Tervetuloa Vierumäelle Master-opiskelijaksi!

Kuvituskuva vierumäki

Lead paragraph

Tervetuloa opiskelijaksi liikunta-alan Master-tutkintoon! Opiskelu on vuorovaikutteista, joten pyri olemaan avoin, innovatiivinen, rohkea tarttumaan uuteen ja myös jakamaan osaamistasi niin lähijaksoilla kuin etäopiskellessasi. Toivottavasti voit irrottautua lähipäivien ajaksi arjen kiireistä. Opintojesi aikana sinulla on hyvä mahdollisuus kehittää liikunta- ja urheilualaa ja syventää osaamistasi.

Käytännön asiat

Tältä sivulta löydät tietoa opintojesi aloittamiseksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Liikunta-alan Master-tutkinnossa. Koulutusryhmäsi lyhenne on LIAM23 ja se koostuu kolmen eri suuntautumisen opiskelijoista (kunto- ja terveysliikunta, liikuntajohtaminen ja valmennus). Opintojen laajuus on 90 opintopistettä ja opinnot toteutetaan monimuotokoulutuksena 1,5 vuoden aikana.  

Tutustuthan huolellisesti niin tämän sivun aineistoon kuin uusien opiskelijoiden yhteisiin materiaaleihin. Kaikille yhteisistä materiaaleista löydät tarkemmat tiedot esimerkiksi opiskelupaikan vastaanottamiseen liittyvistä yksityiskohdista sekä lukuvuosi-ilmoittautumisesta. Huomaathan, että pääkaupunkiseudun orientaatiot eivät koske Vierumäen opiskelijoita.

Otathan opiskelupaikkasi vastaan ja ilmoittaudut lukuvuodelle Oma Opintopolku -palvelussa. Opiskelijaksi hyväksytyt lataavat Opintopolkuun hakukelpoisuuteen vaadittavat todistuskopiot (esim. työtodistukset).  Alkuperäisiä todistuksia ei tarvitse tarkistuttaa kampuksella. Ammattikorkeakoulu voi tarkistaa työkokemuksen tarvittaessa suoraan työnantajalta. Alkuperäiset todistukset tulee näyttää opintopalveluissa vain, jos otamme sinuun erikseen yhteyttä. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut opiskelijavalinnan perusteena olevien tietojen oikeellisuuden. Lisätietoja opiskelijavalinnasta

Kesätehtävä

1. Valmennuksen suuntautuminen

Valmennuksen suuntautumisopinnot käynnistyvät vauhdilla heti syksyllä. Orientoituaksesi 1. lähijaksoon toivomme sinun lukevan toisen alla olevista kirjoista. Kaksi hyvin erilaista urheilijan tarinaa urastaan ja suhteestaan valmentajaan ja urheiluun. Näiden tarinoiden saattelemana käynnistelemme keskusteluja urheilijakeskeisestä valmennuksesta sekä vuorovaikutuksesta. 

JOKO

 • Kareem Abdull-Jabbar: Coach Wooden and ME, Our 50-year Friendship On and Off the court. 

TAI

 • Andre Agassi: Open: An autobiography (löytyy myös suomennettu versio nimellä Andre Agassi) 

2. Liikuntajohtamisen suuntautuminen

Kuten jo valintakokeen ryhmähaastatteluissa oli puhetta, opinnot alkavat kesätehtävällä. Tutustu johonkin ajankohtaiseen johtamisteeman kirjaan. Alla kaksi hyvää vaihtoehtoa, mutta voit valita omasi. Lukiessasi pohdi omia kokemuksiasi työelämästä ja peilaa tekstiä liikunta-alalle, mieti johtajan itsetuntemukseen ja käyttäytymiseen sekä johtamisen käytännön toteutukseen liittyviä haasteita ja onnistumisia. Tehtävä puretaan keskustellen lähijaksolla. 

 • Timo Kultanen. Esimies ongelmien aiheuttaja ja ratkaisija. Ajattele mitä ajattelet. Kauppakamari 2016. ISBN 978-952-246-420-0 tai ISBN 978-952-246-421-7 e-kirja 

TAI

 • Petteri Kilpinen. Inspiroitunut: miten johtaa ja menestyä muuttuvassa työelämässä? Docendo 2017.  

HUOM! 
Liikuntajohtamisen suuntautumisen 1. lähijaksolla alkavalla talouskurssilla laskelmat tehdään Excelillä. Jos taulukkolaskentaohjelma ei ole hyvin hallussa, kannattaa kerrata Excelin käyttöä esim. seuraavan aineiston avulla.

