Mitä saisi olla?

Matkailu- ja ravintola-alan tulevaisuuden osaamista

kuvituskuva
21.03.2023
Julkaisu

Keväällä 2020 alkanut koronapandemia heijastui välittömästi MaRa-alan yritysten toimintaan. Matkustamista, liikkumista ja ravintolassa syömistä koskevat rajoitukset pakottivat yritykset löytämään uusia liiketoimintamalleja ja välillä estivät koko liiketoiminnan. Samalla työvoimapulasta jo entuudestaan kärsinyt ala menetti kymmeniätuhansia ammattilaisia.

Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman MODULE-hankkeen tavoitteena oli tunnistaa alan osaamistarpeet ja luoda niihin joustavaa koulutusta. Syksyllä 2021 kartoitettiin MaRa-alan nykyisiä ja tulevaisuuden osaamistarpeita aikaisempien selvitysten, kyselytutkimuksen, asiantuntijahaastatteluiden ja mittavan työpaikkailmoitusaineiston avulla. Tämän jälkeen muotoiltiin joustava modulaarinen opintokokonaisuus yhdessä yhteistyöverkoston kanssa ja testattiin sitä.

Kirjassa kuvataan osaamistarpeiden tunnistamisen, koulutuksen kehittämisen ja ohjauksen mallit. Lisäksi avataan osaamiskartoituksen tulokset, jotka hyödyttävät MaRa-alan yrityksiä henkilöstön koulutuksia suunniteltaessa. Lopuksi arvioidaan hanketiimin kokemuksia oppimisen muotoilusta ja osallistujien oppimiskokemuksia. Kirjan kantava teema on jatkuva oppiminen, jolla vastataan tarpeeseen kehittää ja uudistaa osaamista työuran eri vaiheissa.

JULKAISUN TIEDOT

NIMI: Mitä saisi olla? Matkailu- ja ravintola-alan tulevaisuuden osaamista

TOIMITTAJAT: Eeva Puhakainen & Meri Vehkaperä

Haaga-Helian julkaisut 2/2023

ISBN 978-952-7474-26-6 (pdf)
ISBN 978-952-7474-27-3 (painettu)

ISSN 2342-2939 (pdf)
ISSN 2342-2920 (painettu)