”Se heitti koko ilmailualan ja minun elämäni päälaelleen” – yllättävä kevät kirkasti Konsta Niemisen tulevaisuuden haaveet

Aviation Business -opiskelija Konsta Nieminen haluaa tulevaisuudessa olla mukana rakentamassa entistä parempaa työelämää.

Konsta Nieminen
12.01.2021
Opiskelijatarina

En ole koskaan ollut se tyyppi, joka suunnittelee tulevaisuuden vuosiksi eteenpäin. Välillä kadehdin niitä, joille tulevaisuuden haave on ollut lapsesta asti täysin selvä. Miksi minä en tiedä, mitä haluan? Toisaalta en haluaisikaan kirjoittaa omaa tarinaani valmiiksi heti sen alkumetreillä. Elämässä tulee kuitenkin vastaan yllätyksiä, joihin kukaan ei voi ennalta varautua. Keväällä 2020 koin tähänastisen elämäni suurimman yllätyksen. Se ei ollut mikään mukava juonenkäänne, mutta se tarjosi mahdollisuuden pohtia, mitä haluaisin elämässäni saavuttaa.

Olen työskennellyt stuerttina Finnairilla vuodesta 2018 saakka. Työpaikkavalintaani ei liity satumaista taustatarinaa. Jollakin tavalla matkustamotyö vain kiehtoi minua, ja lopulta se tempaisi minut täysin mukanaan. Kiinnostus ilmailualaa kohtaan sen kuin kasvoi ja mietin, miten voisin vielä syventää osaamistani. Huomasin, että Haaga-Helia tarjoaa Porvoossa Aviation Business -koulutusta, joka keskittyy muun muassa ilmailun operatiiviseen ympäristöön, myyntiin ja palveluun. Mietin heti, että tämähän on minulle aivan spot on. Työni ja opintoni ovat täydentäneet hienosti toisiaan, ja pystyn toimimaan työssäni paremmin koulussa saamieni oppien ansiosta.

Työn ja opiskelun yhdistäminen on toisinaan ollut melkoista taidetta, mutta onneksi työnantajani ja opinahjoni ovat olleet joustavia. Kiireiselle elämänvaiheelleni tuli kuitenkin keväällä 2020 totaalinen stoppi, kun koronapandemia pysäytti koko maailman. Se heitti koko ilmailualan ja minun elämäni päälaelleen. Lentotyöni jäi tauolle aivan ykskaks. Shokki oli aluksi aikamoinen, mutta pian tunsin helpotusta. Minulle ei ainoastaan tarjoutunut hyvää mahdollisuutta keskittyä opintoihini, vaan sain myös ainutlaatuisen tilaisuuden pysähtyä ja pohtia tulevaisuuteni suuntaa. Mitä haluan tehdä, kun valmistun? Mikä minusta tulee ”isona”?

Vaikka minulla ei ole koskaan ollut selkeää haaveammattia, olen miettinyt, että haluaisin jollakin tavalla auttaa ja kannustaa muita työelämässä. Laittaa hyvän niin sanotusti kiertämään. Olen ollut onnekas siinä mielessä, että työpaikallani ja koulussani olen kohdannut paljon avuliaita ja empaattisia opettajia ja pomoja. Heidän tukensa ja kannustuksensa avulla olen kyennyt antamaan parastani niin töissä kuin opinnoissakin. He ovat luoneet minuun uskoa omiin kykyihini ja potentiaaliini. He ovat inspiroineet minua siinä määrin, että oman tulevaisuuteni suunta näyttää ensimmäistä kertaa harvinaisen selkeältä. Minäkin haluan tuoda muille onnistumisen iloa ja toisaalta myös tarjota tukea pahoissa paikoissa. Haluaisinkin tulevaisuudessa olla jonkin pienen tiimin vetäjä tai miksen vaikka suuremman yksikön johtaja, joka varmistaa sen, että jokainen työntekijä kokee olonsa tärkeäksi.

En tiedä vieläkään varmuudella, mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan. Sen tiedän, että ilmailuala on se mun juttu, ja ne työt jatkuvat kyllä ennen pitkään. Tiedän myös sen, että haluan valmistumiseni jälkeen olla mukana rakentamassa entistä parempaa työelämää. Sellaisia tiimejä, jossa muita arvostetaan ja kaikkien ääniä kuunnellaan. Sellaisia työpaikkoja, joissa työntekijöistä oikeasti välitetään ja pidetään huolta. Ennennäkemättömiltä yllätyksiltä en varmastikaan välty tulevaisuudessakaan, mutta odotan niiden tuomia uusia mahdollisuuksia avoimin mielin. 

Degree Programme in Aviation Business, BBA