolalaisessa yliopistossa, ja asiat järjestyivät niin, että Anke Dianan oli mahdollista suorittaa tarvittavat pätevöitymisopinnot samassa oppilaitoksessa opetuksen ohessa. Kaikki ei kuitenkaan mennyt niin kuin Anke olisi toivonut.

- Kun aikuinen ihminen alkaa jälleen opiskella, ja tekee sen työn ohessa, on tilanne aika erilainen kuin 20-vuotiaalla, joka ei elämässään juuri muuta tee kun opiskele ja juhli, Anke Diana huomauttaa.

- Puolalaisyliopiston joustamaton suhtautuminen esimerkiksi aikatauluihin ja etäopiskeluun ei kerta kaikkiaan sopinut minulle. Kaikki opiskelu tapahtui sitä paitsi puolaksi, eikä minulla ollut aikaa tai energiaa alkaa ensin opetella uutta kieltä.

Anke Diana keskeytti opintonsa pettyneenä. Pian kohtalo kuitenkin puuttui peliin hänen kertoessaan työkollegalle tapahtuneesta. ”Oletko koskaan ajatellut opiskelemista Suomessa?”, kollega kysäisi.

Toinen kierros

Anke Diana on koko elämänsä reissannut kotimaansa Saksan ulkopuolella, ja Skandinaviakin oli hänelle entuudestaan tuttu. Hän kiinnostui kollegan ehdotuksesta ja alkoi tehdä internet-hakuja suomalaisten yliopistojen Master-ohjelmista. Hän löysi Haaga-Helian Degree Programme for Aviation and Tourism Business -ohjelman, mutta hakuaikaa oli jäljellä vain kaksi viikkoa. Anke Diana tuumi, ettei hänellä ole mitään menetettävää, ja laittoi hakemuksen menemään.

- Vakuutuin Haaga-Heliasta viimeistään silloin kuin edellä mainittu professorini kehui kaikkia sieltä vaihtoon tulleita opiskelijoitaan fiksuiksi, omistautuneiksi ja itsenäisiksi, Anke Diana sanoo.

Hänet hyväksyttiin suorittamaan Master-ohjelmaa ja niin hän aloitti opinnot vuonna 2017. Tällä kertaa Anke Dianan ei tarvinnut pettyä.

- Me kaikki ohjelmaan valitut jaoimme osaamisen ja/tai kiinnostuksen ilmailua kohtaan, mikä teki meistä tiiviin ryhmän, hän kertoo.

- Opettajat huomasivat tämän ja antoivat meidän opiskella itseohjautuvasti parhaaksi katsomillamme tavoilla. Toki opettajat tarvittaessa olivat tukena ja apuna, he esimerkiksi suosittelivat oppimateriaaleja ja pitivät huolta deadlineista. Tämä sopii minulle erinomaisesti, sillä olen ajatteleva ja ratkaisukeskeinen tyyppi pikemminkin kuin sellainen, joka toimii ylhäältä annettujen tiukkojen reunaehtojen ja ohjeiden mukaan.

Anke Diana nostaa esiin myös palautteen tärkeyden:

- Mikä voisi olla arvokkaampaa kuin rakentava palaute? Kaikki opiskeluprojektimme perustuivat oikeiden asiakasyritysten ja organisaatioiden oikeisiin caseihin. Vaikka oma ehdotukseni ei aina tullut valituksi asiakkaan käyttöön, sain korvaamattoman tärkeää palautetta, jota saatoin hyödyntää jalostaessani ideoitani.

Elämänmittaista tietotaitoa ja ystävyyttä

Joustavuutta tarvittiin myös silloin kun Anke Dianan valmistuminen viivästyi, aluksi hänen opinnäytetyönsä julkaisuun liittyvien käytänteiden tähden. Sitten hän sai töissä (AIRBUS) ylennyksen, ja uudet, kiinnostavat työtehtävät veivät mennessään.

- Opettajani suhtautuivat todella ymmärtäväisesti ja rohkaisevasti tilanteeseeni, ja olen tästä heille ikuisesti kiitollinen, Anke Diana sanoo. 

- Ironista kyllä, kun COVID19 -pandemia pysäytti lentoliikenteen hetkeksi, se edesauttoi valmistumistani ja sain opinnäytetyöni vihdoin viimeisteltyä.

Anke Dianan lista Haaga-Helia -opintojen hyödyistä on vaikuttava.

- Ensinnäkin, työskentelytapani ovat opintojen ansiosta muuttuneet diplomaattisemmiksi, en enää argumentoi tämä-on-näin-koska-se-on-näin -tyyppisesti, osaamiseeni on tullut syvyyttä, substanssia, hän sanoo.

- Kulttuurien välinen ymmärrykseni ja sensitiivisyyteni on myös kasvanut. Tämä on erittäin tärkeää työskennellessäni esimerkiksi AIRBUS ZEROe -projektin parissa, jonka tiimi on erittäin kansainvälinen. Ja nyt olen myös pätevä opettaja!

Lopuksi Anke Diana Baumann mainitsee ihmiset, opettajat ja opiskelija-kollegat.

- Olen tavannut mahtavia ihmisiä eri puolilta maailmaa ja pidämme yhteyttä edelleen. Olen siis opin lisäksi saanut elinikäisiä ystäviä!

Tutustu koulutukseen

Degree Programme in Sustainable Aviation Business, Master of Business Administration
Tutkintokoulutus | 90 op | Yhteishaku