Työharjoittelu, AMK-opinnot

Kuvituskuva nainen portaissa

Lead paragraph

Työharjoittelu on tärkeä osa ammattikorkeakouluopintoja ja sen voi suorittaa kotimaassa tai ulkomailla. Harjoittelusi ajankohta määräytyy tutkintosi mukaan. (kts. alla Tutkintojen ohjeet)

Haaga-Heliassa työharjoittelun kokonaislaajuus on 30 opintopistettä. Työharjoittelun voi tehdä kokopäiväisenä tai osa-aikaisena, yhdessä tai useammassa osassa, yhdessä tai useammassa työpaikassa. Harjoittelun aikana on tärkeää pitää kirjaa tunneista, jotta varmasti saa tarvittavan määrän tunteja tehtyä (yht. 800 tuntia). Harjoittelussa noudatetaan normaalia alakohtaista työaikaa. Työharjoittelu raportoidaan harjoittelun päättymisen jälkeen työharjoittelusta vastaavalle ohjaajalle. 

Työharjoitteluksi soveltuva työ ja työharjoittelupaikan hankkiminen 

Yksi työharjoittelun tavoitteista on oppia etsimään, hakemaan ja hankkimaan oman alan työtä. Olet itse vastuussa harjoittelupaikkasi hankkimisesta. Harjoittelupaikaksi soveltuvat kaikki koulutustasi tukevat työt, jotka tarjoavat riittävästi haasteita.

Voit suorittaa työharjoittelun kotimaisissa tai ulkomaisissa yrityksissä, julkisyhteisöissä tai muissa organisaatioissa kuten yhdistyksissä tai järjestöissä. Myös työskentely yrittäjänä soveltuu työharjoitteluksi.

Voit etsiä työ- ja harjoittelupaikkailmoituksia esimerkiksi JobTeaser -palvelusta. Sieltä löydät lisäksi vinkkejä ja materiaalia työnhakuun ja urasuunnitteluun liittyen. Pääset kirjautumaan palveluun osoitteessa haaga-helia.jobteaser.com. Lisäksi Haaga-Helian urapalvelut tarjoaa sinulle tukea urasuunnitteluun ja työnhakuun. 

Palkallinen työharjoittelu

Mikäli työharjoittelu on palkallinen, sinun tulee solmia työsopimus työnantajan kanssa. Sopimus on silloin teidän kahden välinen eikä sitä tarvitse toimittaa koululle. Palkallisessa työharjoittelussa työnantaja vakuuttaa harjoittelijan lakisääteisellä työntekijän vakuutuksella. 

Palkaton työharjoittelu

Mikäli työharjoittelu on palkaton, sinun on tärkeää laatia palkattoman harjoittelun sopimus työnantajan kanssa. Harjoittelusopimus takaa sinulle oppilaitoksen tapaturmavakuutuksen, joka kattaa harjoittelun ja siihen liittyvät työmatkat. Harjoittelusopimus on laadittava ennen harjoittelun alkua.

Aiemmin kertyneen työkokemuksen hyödyntäminen

Mikäli sinulla riittävästi soveltuvaa työkokemusta, voit suorittaa työharjoittelut näyttöinä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osoitat työssäoloaikasi työtodistuksilla ja raportoit osaamisesi kehittymisestä pohdiskelevassa raportissa. Harjoittelut voi suorittaa näytöllä myös, jos työskentelet opintojesi aikana.

Myös yrittäjänä toimimisesta kertynyt kokemus voidaan hyödyntää.

Tarkemmat ohjeet löydät tutkintosi Työharjoittelu-Moodlesta, johon pääset ilmoittautumalla toteutukselle Pepissä.

Avoimen AMK:n opiskelija, katso tarkemmat ohjeet Näytä osaamisesi -sivulta.

Työharjoittelu ulkomailla

Lue lisätietoja työharjoittelusta ulkomailla.

Työharjoittelu ja opinnäytetyö

Opinnäytetyö on monessa tutkinnossa suositeltavaa aloittaa Tutkimus- ja kehittämisosaaminen -opintojaksolla, mutta viimeistään harjoittelupaikassa kannattaa selvittää, voiko opinnäytetyön liittää harjoittelupaikan kehittämistarpeisiin, mikä on luonteva ja tavoiteltava jatko työharjoittelulle.

Vuonna 2022 ja sen jälkeen aloitetut opinnot

Vuonna 2021 ja sitä ennen aloitetut opinnot