3. Kunto- ja terveysliikunnan suuntautuminen

Suuntautumisessa ei ole erillistä kesätehtävää, saatte elokuun puolivälin jälkeen valmistautumisohjeet 1. lähijaksolle. 

Opintojen aloittaminen ja lähijaksojen aikataulut

Lähijaksoja on yhteensä 7, joista kukin on kolmipäiväinen. Lisäksi opinnäytetyöseminaari järjestetään Zoomissa. Ensimmäinen lähijakso Vierumäellä alkaa keskiviikkona 6.9.2023 klo 10.00 ja päättyy perjantaina 8.9.2023 klo 16.00. Saat sen tarkemman ohjelman sähköpostitse viimeistään kaksi viikkoa ennen jakson alkua. Lähijaksot toteutetaan pääosin Haaga-Helian Vierumäen kampuksella Suomen Urheiluopiston tiloissa, tosin 1 tai 2 lähijaksoista saatetaan järjestää Haaga-Helian tiloissa Helsingissä (ao. päivämäärät kerrotaan 1. lähijaksolla).  
 
Haaga-Heliassa on siirrytty uusien opiskelijoiden osalta sähköiseen tunnistautumiseen. Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus, saat ohjeet tunnistautumiseen viikkoa ennen opiskeluoikeuden alkua ja voit tehdä tunnistautumisen heti viestin saatuasi. Tunnistautumisen jälkeen saat opiskelijatunnuksen ja salasanan Haaga-Helian järjestelmiin sähköpostilla ja tekstiviestinä aiemmin antamaasi sähköpostiosoitteeseen ja puhelinnumeroon. Lisätietoja: tunnukset Haaga-Helian järjestelmiin

Ensimmäisellä lähijaksolla saat Kelan-ateriatukikortin sekä muita hyödyllisiä opiskeluun liittyviä käytännön tietoja. 

Lähijaksojen alustava aikataulu: 

2023 

 • syyskuu: ke 6.- pe 8.9.  
 • lokakuu: ke 11.-  pe 13.10.
 • marraskuu: ke 15. - pe 17.11.

2024

 • tammikuu ke 17. - pe 19.1.
 • maaliskuu ke 13. - pe 15.3. 
 • toukokuu ma 6. - ke 8.5.  
   
 • syyskuu ma 9. - ke 11.9.

Opinnäytetyöseminaarit pidetään Zoomissa ja osallistuminen riippuu oman opinnäytetyön valmistumisaikataulusta.  

Tarkempi lähijakson ohjelma lähetetään elokuun puolivälin jälkeen sähköpostitse. 

Opiskelijalla on oltava oma tietokone käytettävissään opintojen aikana heti ensimmäisestä opetusviikosta lähtien. On myös suositeltavaa tarkistaa, että oma vakuutus on voimassa.  

Majoitus ja ruokailu lähijaksoilla Vierumäellä

Lähijaksojen aikana on mahdollista majoittua Suomen Urheiluopiston alueella. Majoitusvaraukset ja tiedustelut osoitteeseen: opiskelijavaraukset@vierumaki.fi. Kannattaa tutustua myös Vierumäen nettisivuilta löytyviin majoitustarjouksiin sekä alueella toimivan Holiday Clubin tarjontaan. 
 
Suomen Urheiluopistolla sijaitsee useampi ravintola. Kelan ateriatuetun lounaan saat kuitenkin vain Ravintola Puhtista näyttämällä ateriatukikorttia tai virallista opiskelijakorttia.

Opintoihin liittyvissä käytännön asioissa voit olla yhteydessä Haaga-Helian opintopalveluihin
Opintopalvelut Vierumäki
+358400230407
opintopalvelut@haaga-helia.fi
Riikka
Rinne
opintoneuvoja
+358 294471549
Riikka.Rinne@haaga-helia.fi

Opetukseen liittyvissä asioissa yhteyshenkilöt ovat seuraavat:

Kunto- ja terveysliikunnan suuntautuminen
Tiina
Laiho
lehtori
+358 294471626
Tiina.Laiho@haaga-helia.fi
Valmennuksen suuntautuminen
Pekka
Clewer
lehtori
+358 294471019
Pekka.Clewer@haaga-helia.fi
Liikuntajohtaminen
Outi
Leppälä-Pekkinen
lehtori
+358 294471462
Outi.Leppala-Pekkinen@haaga-helia.fi

Hyödyllisiä linkkejä