Ammatillisen opettajaopiskelijan työharjoittelu osana ENTRUST-hanketta

Matkailualan restonomi sekä yleisen ja aikuiskasvatustieteen maisteri Tia Karlsson aloitti ammatilliset opettajaopinnot keväällä 2023 Haaga-Heliassa. Tialle tarjoutui mahdollisuus suorittaa opintokokonaisuuteen kuuluva työharjoittelu osana hanketta, jossa yhdistyi sopivasti koulutustausta ja kiinnostuksenkohteet – aikuiskasvatus ja matkailu.

Kuvituskuva
26.02.2024
Opiskelijatarina

Aloitin syksyllä 2023 työharjoitteluni ENTRUST-hankkeessa, jonka tavoitteena oli luoda koulutus- ja kehittämisohjelma tukemaan potentiaalisia yli 50-vuotiaita yrittäjiä kestävän matkailuliiketoiminnan kehittämisessä maaseudulla.

Ensimmäinen työharjoittelutehtäväni liittyi Kestävä matkailuyrittäjyys -seminaariin, joka järjestettiin Haaga-Helian Pasilan kampuksella 30.11.2023. Oma osuuteni seminaarissa oli vastata pienryhmäkeskustelusta, jonka aiheina oli: "miten koulutuksessa ottaa huomioon yli 50-vuotiaiden potentiaalisten yrittäjien voimavarat ja tarpeet" ja "miten motivoida heitä hakeutumaan yrittäjyyskoulutukseen".

Toisena harjoittelutehtävänä oli tutustua hankkeessa luotuun digitaaliseen oppimisalustaan ja antaa palautetta alustan käyttökokemuksesta. Digitaalinen oppimisalusta oli kehitetty potentiaalisia yli 50-vuotiaita yrittäjiä varten. Oppimisalusta koostui opintokokonaisuudesta, johon kuului neljä eri opintojaksoa, best practice -videoita, luova laboratorio sekä oppijoiden yhteistyön mahdollistava keskustelutila. Ennen eri opintojaksojen aloittamista opiskelija pystyi arvioimaan omaa osaamistaan tekemällä itsearviointitestejä. Tutustuin oppimisalustaan muutaman viikon ajan ja annoin palautetta kokemuksistani.

Kolmantena hankkeen työharjoittelutehtävänä, käsikirjoitimme ja äänitimme podcast-jakson yhdessä hankkeen toisen opettajaharjoittelijan kanssa. Podcastissa esittelimme ENTRUST-hankkeen tavoitteet, seniorit oppijoina sekä seniorioppijoiden vahvuudet ja haasteet sekä pedagogiset vinkkimme yli 50-vuotiaille opiskelijoille. Podcast tehtiin englanniksi ja äänitettiin Pasilan kampuksen äänitysstudiolla. Jakson voi kuunnella Spotifysta.

Harjoittelu huipentui konferenssiin Irlannissa

Hankkeen mieleenpainuvin ja uskomattomin kokemus oli ehdottomasti kolmen päivän konferenssimatka Irlannin Donegaliin. Konferenssissa esiteltiin hankkeen aikana toteutettujen tutkimusten tuloksia, tutustuttiin kestävän ja modernin matkailun saloihin, kuultiin menestystarinoita matkailualan yrittäjiltä sekä verkostoiduttiin ja opittiin toisiltamme. Matkan aikana osallistuin myös Training the trainers -työpajaan, jossa ryhmätöiden kautta tutustuttiin senioriyrittäjien kouluttamiseen, yrittäjyyden alkutaipaleisiin sekä yrittäjyyskoulutuksen markkinointiin. 

Konferenssi- ja koulutuspäivän ohjelmat ajoittuivat aamupäiville, jolloin iltapäivästä meille opettajaharjoittelijoille jäi aikaa tutustua Buncranan kauniiseen kaupunkiin. Iltaisin kokoonnuimme hankepartnereiden kanssa syömään illallista paikallisiin ravintoloihin, ja pääsimme myös nauttimaan irlantilaisesta tanssiesityksestä.

Mitä mieltä siis olen työharjoittelun suorittamisesta osana hanketta? Kokemus oli mahtava. Opettajaharjoittelijan näkökulmasta etenkin Pasilassa järjestetty seminaari, pienryhmäkeskustelujen ohjaaminen sekä senioriopiskelijoihin keskittyvän podcastin käsikirjoittaminen ja äänittäminen sopivat hyvin ammatillisen opettajan opintoihin. Työharjoittelu hankkeessa mahdollisti myös tutustumisen kansainväliseen yhteistyöhön. Hankkeen tapahtumiin osallistuminen vaati toki oman työnantajan ja perheen joustamista. 

Olen kuitenkin monta kokemusta ja verkostoa rikkaampi kuin ennen harjoitteluani ja ennen kaikkea voin nyt sanoa tutustuneeni hanketyöhön, joka oli minulle täysin uusi maailma. Jos siis sinulle, tulevaisuuden opettajaopiskelija, avautuu mahdollisuus suorittaa harjoittelu osana hanketta, suosittelen lämpimästi tarttumaan tilaisuuteen!

Teksti: Tia Karlsson

Lue lisää ENTRUST-hankkeesta