Työharjoittelun ohjaus
Työharjoittelu on tärkeä osa ammattikorkeakouluopintoja ja sen voi suorittaa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Työharjoittelu on sinulle oiva tilaisuus tutustua itselle uuteen alaan ja kokeilla erilaisia työtehtäviä. Usein hyvällä asenteella suoritettu työharjoittelu avaa ovet vakituiseen työpaikkaan.
Työharjoittelukoordinaattorit
LIIPO: Leena Törmälä, leena.tormala@haaga-helia.fi, 040-488 7017, lähetä sähköposti tai soita
POMO: Ulla Kuisma, ulla.kuisma@haaga-helia.fi, 040 488 7245
ABBA, TEMPO ja SAMPO Suomessa tehtävä harjoittelu Leena Törmälä, leena.tormala@haaga-helia.fi, 040 488 7017, lähetä sähköposti tai soita
VIMA ja kansainvälinen harjoittelu: Liisa Wallenius, liisa.wallenius@haaga-helia.fi, 040 488 7252, laita sähkpostia tai soita
Yleistä Porvoo Campuksen työharjoittelusta
Työharjoittelu on olennainen osa ammattikorkeakouluopintoja. Työharjoittelun pedagoginen tehtävä jaetaan kolmeen teemaan:
- opitun soveltaminen
- uuden oppiminen
- ohjausvaikutus opintoihin ja urasuunnitteluun.
Työharjoittelu tarjoaa niin päivä- kuin monimuoto-opiskelijoillekin tilaisuuden suhtautua omaan työtehtävään analyyttisesti, tutkivalla ja kehittävällä otteella. Työharjoittelu on oiva tilaisuus tutustua itselle uuteen alaan ja kokeilla erilaisia työtehtäviä. Usein hyvälllä asenteella suoritettu työharjoittelu avaa ovet vakituiseen työpaikkaan.
Harjoittelun laajuus ja ajankohta
Haaga-Heliassa työharjoittelun kokonaislaajuus on 30 opintopistettä. Ajallisesti tämä tarkoittaa 20 viikkoa, n.100 työpäivää (n. 5 kk). Työharjoittelun voi tehdä kokopäiväisenä tai osa-aikaisena, jolloin on tärkeää pitää kirjaa tunneista (yht. 800 tuntia). Harjoittelussa noudatetaan normaalia alakohtaistaista työaikaa.
Työharjoittelu voidaan suorittaa yhdessä tai useammassa osassa, yhdessä tai useammassa työpaikassa. Harjoittelun aloittamista suositellaan aikaisintaan vasta kun ensimmäisen vuoden opinnot on suoritettu (n. 60 op) ja harjoitteluinfoon on osallistuttu. Harjoittelun voi tehdä joustavasti itselle sopivana ajankohtana ja itselle parhaiten sopivassa vaiheessa opintoja.
Työharjoittelun suorittamisen lisäksi opiskelijan on raportoitava harjoittelusta saadakseen työharjoittelusta opintopisteet. Työharjoittelupaikassa kannattaa selvittää voiko opinnäytetyön liittää harjoittelupaikan kehittämistarpeisiin, mikä on luonteva ja tavoiteltava jatko työharjoittelulle.
Harjoitteluinfot Porvoossa
Työharjoittelukoordinaattorit järjestävät kohdennettuja työharjoitteluinfoja 2. lukukauden opiskelijoille osana toisen lukukauden lähiopetusta, näihin infoihin ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Lisäksi opiskelija saa halutessaan tietoa työharjoittelusta osallistumalla joka kuukauden ensimmäisenä torstaina pidettäviin työharjoittelun suullisiin raportointitilaisuuksiin. Näissä tilaisuuksissa työharjoittelusta palanneet opiskelijat kertovat kokemuksiaan ja työharjoittelukoordinaattori vastaa kysymyksiin.
Kaikki tarvittava tieto työharjoittelusta on koottu myös tälle sivulle.
Työharjoitteluksi soveltuva työ ja työharjoittelupaikan hankkiminen
Yksi työharjoittelun tavoitteista on oppia etsimään, hakemaan ja hankkimaan oman alan työtä. Opiskelija on itse vastuussa harjoittelupaikkansa hankkimisesta oman osaamisprofiilinsa ja urasuunnitelmansa mukaisesti. Harjoittelupaikaksi soveltuvat kaikki omaa opiskeluohjelmaa tukevat työt, jotka tarjoavat riittävästi haasteita eivätkä ole liian suorittavia. Työharjoittelukoordinaattori hyväksyy harjoittelupaikan ennen harjoittelun alkua.
Voit suorittaa työharjoittelun kotimaisissa tai ulkomaisissa yrityksissä, julkisyhteisöissä tai muissa organisaatioissa kuten yhdistyksissä tai järjestöissä. Niin ikään työskentely yrittäjänä soveltuu työharjoitteluksi - on jopa suositeltavaa, mikäli työharjoittelun muut ehdot täyttyvät.
