Mikolle opiskelua Haaga-Heliassa antoi hyviä kavereita, bileitä, osaamista ja työpaikan

Kaverin esimerkki ja positiivinen kokemus Gigantin myyjänä saivat Mikko Kaikkosen hakemaan opiskelijaksi myyntityön linjalle.

Mikko K.
20.04.2022
Alumnitarina

Mikko Kaikkonen työskenteli lukion jälkeen kolme vuotta myyjänä Gigantissa.

– Mulle oli aika selvää, että Gigantti on välivaihe ja jotain pitäisi opiskella. Mietin, mitä tekisin elämälläni.

Mikon kaveri oli hakenut opiskelemaan myyntityön koulutusohjelmaan Haaga-Heliassa. Sitä kautta Mikkokin kuuli koulutuslinjasta.

– Ajattelin, että oon ihan tykännyt myyntityönstä Gigantissa, joten miksi en suuntautuisi alalle.

Hakuprosessi myyntityön koulutusohjelmaan tuntui hänestä aika kevyeltä.

Haaga-Helian ovet eivät kuitenkaan avautuneet ensimmäisellä yrittämällä, joten Mikko jatkoi vielä kokopäiväisesti Gigantissa. Hän haki vuoden päästä uudestaan ja pääsi silloin sisään, vuonna 2010.

Kolmivuotiseen tutkintoon kuului monipuolisesti liike-elämän yleisiä opintoja. Ennen kaikkea myyntiä painotettiin.

– Opiskelu oli antoisaa, ja koin oikeasti saavani paljon. Mulla oli ollut lukion jälkeen muutaman vuoden haahuiluvaihe, joten olin nyt motivoitunut opiskelemaan ja pidin opiskelusta.

Mikolle on jäänyt kursseista mieleen erityisesti myyntikilpailukurssi, koska kurssi oli niin käytännönläheinen. Kurssilla opeteltiin erilaisia kohtaamisia myyntitilanteissa. 

 Opiskeluajasta teki kiireistä se, että Mikko oli samaan aikaan yhä osa-aikaisesti töissä Gigantissa.

– Opiskelujen ja töiden yhdistäminen oli aika rankka, mutta kyllä sen hoiti. Tuntui hyvältä, että pääsin elämässä eteenpäin.

Päällimmäisenä muistoissa kaverit ja bileet

Mikon valmistumisesta tulee kohta jo kymmenen vuotta, joten yhteys opiskelukavereihin on heikentynyt. Hän tapaa edelleen välillä muutamia opiskelukavereitaan ja seuraa myös joitakin heistä sosiaalisessa mediassa.

– Opiskelijaryhmä oli kyllä opintojen parhaita juttuja. Meillä oli tosi tiivis yhteistö. He olivat huipputyyppejä, joiden kanssa tuli vietettyä opiskelijaelämää.

Mikolle onkin jäänyt opiskeluajoista päällimmäisenä mieleen bileet. Hän muistelee erityisesti lämmöllä fuksiaisia, tuutorin pestiä ja opiskeluriennoissa raksien vetäjänä toimimista, sekä yhteisiä vapaa-ajan reissuja toisiin kaupunkeihin ja risteilyjä. Joidenkin entisten opiskelututtujen kanssa Mikko on myöhemmin puhunut bisneksen tekemisestä yhdessä.

Seuraa visiotasi

Haaga-Helian kautta Mikko pääsi myös nykyiseen työpaikkaansa Academic Workiin, jossa hän on ollut jo kohta 10 vuotta. Hän teki siellä aluksi opintoihin kuuluvan harjoittelun. Hän teki sinne myös opinnäytetyönsä.

Harjoittelijana hän pääsi myynnin avustaviin tehtäviin ja sai siitä palkkaakin. Opinnäytetyönä hän teki käsikirjan aloittelevalle asiakkuuspäällikölle.

– Halusin tehdän opinnäytetyön, jota joku pystyy oikeastikin hyödyntämään. Oppaani oli Academic Workilla oikeasti käytössä.

Nykyisin Mikko tarjoaa työssään yrityksille rektytointeja ja muita henkilöstöpalveluita.

– Haaga-Helia antaa hyvän peruspohjan erilaisiin liike-elämän tehtäviin ja bisnesrooleihin. Tutkinnon avulla on helppo lähteä luomaan uraa. 

Mikko uskoo, että tulevaisuudessa rekrytointia tuodaan lähemmäksi jo opiskelijoita.

– Myös datan hyödyntäminen myynnissä tulee kasvaamaan, eli tarjonnan kohdentaminen.

Jos Mikko voisi palata ajassa taaksepäin opiskeluaikoihin, hän asettaisi itselleen enemmän tavoitteita.

– Visioisin heti alkuun jotain suuntaa, mihin oikeasti haluan päästä uralla. Lähtisin sitten tekemään asioita sitä kohti, kuten verkostoitumaan ja tutustumaan työnantajiin.

Mikolla on myös lähettää terveisiä tuleville ja nykyisille tradenomiopiskelijoille:

– Myyntityö on hyvä koulutusohjelma, jos sulla on karkea suunta siitä, mitä haluat tulevaisuudessa tehdä, koska se linja on yleislinja liike-elämään. Nauti opiskeluajasta! Ei tarvitse painaa hikipäässä töitä koko ajan, sillä opiskelu on kuitenkin ainutlaatuinen ajanjakso elämässä.