Hyvinvointi on meidän kaikkien yhteinen asia

Hyvinvointi ei ole henkilökohtainen asia, vaan meidän kaikkien asia, kirjoittaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun hyvinvointiasiantuntija Rosa Weckman.

Rosa Weckman
Uutinen

Body

Tutkimustieto opiskelijoiden hyvinvoinnista puhuu karua kieltä.

Jopa kolmasosa opiskelijoista kohtaa psyykkisiä vaikeuksia opintojensa aikana. Sen vuoksi me Haaga-Heliassa teemmekin jatkuvasti töitä sen eteen, ettei kukaan jäisi yksin ongelmiensa kanssa.

Tehtävä on kieltämättä haastava. Emme kuitenkaan aio luovuttaa, ja siksi olemmekin valjastaneet opinto-ohjaajien lisäksi koko opetushenkilökunnan mukaan opiskelijoiden ohjaamiseen.

Meidän onneksemme Haaga-Heliasta löytyy varsin osaavia hyvinvointitoimijoita, jotka tarjoavat mielellään tukeaan opiskelijoille - olipa kyse sitten stressistä tai ongelmista ajankäytön kanssa.

Hyvinvoinnin haasteet mielletään liian usein yksilön henkilökohtaisiksi asioiksi, vaikka mielestäni vastuu hyvinvoinnista kuuluu enenemissä määrin koko yhteisölle. Jokainen meistä voi omalta osaltaan olla luomassa sellaista opiskelukulttuuria ja -ympäristöä, jossa erilaisuus hyväksytään, ja johon kaikki ovat tervetulleita.

Uskon, ettei ole olemassa yhtä ainuttakaan opiskelijaa tai opettajaa, jonka toimilla ei olisi vaikutusta yhteiseen ympäristöömme. Sen vuoksi pidänkin sitä meidän jokaisen tehtävänä, että huomaamme joukostamme ne, joiden voimavarat ovat vähissä, ja jotka kaipaisivat kuuntelevaa korvaa.

Joskus ihmisen elämäntilanne tai terveys voivat tehdä uusien ihmissuhteiden luomisesta haastavaa. Sellaisissa tilanteissa pienilläkin eleillä voi olla suuri merkitys. Ehkä kysyt kurssikaveriltasi hänen kuulumisiaan? Tai kenties pyydät hänet mukaasi lounaalle? Toisinaan voi riittää, että olet vain läsnä hetkessä, ja kuuntelet, mitä hänellä on sanottavanaan.

MINULTA KYSYTTIIN kerran, mitä minun mielestäni pitäisi tehdä, jotta voisimme varmistaa jokaisen yhdenvertaisen kohtaamisen. Kysymys oli mielestäni outo, enkä osannut tuolloin vielä vastata siihen. Toisaalta ehkä vastaus olikin liian helppo.

Ei ihmisten kohtaaminen vaadi ohjesääntöjä tai organisaation kattavaa ennakointia, vaan aitoa kiinnostusta toisia ihmisiä kohtaan. Hyväksyntää ja pysähtymistä toiselle tärkeiden asioiden ääreen, sillä eikö meistä loppupeleissä kaikki halua tulla nähdyiksi ja kuulluiksi.

Toisaalta vaikka me kaikki tiedämme, miten meidän tulisi toimia, niin se ei automaattisesti johda sen mukaiseen toimintaan. Tilanteeseen, jossa jokaista kohdeltaisiin tasa-arvoisesti ja välittäen.

Sen vuoksi meidän on myös uskallettava puuttua asioihin. On uskallettava puhua ääneen, koska vain yhteisesti jaettuihin ongelmiin voidaan löytää yhteisöä rakentavia ratkaisuja.

Sama pätee avun pyytämiseen sen laajemmassa merkityksessä.

Haaga-Helian opiskelijana sinulla on käytössäsi satojen ammattilaisten ja opiskelijoiden verkosto, jota sinun kannattaa uskaltaa hyödyntää myös hyvinvointiin liittyvissä asioissa, sillä kuten edellä jo totesinkin, niin hyvinvointi on meidän kaikkien asia.

Jos kohtaat elämässäsi haasteita, niin puhuthan niistä opiskelukavereillesi ja otat tarvittaessa yhteyttä asiantuntijaan, joka voi auttaa sinua eteenpäin.

Korkeakouluyhteisö ei poikkea muista yhteisöistä. Myös korkeakoulussa on tärkeää vahvistaa kaikkea hyvää. Tämä tarkoittaa toisten aitoa kohtaamista, puuttumista epäkohtiin sekä avun pyytämistä, mikäli avulle on tarvetta.

Toivottavasti muistatte, että olen täällä aidosti ja rehellisesti teitä opiskelijoita varten.

 

Rosa Weckman

Haaga-Helian hyvinvointiasiantuntija

Ota yhteyttä
Rosa
Weckman
opintovalmentaja
+358 294471458
rosa.weckman@haaga-helia.fi