Lempeä hoiva -hankkeen kevään kuulumiset
Lempeä hoiva -hankkeessa on ensimmäisen puolen vuoden toiminta-aikana tunnistettu ja vahvistettu hoivakotien henkilöstön lääkkeettömien menetelmien osaamista sekä tuettu menetelmien käyttöä.
Hoivakotien henkilöstön lääkkeettömien menetelmien osaamista tunnistettu
Alkukartoitus toteutettiin hoivakodeissa kyselynä ja havainnointina marras–joulukuussa 2023. Kysely toteutettiin sähköisessä muodossa ja vastaajina olivat niin hoivahenkilöstö kuin esihenkilöt. Havainnoinnit tapahtuivat aamuvuorossa, ja ne toteutettiin osallistuvana havainnointina olemalla työparina yksikössä toimivan hoitajan kanssa. Kyselyn ja havainnointien kootut esiteltiin hoivakotien henkilöstölle tammikuussa 2024.
Alkukartoituksissa huomattiin, että hoivakodeissa on jo paljon erilaisia lääkkeettömiä menetelmiä käytössä, vaikkei menetelmien käyttöä ehkä aina tunnisteta tai osata sanoittaa. Edelleen kuitenkin tarvitaan tukea lääkkeettömien menetelmien käyttöönottoon ja toiminnan juurtumisessa pysyvämmäksi osaksi jokapäiväistä arkea.
Alkukartoituksen tuloksista tullaan kirjoittamaan useampi artikkeli ja blogi eri julkaisualustoilla vuoden 2024 aikana. Tuloksia hyödynnettiin hoivayksiköille järjestettyjen aloitustapahtumien suunnittelussa sekä esihenkilöiden ja henkilöstön muutosvalmennuksien pohjana.
Esihenkilöiden ymmärrystä lääkkeettömien menetelmien käytöstä ja osaamisen kehittämisestä lisätty
Aloitustapahtumat järjestettiin tammikuun 2024 lopussa ja niiden tavoitteena oli innostaa lääkkeettömien menetelmien käyttöön lisäämällä menetelmiin ja hankkeen tavoitteisiin liittyvää tietoa hoivahenkilöstön keskuudessa. Tapahtumiin osallistui sekä henkilökuntaa, asukkaita että heidän omaisiaan ja läheisiään.
Esihenkilöiden muutosvalmennus toteutettiin kevään 2024 aikana kahdessa osassa. Ensimmäiset tapaamiset pidettiin hoivakotien omien esihenkilöiden kesken ja toinen tapaaminen yhdessä kaikkien hoivakotien esihenkilöiden kanssa. Ensimmäisellä kerralla käsiteltiin mm. motivaation ja tiimin muodostumista, psykologista turvallisuutta monimuotoisessa työyhteisössä ja tiimiroolien tunnistamista. Toisen tapaamiskerran tavoitteena oli tukea eri hoivakotien esihenkilöiden verkostoitumista, tuottaa vertaistukea jakamalla kokemuksia päivittäisen johtamisen haasteista sekä jakaa hyväksi koettuja toimintamalleja lääkkeettömien hoitomuotojen käytössä monikulttuurisissa työyhteisöissä.
Hoivahenkilöstön osaamista ja osallisuutta vahvistettu ja lääkkeettömien menetelmien käyttöä edistetty
Hoivahenkilöstön muutosvalmennukseen valikoitui kustakin hoivayksiköstä mukaan kolmesta seitsemään pilottihoitajaa. Valmennuksessa käytiin läpi näyttöön perustuvaa tietoa sekä hoitotyön suosituksia liittyen lääkkeettömiin menetelmiin. Osana valmennusta pilottihoitajat toteuttavat lääkkeettömien menetelmien kokeiluja asukkaiden kanssa systemaattisesti. Kokeilut raportoidaan keräämällä tietoa lääkkeettömien menetelmien käyttöön liittyvistä kokemuksista.
Yhdessä ensimmäisistä kannustavista kokemuksista lääkkeettömien menetelmien onnistuneesta käytöstä on seuraavanlainen: yksi pilottihoitajista kertoi arvostavan kohtaamisen, kosketuksen ja oman rauhallisuutensa vaikuttaneen selvästi aggressiivisen asukkaan käytökseen. Hoitaja oli kokenut, että se oli vaikuttanut myös hänen omaan työhyvinvointiinsa. Arvostava kohtaaminen on tässäkin lempeän hoivan ydin.
