Olet täällä

3AMK:ssa koulutetaan kiinteistöalan kehittäjiä

13.12.2018
3AMK:ssa koulutetaan kiinteistöalan kehittäjiä

3AMK:n Kiinteistöalan kehittäjä -osaamispolku tähtää isännöinnin, kiinteistöjohtamisen ja kiinteistövälityksen alan tietotaidon kehittämiseen.

Polku järjestettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2018. Uudet kiinteistöalan osaajat ovat tervetulleita, sillä alalla on suuri työvoimapula.

Osaamispolku pyrkii myös karistamaan mielikuvaa kiinteistöalasta vain isännöintinä ja talonmiehen töinä. Esimerkiksi Laurean työympäristöjohtamiseen keskittyvällä opintojaksolla opiskelijat toteuttivat työympäristökonseptin toimeksiantona yritykselle.

Yritysyhteistyötä tehdään myös kiinteistöalan neuvottelukunnassa, jossa on jäseninä runsaasti alan yritysten edustajia ja koulutuksen järjestäjiä.

Kiinteistöalan yritykset ja opiskelijat kokoontuivat tutustumaan ja verkostoitumaan SOL Palvelut Oy:n pääkonttorille Kalasatamaan.

Harjoittelijasta alan konkariksi

Yritykset olivat vahvasti edustettuina myös SOL Palvelut Oy:n pääkonttorilla järjestetyssä Kiinteistöalan tulevaisuus -tapahtumassa, jossa opiskelijat ja alan yritykset pääsivät tapaamaan ja verkostoitumaan.

Monet alan yrityksissä nyt työskentelevät ovat aloittaneet jo opiskelijoina ensin harjoittelussa ja sitten vakituisena työntekijänä, toteavat sekä Coorin edustajat Katariina Andersson ja Michaela Lönnblad että Are Oy:n Jarkko Vento.

– Se tuo jatkuvuutta, että tutustumme ihmisiin jo silloin kun he opiskelevat, Vento sanoo.

Yrityksissä nähdään selkeä tarve erityisesti tämän kaltaiselle korkeakoulutasoiselle koulutukselle.

– Meidän tulevat esimiehet tulevat tällaisista oppilaitoksista, Coorin Andersson ja Lönnblad toteavat.

Elsa-Maija Klemelä tutustui Kiinteistöalan tulevaisuus -tapahtumassa alan yrityksiin. Hän etsi harjoittelupaikkaa, ja yksi työhaastattelu olikin jo sovittuna.

Osaamispolku uusille työmarkkinoille

Laureassa liiketaloutta opiskeleva Elsa-Maija Klemelä lähti osaamispolulle, koska se kuulosti mielenkiintoisimmalta vaihtoehdolta eikä hän omien sanojensa mukaan ”halua kilpailla koko luokan kanssa taloushallinnon paikoista”.

Hänellä ei ollut entuudestaan käsitystä kiinteistöalasta, mutta 15 opintopisteen kokonaisuuden myötä mieli on avartunut. Nykyään Klemelää kiinnostaa mm. työympäristöjen kehittäminen, kiinteistöjen uudelleenkäyttö sekä kestävä kehitys.

Hän kehuu erityisesti Haaga-Helian osuutta, jossa pääsi tapaamaan yrityksiä ja kuulemaan, mitä kiinteistöalan ihmiset oikeasti tekevät työkseen.

– Kiinteistöala on todella laaja kokonaisuus. Se sopii kelle vaan kunhan on kiinnostusta, hän vinkkaa.