Harjoittelupaikkaa hakiessa kannattaa seurata työpaikkailmoituksia JobTeaserissä ja Haaga-Helian uraohjaaja Timo Lampikoski on myös käytettävissä. Porvoo Campuksen opiskelijoille on Facebookissa oma työharjoitteluryhmä - HH Porvoo Work Placement Info -, jonne viedään tuoreeltaan opetushenkilökunnalle saapuvia porvoolaisille opiskelijoille sopivia harjoitteupaikkailmoituksia. Ryhmään hyväksytään ainoastaan Porvoo Campuksen opiskelijat.
Etsiessäsi harjoittelupaikkaa voit halutessasi hyödyntää liiketalouden työharjoitteluesitettä (pdf), jonka voit antaa työnantajalle.
Työharjoittelun palkallisuus
Työharjoittelu voi olla palkatonta tai palkallista, opiskelija itse sopii palkasta työnantajan kanssa.
Mikäli työharjoittelu on palkaton, laaditaan työharjoittelusopimus Haaga-Helian, opiskelijan ja harjoittelupaikan välillä. Tämä on tärkeä dokumentti, sillä se takaa opiskelijalle oppilaitoksen tapaturmavakuutuksen, joka kattaa harjoittelun ja siihen liittyvät työmatkat. Sopimus on kirjoitettava ennen harjoittelun alkua ja yksi kopio on toimitettava työharjoittelukoordinaattorille.
Mikäli työharjoittelu on palkallinen, solmii opiskelija tavallisen työsopimuksen työnantajan kanssa. Sopimus on heidän kahden välinen eikä sitä tarvitse toimittaa koululle.
Toimi näiden ohjeiden mukaisesti mikäli sinulle sattuu tapaturma palkattomassa työharjoittelussa.
Ennen harjoitteluun lähtöä
1) Harjoittelupaikan vahvistuttua tulee opiskelijan täyttää työharjoitteluilmoitus sähköisesti ja osoittaa se oman koulutusohjelmansa harjoittelukoordinaattorille. Ilmoitusta ei tarvitse hyväksyttää työnantajalla, se on vain koulua varten. Katso oman koordinaattorisi yhteystiedot alempaa.
2) Opiskelija ilmoittautuu Pepissä työharjoitteluopintojaksolle:
- Tehdessäsi koko 30 pisteen harjoittelun Suomessa: PLA6PO100
- Tehdessäsi 1. osan harjoittelusta Suomessa: PLA6PO101
- Tehdessäsi 2. osan harjoittelusta Suomessa: PLA6PO102
- Tehdessäsi 3. osan harjoittelusta Suomessa: PLA6PO103
3) Mikäli harjoittelu on palkaton, täytyy koordinaattorille lähettää myös harjoittelusopimus (ks. myös edellä).
Huomaathan tehdä harjoittelusopimuksen englanniksi ulkomaille lähtiessäsi. Erasmus-harjoittelussa Erasmus Learning Agreement korvaa työharjoittelusopimuksen.
4) Ota yhteyttä sinulle nimettyyn ohjaavaan opettajaan ja sovi yhteydenpitokäytänteistä harjoittelusi aikana.
Työharjoittelun aikana
Työharjoitteluun lähtiessä opiskelijalle nimetään oma ohjaava opettaja, joka on hänen lähin kontaktinsa Haaga-Heliassa harjoittelun aikana. Ohjaavaan opettajaan kannattaa olla yhteydessä mikäli jotakin askarruttavaa harjoittelussa ilmenee. Ohjaava opettaja on omalta osaltaan yhteydessä esimieheen ja opiskelijaan harjoittelun aikana ja mikäli mahdollista, ohjaaja pyrkii käymään harjoittelupaikalla. Ohjaava opettaja myös vastaanottaa harjoitteluraportin ja merkitsee työharjoittelusuorituksen Peppiin.
Työharjoittelussa on suositeltavaa pitää päiväkirjaa omista tehtävistä ja kokemuksista, nämä muistiinpanot helpottavat harjoitteluraportin laatimista ja auttavat konkreettisesti opiskelijaa havaitsemaan omaa oppimistaan ja kasvuaan.
Mikäli opiskelija tekee osa-aikaista harjoittelua, tulee hänen pitää kirjaa tekemistään tunneista.
Harjoittelun päätyttyä
Harjoittelun päätyttyä opiskelija raportoi harjoittelusta omalle ohjaavalle opettajalle. Opiskelija voi valita joko kirjallisen raportin tai suullisen raportin väliltä. Myös blogin pitäminen koko harjoittelun ajan on mahdollista. Mikäli opiskelija haluaa pitää blogia, on siitä sovittava ennen harjoittelun alkua.