Pilottihoitajien tueksi lähetetään sähköpostilla aika ajoin “sparrausviestejä”, jossa tarjotaan samalla mahdollisuutta henkilökohtaiseen tukeen. Sen lisäksi järjestetään huhtikuussa kaksi kaikille pilottihoitajille kohdennettua virtuaalista vertaistukituntia ja kolme osaamisen kehittämistä tukevaa webinaaria kevään ja syksyn aikana. Työntekijöiden lääkkeettömien menetelmien osaamisen kehittämistä tukee myös kaikki muu hankkeessa tuotettu materiaali, kuten julkaisut, koulutusmateriaalit, opiskelijoiden tuottamat materiaalit ja opinnäytetyöt. Materiaalien lähtökohtana ovat yksiköistä esitetyt sisällölliset ja saavutettavuuteen liittyvät toiveet.
Opiskelijat aktiivisesti mukana
Lempeä hoiva -hankkeessa on toteutettu alusta saakka opiskelijaintegraatiota toteuttajakorkeakoulujen eri koulutusalojen kanssa. Hankkeeseen on integroitu sekä opinnäytetyön tekijöitä että opintojaksototeutuksia.
Opinnäytetöiden aiheina on mm.
- Luovien menetelmien käyttö muistisairaiden merkityksellisen arjen mahdollistamiseksi ja käytösoireiden lievittämiseksi
- Kestävä kehitys (sosiaalinen näkökulma) ja kuinka se toteutuu hoivatyössä
- Hoivakodin ammattilaisten lääkkeettömien menetelmien osaamisen kehittäminen yhteiskehittämisen avulla
- Kirjallisuuskatsaus lääkkeettömien hoitomuotojen käytöstä hoivassa
- Opas hoivakotiin lääkkeettömistä hoitomuodoista
- Lääkkeettömien menetelmien opettaminen koulutuksessa opiskelijoiden näkökulmasta
- Kirjallisuuskatsaus hoitajien asenteista lääkkeettömiin hoitomuotoihin
- Validaatio-kortit hoivakotien käyttöön
Opintojaksoyhteistyön tuloksena eri alojen opiskelijat tuottavat hankkeelle erilaisia materiaaleja liittyen lääkkeettömiin menetelmiin muistisairaiden hoitotyössä. Valmiita tuotoksia ovat jo Asukkaan Ystäväkirja ja siihen liittyvä hoitajan opas sekä lääkkeettömiä menetelmiä esittelevä talouspaperirulla (Apurulla), jotka tuotettiin Metropolian monialaisissa MINNOT-projekteissa. Kevään aikana on tulossa vielä monenlaista materiaalia lääkkeettömistä menetelmistä niin terveydenhoitaja-, sosionomi- kuin fysioterapeuttiopiskelijoilta.
Lempeä hoiva laajasti esillä
Hankkeesta on julkaistu tähän mennessä viisi julkaisua
- Hand, C. & Ylikahri, K. 2023. Lempeää vai armotonta hoivaa?
- Honkonen, A. 2024. Hankepuu – näin havainnollistat hankkeen osa-alueet.
- Soini, S., Honkonen, A. & Tiilikallio, P. 2024. Tuntemattomat ja tunnistamattomat – lääkkeettömät hoitomuodot ikääntyneiden muistisairaiden hoivatyössä.
- Soini, S. 2024. Askelmerkit onnistuneen tutkimuslupahakemuksen tekoon hankkeissa.
- Honkonen, A. 2024. Lääkkeettömien menetelmien osaamisen kehittäminen hoitotyössä.
Hanke on esillä seuraavissa tapahtumissa
- Kulttuurinen vanhustyö -seminaarin työpajassa 29.4.2024 (työpaja suunnattu opiskelijoille)
- Hyvä ikä -messut 2.–3.10.2024 Helsingin messukeskuksessa
- Happy Golden Days – vanhustyön webinaari 10.10.2024
Lempeä hoiva numeroina (Johanna Kauranen 2024)
Lempeä hoiva -hanke
Lempeä hoiva -hankkeen (2023–2025, Uudenmaan liiton AKKE-rahoitus) päämääränä on, että hoivayksikön henkilökunnan tunnistettu ja uusi lääkkeettömien menetelmien osaaminen ja niiden käyttöönotto edistävät hoivakotien henkilökunnan ja asukkaiden hyvinvointia.
Hanketta toteutetaan 3AMK-yhteistyönä Laurea-ammattikorkeakoulun, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kesken ja kohdeorganisaatioita on mukana kolme: Betesda-säätiö sr, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, joista on mukana yhteensä neljä muistisairaiden hoivayksikköä Espoosta, Vantaalta ja Keravalta.
Seuraa hanketta Instagramissa, LinkedInissä ja nettisivuilla. Lisätietoja: Anniina Honkonen, projektipäällikkö, [email protected]