Olet täällä

Faktana, kiitos! -kiertue tuo toimittajat kouluihin

21.08.2017
Faktana, kiitos! -kiertue tuo toimittajat kouluihin

Joukko vapaaehtoisia toimittajia tarjoutuu tänä syksynä vieraaksi kouluihin yhteisellä Faktana,kiitos! - teemalla. Vierailujen tavoitteena on tukea oppilaita itsenäisessä tiedon arvioinnissa sekä herätellä myös vastuuseen: sosiaalisessa mediassa jokainen vaikuttaa omalta osaltaan siihen, millainen tieto leviää. Yhtä lailla tärkeitä ovat myös toimittajien ja nuorten kohtaamiset ja keskustelut. Kiertueella on mukana myös Haaga-Helian toimittajaopiskelijoita.

“Journalismilla on täysin poikkeuksellinen tehtävä kaiken tiedonvälityksen keskellä. Tämän tehtävän ja lehdistönvapauden ymmärtämättä jääminen ja jopa kyseenalaistaminen on vaarallista”, sanoo kiertueen alullepanija, Haaga-Helian toimittajakoulutuksen johtaja Anne Leppäjärvi .

Poikkeuksellinen tehtävä ei tarkoita, ettei journalismiinkin pidä suhtautua mediakriittisesti. Journalistit ja yleisö ovat samassa veneessä. Molempien pitää arvottaa lähteitä ja tietoa.
“Journalismi on sekä medialukutaidon kohde että sen väline. Journalismia ei tarvita vain uusien tietojen tuottamiseen, vaan myös ymmärryksen lisäämiseen. Siksi myös journalisteilla on velvollisuus ponnistella medialukutaidon puolesta”, toteaa mediakasvatuksen asiantuntija, Helsingin Sanomien toimittaja Pauliina Grönholm .

Grönholm on paitsi yksi vierailijoista myös valmistanut oppituntipohjan vierailuille kaikkien toimittajien käyttöön. Tavoitteena on valtakunnallinen kampanja, jossa niin vierailevia toimittajia kuin luokkaansa kutsuvia opettajia olisi laajasti eri puolilta Suomea syyslukukauden aikana. Opettajat löytävät kiertueen verkkosivulta omalla alueellaan vierailuja tekeviä journalisteja. Kiertue on saanut apurahaa käytännön järjestelyihin Tiina ja Antti Herlinin säätiöltä.Yhteistyötukeaan ovat ehtineet osoittaa myös jo Yleisradio, Sanomalehtien Liitto, MTV Uutiset, STT ja Journalistiliitto. Esimerkiksi Yleisradiossa Yle Uutisluokan journalistit eli uutiskummit ovat mukana kiertueella.
“Nyt, jos koskaan lähdekritiikki, oikean ja valheellisen tiedon tunnistaminen, on ehdottoman tärkeä kansalaistaito. Tässä meillä journalisteilla on paljon annettavaa nuorille, kun pystymme avaamaan uutisten taustoja, näkökulmia ja tekoprosessia”, sanoo Yle Uutisluokan tuottaja Hanna Visala.

Verkkosivut: www.faktanakiitos.fi

Lisätietoja: kiertueen vastaava tuottaja Anne Leppäjärvi, 040 488 7525, anne@leppajarvi.net