StartUp School herätti yrittäjyyskärpäsen

Jaana Komscha-Härkösen mielestä työpaikoillakin olisi välillä hyvä ”tyhjentää kovalevyä”. Hänen yrityksensä Hobby Agency tukee luovuutta ja innovointia työyhteisöissä taiteen keinoin.

Haaga-Helia mukana viemässä suomalaista startup-osaamista Afrikkaan
30.11.2020
Opiskelijatarina

Tiukkapipoisesta esiintymisvalmennuksesta ei ole kyse: ideana on pitää hauskaa ja opetella heittäytymistä, ei pönöttää. Taidealan ammattilaisten ohjauksessa työpaikoilla voidaan vaikkapa tanssia tai kirjoittaa biisejä.

–Taide on pelottava sana, mutta kaikki ihmiset ovat luovia. Luova ajattelu on se, mitä jää, kun robotit tulevaisuudessa tekevät yhä suuremman osan ihmisten töistä, Komscha-Härkönen sanoo.

Oppinsa yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen Komscha-Härkönen on saanut Haaga-Heliasta. Hän aloitti ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavat yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen opintonsa syksyllä 2014. Nyt jäljellä on enää opinnäytetyö.

–Haaga-Helialla on hyvä maine, ja luotin siihen, että täältä löytyy alan viimeisin osaaminen. Ennakkotehtävien tekeminen oli haastavaa, koska edellisistä opinnoistani oli jo ehtinyt kulua aikaa. Tuntui hienolta, kun sain esseet kirjoitettua ja pääsin sisään.

Komscha-Härkönen opiskeli aluksi työnsä ohella, mutta jäi pian opintovapaalle.

–Tajusin, että saan hakemani osaamisen kursseilta irti vain, jos säilytän valmiuteni oppia jatkuvasti uutta, hän kertoo.

–Opiskelu on muutosprosessi ja vaatii kykyä sopeutua muutokseen, mutta muutos on mahdollisuus. Koulu antaa työkaluja elinikäiseen oppimiseen, avaa uusia näkökulmia ja herättelee ajatuksia.

Haaga-Heliassa opiskelun parhaita puolia on Komscha-Härkösen mukaan se, että jo opintojen aikana pääsee verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia toisten opiskelijoiden kanssa. Suuri merkitys oli myös StartUp Schoolin toimintaan osallistumisella: sieltä hän sai rohkaisua ja tukea oman yrityksen perustamiseen.

–Jonkinlainen ”yrittäjyyskärpänen” minussa on ollut aina. StartUp Schoolin nuoria yrittäjiä seuratessani minusta alkoi tuntua, että kyllä minäkin pystyn.

Yrityksen perustamiseen ei Komscha-Härkösen mukaan ole oikeaa aikaa. Jos sellaista jää odottelemaan, sitä ei koskaan tule. Hobby Agencylla on takana yksi toimintakausi, ja yritystä kehitetään koko ajan. Komscha-Härkönen kertoo saavansa edelleen kannustusta StartUp Schoolista. Hyvän tukiverkoston merkitys on suuri, sillä yrittäjyys on henkisesti rankkaa, eikä kaikkea voi osata.

–En usko, että olisin yrittäjä, jos en olisi lähtenyt jatkokoulutukseen, hän toteaa.