Järjestimme Helsingin kaupungin työllisyys- ja yrittäjyysasiantuntijoille, korkeakoulujen yrittäjyyden henkilöstölle ja kaikille kiinnostuneille avoimia koulutus- ja valmennustilaisuuksia, webinaareja ja työpajoja. Olemme järjestäneet ”Vihreän innovaatiovalmentajan sertifikaatti koulutuksen” sekä kaksi webinaaria aiheesta ”Vihreä siirtymä ja digitalisaatio – Miten yritykset vauhdittavat vihreää siirtymää?”. Kevään 2023 aikana toteutimme myös lyhytkoulutuksia Helsingin kaupungin yrittäjyysneuvojille ja työllisyysasiantuntijoille.
Koulutusten, valmennusten ja webinaarien tallenteet ovat vapaasti katsottavissa Youtube -kanavaltamme.
Hanke on julkaissut kirjan Vihreä siirtymä ja digitalisaatio - Työkirja asiantuntijoille ja opettajille. Työkirja on suunnattu erityisesti asiantuntijoille ja opettajille, mutta se sopii kaikille vihreän siirtymän ja digitalisaation teemasta kiinnostuneille.
Hanke toteutettiin yhdessä Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulujen kanssa. Hankepartnereina toimivat Helsingin kaupungin työllisyyspalvelut ja Business Helsinki.
Tulokset
”VIHTA – Digitaaliset ratkaisut vihreään työhön” -hankkeessa vahvistettiin Helsingin kaupungin työllisyys- ja yrittäjyysasiantuntijoiden, korkeakoulujen opetushenkilöstön ja opiskelijoiden vihreän siirtymän ja digitalisaation osaamista. Hanke vahvisti osaamista innovoinnin, fasilitoinnin, palvelumuotoilun, koulutuksen ja ohjauksen keinoin, josta esimerkkinä Vihreän innovaatiovalmentajan sertifikaattikoulutus (5 op). Hankkeessa korostuivat digitaaliset toteutukset ja ratkaisut.
Hanke tuotti lisäksi yhteensä yli 30 julkaisua, joista osa englannin ja ruotsin kielillä. Hankkeen pääteosta kirjajulkaisua "Vihreä siirtymä ja Digitalisaatio - Työkirja opettajille ja asiantuntijoille" on ladattu 26.10.2023 mennessä 278 kertaa. Painettuja versioita on saatavilla 3AMK kirjastoista sekä Helsingin kaupungin kirjastoista (Helmet), DIAK:sta, Humak:sta, HAMK:sta, Varsinais-Suomen kirjastoista sekä Åbo Akademista. Opinnäytetyön ”Vihreä ohjelmointi: haastattelututkimus vihreän ohjelmoinnin osaamisesta ja koulutusmateriaalin tarpeesta yrityksille” (Tiia Raveala 2023) sivutuotteena syntyi Vihreän ohjelmoinnin opas Helsingin kaupungille.
Hanke tuotti koulutuksista ja tapahtumista yli 20 koulutustallennetta, joita on katsottu yli 500 kertaa. Tallenteet ovat katsottavissa hankkeen Youtube-kanavalta.
Hankkeen välittömiä tuloksia ovat kohderyhmälle toteutetut webinaarit ja koulutukset, joista hanke konseptoi Vihreän innovaatiovalmentajan sertifikaattikoulutuksen (5op). Yhteistyössä korkeakouluopiskelijoiden kanssa pilotoitiin myös Castle in the Clouds -uusyritysneuvonnan 3D -alusta. Keväällä 2023 toteutettiin koulutuspäiviä, joihin on osallistunut yhteensä noin 130 työllisyysasiantuntijaa ja yritysneuvojaa. Haastatteluin ja kyselytutkimuksin kartoitettiin innovaatio-osaamista noin kahdenkymmenen kohderyhmään kuuluvan kohdalta. Lisäksi hanke konseptoi Innovaatiprojektien vaikutusmittarin IKAVAn, joka mittaa vihreän ja digitaalisen työn neuvonnan vaikuttavuutta, sekä IICA-työkalun, jolla vahvistetaan osaamista tunnistaa ja arvioida oman asiakasryhmänsä innovaatiotaitoja. Hankkeessa työstettiin myös infograafit koskien vihreää yrittäjyyttä ja digitalisaatiota. Kaikki tulokset, alustat ja mittarit ovat toimitettu varsinaisen kohderyhmän käyttöön ja ovat heidän hyödynnettävissään ja sovellettavissaan. Kokonaisuudessaan hankkeessa tuotetut sisällöt vahvistivat hankkeen kohderyhmien osaamista ja valmiuksia vihreään ja digitaaliseen työhön ja sitä kautta mahdollistivat osaamisen hyödyntämistä työllisyys- ja yrittäjyysasiantuntijoiden neuvontatyössä, kannustaen heidän asiakaskuntaansa vihreän ja digitaalisen työn pariin.
Yhteistyössä korkeakouluopiskelijoiden kanssa kehitettiin ”Vihreän työn ja digitalisaation osaamisen tunnistamisen” malli opiskelijoiden palvelumuotoiluprojektina Laureassa keväällä 2023. Hankkeen tuloksia on levitetty valtakunnallisesti myös 3UAS-konferenssissa keväällä 2023 sekä AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivillä syksyllä 2023. Hankkeen tuloksia hyödynnetään myös korkeakoulujen opetustyössä hankkeen päättymisen jälkeen. Syksyn 2023 aikana Metropolian ammattikorkeakoulussa ollaan ottamassa tarjontaan viiden opintopisteen verkkokurssi ”Kestävä kehitys ja digitaalinen vihreä työ”.
Osaamisen ja ymmärryksen lisääminen tukee osaltaan vihreää siirtymää. Kaikki hankkeen tuottamat materiaalit (esim. Vihreän ja digitaalisen työn kirja, webinaaritallenteet ja julkaisut) ovat avoimesti saatavilla ja hyödynnettävissä hankkeen päättymisen jälkeen.