”Silloin tuli olo, että pitäisiköhän päivittää osaamistaan.” – Kun palaverissa osa jutuista meni yli ymmärryksen, Paula Sillanpää hakeutui Haaga-Heliaan suorittamaan Liiketoiminnan teknologiat -opintoja

Paula Sillanpää kertoo työelämänsä menevän muutaman vuoden sykleissä. Sellaisen päättyessä hän on aina mitäs-nyt-sitten -kysymyksen äärellä. Syksyllä 2020 vastaus vei takaisin koulunpenkille.

Paula Sillanpää
19.02.2021
Opiskelijatarina

- Liiketalouden AMK-tutkintoni täyttää juuri 20 vuotta. Se, mitä tuolloin kutsuttiin tietojenkäsittelyksi, oli minulla itse asiassa vain sivuaineena, Sillanpää taustoittaa.

Pääaineensa, eli markkinoinnin, puitteissa suoritetun tutkinnon ansiosta Paula Sillanpää päätyi useiksi vuosiksi sihteeri-, asiakaspalvelu ja assistentti -tyyppisiin tehtäviin.

- Sellaisia kunnon vanhan ajan konttorihommia – laskutusta, tilausten käsittelyä, ulkomaan kauppaa, Sillanpää luettelee.

- Niiden töiden myötä olin kuitenkin aina pääkäyttäjänä mukana järjestelmäprojekteissa ja sitä kautta IT ui elämääni. Kiinnostuin tosissaan siitä, mikä vaikuttaa mihinkin IT-kontekstissa, ja olen onnekas kun olen päässyt osalliseksi vaikuttamaan ja testaamaan asioita järjestelmäpuolella.

Kokemuksen karttuessa Sillanpää päätyi esimiestehtäviin. Ja kävipä hän myös aikuisopintojen puitteissa kurkistamassa kirjanpidon maailmaan, josko sieltä löytyisi seuraava urapolku.

Tuumaustauosta uutta puhtia uralle

Kirjanpitäjää Paula Sillanpäästä ei tullut. Sen sijaan hänestä tuli työtön kielenopiskelija –vuodeksi.

- Lähdimme mieheni työn perässä Saksaan. Minä en onnistunut saamaan töitä, joten osallistuin maahanmuuttajille tarkoitetulle kielikurssille, Sillanpää kertoo.

- Siitä muodostui ihan huikea, silmiä avaava välivuosi. Kielikurssilla oli ihmisiä eri kulttuureista ja kävimme keskusteluja ihan tavallisista, arkipäiväisistä asioista.

Suomeen palattuaan Sillanpää jatkoi esimiestöissä, ”siitä mihin olin jäänytkin”. Neljä vuotta myöhemmin hän vaihtoi IT-puolelle tietojärjestelmäsuunnittelijaksi.

- Siinä kohtasivat uusi ja vanha maailma kun olin edelleen tekemisissä talousasioiden kanssa, mutta katselin niitä uudesta kulmasta.

Nykyään Sillanpää toimii konsulttina, ja juuri tässä positiossa hänestä alkoi viime keväänä tuntua siltä, että lisäkouluttautuminen työn ohessa olisi hyväksi. Haaga-Helian Master-opinnoissa hänen suuntautumisenaan on ICT-palvelut ja tietojärjestelmät. Tästä ohjelmasta valmistuneet pystyvät tuottamaan organisaatioiden tarpeita täyttäviä tietojohtamisen ratkaisuja arvioimalla ja hyödyntämällä uusia teknologioita.

- Kaikki kokemani on saanut minut ymmärtämään, että omaan tiedonmurusia sieltä täältä. Tiedän jonkin verran taloushallinnosta, jonkin verran vähemmän tietojärjestelmistä, Sillanpää muotoilee.

- Tavoitteenani on, että tämän koulutuksen jälkeen ICT-osaamiseni on välttävän sijaan hyvällä tasolla. Siltä pohjalta voin miettiä jatkoakin seuraavan mitäs-nyt-sitten -hetken iskiessä.