Kirjallinen raportti kirjoitetaan noudattaen Haaga-Helian raportointiohjeita. Raportin pituus on 6-10 sivua. Raportin liitteeksi tulee työnantajan kirjoittama arviointilomake tai kopio työtodistuksesta. Raportti lähetetään ohjaavalle opettajalle viimeistään kaksi viikkoa harjoittelun päättymisen jälkeen.
Suullinen raportti voidaan tehdä valmiin PowerPoint-pohjan päälle tai omalle pohjalle. Opiskelija voi sopia ohjaajansa kanssa esitysajan, esim. osana aiheeseen liittyvää opintojaksoa.
Erasmus-harjoittelussa ja kansainvälisessä Haaga-Helian tukemassa harjoittelussa tukiraportti palautetaan Moveon-portaaliin ja opiskelijan omalle ohjaajalle. Muistathan aina tallentaa raporttipohjan omalla nimelläsi ja rajoittaa siihen pääsyn, ennen kuin käyt täyttämään siihen henkilötietojasi.
Sekä kirjallisen että suullisen raportin tulee sisältää seuraavat kohdat:
- Harjoitteluyrityksen kuvaus
- Kuvaa omat työtehtäväsi ja niissä vaadittavat yleiset työelämätaidot.
- Arvio kehittymistäsi ja osaamistasi ennakkotehtävässä asettamissasi yleisissä työelämätaitojen tavoitteissa.
- Mieti myös miten omaa asiantuntijuuttasi voisi vielä kehittää ja mitkä tekijät lisäisivät oppimistasi
- Miten palvelu, myynti ja yrittäjyys näkyivät työssäsi ja miten oma osaaminen erityisesti näissä kehittyi
- Pohdi omaa opinto- ja urasuunnitelmaasi harjoittelukokemuksesi perusteella
Työharjoittelun arviointi
Työharjoitteluohjaaja kirjaa hyväksytyn harjoittelun winhaan merkinnällä "hyväksytty" (H).
Työharjoittelun AHOTointi
Työkokemuksen hyväksiluku työharjoitteluksi:
Ahotia voi anoa aikaisintaan 2. lukukauden aikana ja aiemmin mikäli opiskelija on ollut vuoden opintoihin liittyvissä töissä. Tällöin voi myös hyväksyä 30 op. 1) 15 op yli vuoden vakituinen työpaikka juuri ennen opintoja (1-2 v työn päättymisestä), 30 op mikäli on näyttää että on toiminut opintoihin liittyvissä töissä pidempään, esimies tai vastuutehtävässä, 2) työtodistus ja CV sekä 3) raportti näyttönä ja raportissa lisäosa, jossa pohditaan harjoittelun ja opintojen suhdetta.
Kansainvälinen harjoittelu
Voit suorittaa osan tai koko harjoittelun ulkomailla, samoin edellytyksin kuin kotimaassa.
Opintojen kannalta on eduksi, jos harjoittelukokemusta kertyy myös ulkomailla. Aloitathan ulkomaisen harjoittelupaikan etsimisen riittävän ajoissa, jotta ehdit hankkia myös mahdolliset työluvat ennen harjoittelun alkua. Kaikki harjoitteluun liittyvät lomakkeet ja ohjeistukset löydät englanniksi Porvoon kampuksen englanninkielisiltä harjoittelusivuilta.
Ulkomaille lähtevän kannattaa tutustua Haaga-Helian kansainvälinen harjoittelu sivustoihin ja Haaga-Helia Work Placement -portaaliin. Maailmalle.net-sivustolta löydät käytännön vinkkejä. Haaga-Helian omassa työnhaun JobTEaser-portaalissa on myös useita harjoittelupaikkoja ulkomailla. Muista tehdä matkustusilmoitus Ulkoministeriön sivuilla
Haaga-Helia myöntää palkattomaan harjoitteluun Erasmus- ja Haaga-Helia apurahoja, mikäli harjoittelu ei tapahdu opiskelijan kotimaassa ja opiskelija ei saa palkkaa. Tutustu ohjeisiin yllä mainitussa Work Placement portaalissa, josta löydät tukihakemuslomakkeet ja jonne jätät anomukset. Lue ohjeet tarkasti, ja muista hankkia koordinaattorin hyväksyntä paikalle ennen tuen hakemista. Muista myös ottaa koordinaattorin allekirjoitus työharjoittelusopimukseen (HH tuki ja Erasmus Learning Agreement) ennen kuin palautat sen Work Placement portaaliin.
Huomio apurahojen ja harjoitteluilmoitusten käsittelyn aikataulutaulutukset, johoin loma-ajat myös vaikuttavat.
Jokainen HH:n opiskelija, joka lähtee ulkomaille harjoitteluun täyttää Moveonissa jonkin lomakkeen näistä kolmesta. Tätä ennen opiskelijan on lähetettävä Porvoon harjoitteluilmoitus hyväksyttäväksi omalle koordinaattorilleen:
Porvoo Campuksen kansainvälisen harjoittelun koordinaattori on Liisa Wallenius.