Jaakko Servo: Urheilutoimittajaksi pitkäjänteisen työn, intohimon ja opintojen kautta 

Vapaa-ajallaan salibandyä pelaava nuori urheilutoimittaja löysi oman alansa jo varhain.

Jaakko Servo
14.11.2023
Opiskelijatarina

Jaakko Servo on opiskellut Haaga-Heliassa journalismia vuodesta 2022 asti, ensin avoimen AMK:n puolella ja sitten tutkinto-opiskelijana syksystä 2023 alkaen. Hän on ollut kiinnostunut urheilutoimittajan urasta jo yläasteelta asti. Servo mainitsee inspiraatiokseen mentorinsa Miska Miettisen, joka on niin ikään kotoisin Mäntyharjulta ja työskentelee urheilutoimittajana monipuolisesti eri lajien parissa.  

Haaga-Helia oli Servolle selvä ensimmäinen vaihtoehto, kun hän mietti, missä haluaisi opiskella journalismia. Hän oli kuullut positiivisia kokemuksia koulusta ja merkittävää oli myös se, että koulu sijaitsisi Helsingissä.  

– Suoritin Heon kansanopistossa lukuvuonna 21–22 urheilutoimittajalinjan opinnot, joiden aikana pääsimme tekemään yhteistyötä Haaga-Helian kanssa. Pääsin jo tuolloin ensimmäistä kertaa tutustumaan tulevaan kouluuni, Servo muistelee. 

Ennen kuin Servo aloitti avoimen väylän opinnot, hän osallistui pääsykokeisiin, joissa hän jäi kuitenkin täpärästi alle koulupaikkaan vaaditun pisterajan. Hän ei kuitenkaan lannistunut tästä, sillä hän tiesi, että voisi edistää opintojaan avoimella väylällä ja edetä sitä kautta tutkinto-opiskelijaksi.  

– Opiskelu avoimessa AMK:ssa oli mukavaa, koska siellä sai suunnitella kurssit täysin omien toiveidensa mukaan ja aikatauluttaa menonsa niiden mukaan. Avoimessa AMK:ssa ei kuitenkaan kuulu itsessään mihinkään yhtenäiseen ryhmään, mikä on harmi, Servo muistelee. 

Vaikka avoimen AMK:n kurssivalintojen itsenäinen tekeminen luo mahdollisuuksia omien aikataulujen hallintaan, voi se joskus aiheuttaa myös pieniä hankaluuksia. 

– Pelaan salibandya ja treenit painottuvat iltoihin, joten syyslukukauden iltakurssit menivät useasti päällekkäin harjoitusten kanssa. Mutta itsepähän olin iltakurssini valinnut, Servo nauraa. 

Työelämään kiinni jo opintojen alkuvaiheessa 

Opiskeluiden ohella Servo haluaa työskennellä urheilun parissa ja kehittää omaa osaamistaan sekä oppia mahdollisimman paljon uutta. Servolla on jo laajaa kokemusta freelance-toimittajan työstä, esimerkiksi salibandyn, futsalin ja jääkiekon parista.  

– Tällä hetkellä suoritan Haaga-Helian ensimmäistä työharjoitteluani Yle Urheilulla. Aiemmin olen tehnyt NHL-toimittajan keikkaa myös Viaplay Groupilla sekä kirjoittanut Palloliitolle Naisten Futsal-Liigan uutisia. Lisäksi olen pyrkinyt myymään yksittäisiä tekstejäni eri medioihin silloin tällöin, Servo kertoo.

Hän on tehnyt myös sosiaalista mediaa salibandyn F-liigajoukkue Westend Indiansille ja Biketaxi Helsingille. Jatkossa Servo tulee tekemään hieman sisältöä myös Haaga-Helian somekanaviin.

– Pidän myös asiakaspalvelutyöstä, ja se on hyvää vastapainoa toimittajajutuille. Kyyditsin ”riksalla” eli biketaxilla asiakkaita Helsingin keskustassa kesäkauden ajan. Tein tätä myös edellisenä kesänä, ja se on erittäin hauskaa, Servo lisää.  

Opiskelun Servo toteaa olleen aika lailla sellaista kuin hän oli etukäteen ajatellutkin.  

– Parasta on ollut se, että opettajat ovat olleet auttavaisia ja tsemppaavia. Lisäksi olen päässyt Haaga-Helian kautta jo avoimen opiskelijana myös Urheilugaalaan hommiin, mikä oli hieno kokemus ja mahdollisuus, hän kehuu. 

Lopuksi Servo haluaa muistuttaa tulevia ja nykyisiä opiskelijoita siitä, että meistä jokainen voi itse vaikuttaa siihen, miltä oma tulevaisuus tulee näyttämään.  

– Määränpää ei kuitenkaan oo tärkee, jos matkalla ei muista nauttia. Joten nautitaan nyt hetkestä, Servo päättää.