Haaga-Helia järjestää toistamiseen maahanmuuttajataustaisten journalistien koulutuskokonaisuuden

Haaga-Helian journalismin koulutusohjelma järjestää noin vuoden mittaisen koulutuskokonaisuuden maahanmuuttajataustaisille journalisteille. Toista kertaa järjestettävä koulutuskokonaisuus toteutetaan Helsingin Sanomain Säätiöltä saadun apurahan avulla. Koulutus käynnistyy tammikuussa 2021.

Journalismin koulutus
News article

Body

Koulutuskokonaisuus on tarkoitettu maahanmuuttajataustaisille henkilöille, jotka ovat työskennelleet aiemmin journalisteina tai jotka ovat saaneet alan koulutuksen.

Koulutuksen tavoitteena on tukea maahanmuuttajataustaisten journalistien työllistymistä uudessa kotimaassa. Opetus koostuu monimediaisesta toimitustyöskentelystä, jonka tavoitteena on perehdyttää journalistin ammattietiikkaan, lainsäädäntöön, työtapoihin ja -metodeihin, mediakenttään ja itsensä työllistämiseen nimenomaan Suomessa.

Koulutukseen valittavat opiskelijat työskentelevät lisäksi osin yhdessä suomenkielisten tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Yhteistyön tavoitteena on löytää uusia tapoja tehdä journalismia.

- Pyrimme viime kertaa systemaattisemmin yhdistämään tulevaa maahanmuuttajataustaisten journalistien ryhmää ja journalismin tutkinto-opiskelijoitamme toimitustyöskentelyyn. Tavoitteena on löytää ja kokeilla uusia tapoja tehdä journalismia monikielisissä ryhmissä ja laajentaa suomalaisen journalismin aihevalintoja ja näkökulmia, kertoo koulutusohjelmajohtaja Anne Leppäjärvi.

- Jo viimeksi opiskelijamme tuottavat yhdessä uutta tietoa esimerkiksi musliminaisten kuntoilun rajoituksista, filippiiniläisistä sairaanhoitajista, maahanmuuttajaäitien kohtaamista moraalisista kasvatushaasteista ja siitä, miten suomi toisena kielenä -opetus ei anna maahanmuuttajataustaisille korkeakouluopiskelijoille tarvittavaa osaamista.

Leppäjärven mukaan journalismin pitäisi pystyä kertomaan yhä enemmän maahanmuuttajataustaisten ihmisten arjesta ja näkemyksistä, sillä ne ovat väistämättä osa jokaisen suomalaisen arkea. Esimerkiksi Helsingissä joka neljännen asukkaan arvioidaan olevan vieraskielinen vuoteen 2035 mennessä.

Hakuaika koulutukseen on käynnissä 20.10.–8.11.2020.