HSO-säätiö sulautuu osaksi Helia-säätiötä ja jatkaa HSO-rahastona

HSO-säätiö sr ja Helia-säätiö sr ovat saaneet päätökseen useita kuukausia valmistellun HSO-säätiön sulautumisen Helia-säätiöön.

kuvituskuva pasila
Uutinen

Body

Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt sulautumisen, joka toteutui vuodenvaihteessa. Sulautuminen merkitsee sitä, että HSO-säätiö ei enää jatka itsenäisenä säätiönä. Vuoden 2022 alusta alkaen HSO-säätiön tarkoitusta toteutetaan HSO-rahastona, joka on Helia-säätiön omistuksessa ja hallinnassa oleva sidottu rahasto.

Sulautumisen mahdollisuuksia lähdettiin selvittämään nykyisen HSO-säätiön hallituksen aloitteesta jo vuonna 2020. HSO-säätiön hallituksen puheenjohtaja Tiina Äijö kuvaa taustaa selvityksen käynnistämiselle.

– HSO-säätiön pääoma oli melko pieni, ja totesimme, että suhteessa stipendeinä ja apurahoina jaettaviin rahoituksiin jouduimme käyttämään kohtalaisen paljon säätiön tuottoja hallinnon kuluihin. Mahdollisuus sulautua rahastona suurempaan säätiöön oli selvittämisen arvoinen.

Sulautumissuunnittelu ja -prosessi vaati aktiivista työskentelyä molempien säätiöiden hallituksilta.

– Selvitys osoitti, että HSO-säätiön ja Helia-säätiön tarkoitukset ovat riittävän yhdenmukaiset, joten sulautumissuunnittelun käynnistämiselle ei ollut esteitä, kertoo Helia-säätiön hallituksen puheenjohtaja Kai Laikio.

Molempien säätiöiden hallitukset hyväksyivät sulautumissuunnitelman maaliskuussa 2021 ja käynnistivät sulautumisprosessin.

HSO-rahaston säännöissä todetaan, että rahaston tarkoituksena on tukea Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa tai sen työtä jatkavassa ammattikorkeakoulussa toteutettavaa liiketoiminnan palveluratkaisuihin, kieliin ja hallintoon liittyvää koulutusta ja tämän koulutuksen yhteyttä työelämään. Rahaston varoista voidaan myös laajemmin tukea vastaavanlaisen koulutuksen kehittämistä ja toteuttamista sekä alan tutkimustoimintaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Helia-säätiön toimitusjohtaja Jorma Alkula kertoo HSO-rahaston jatkavan hyvin samoilla linjoilla kuin HSO-säätiö.

– Helia-säätiö jakaa rahaston varoista hallituksen päätösten mukaisesti avustuksia ja stipendejä rahaston tarkoituksen toteuttamiseksi. Hallintokulujen jäädessä pienemmäksi jakovaraa on enemmän. Tämä tietenkin edellyttää sitä, että rahaston sijoitukset tuottavat kohtalaisen hyvin.

Vuosi 2021 oli HSO-säätiön 15. toimintavuosi. Sen pääoman pohjana oli HSO-sihteerikoulutuksen kannatusyhdistys ry, joka päätti keväällä 2006 kannatusyhdistyksen purkamisesta ja varojen luovuttamisesta perustettavalle HSO-säätiölle.

HSO-säätiö on onnistunut maltillisella sijoitusstrategialla kasvattamaan pääomaansa, joka nyt siirtyy Helia-säätiöön HSO-rahastoksi. HSO-säätiön hallitus viimeistelee sulautumisen suorittamalla lopputilityksen PRH:lle vuoden 2022 alussa.  


Lisätiedot

Jorma Alkula, toimitusjohtaja, Helia-säätiö, puh. 050 362 1534