Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoita tukevat opinto-ohjaajat yhteistyössä avoimen AMK:n opintoneuvojien kanssa. Ota yhteyttä avoimen AMK:n Opintopalveluihin kaikissa opintoihisi liittyvissä kysymyksissä, jotta saat neuvontaa ja ohjausta opintoihisi.
Ohjaus ja neuvonta

Haaga-Heliassa opintoihin liittyvään ohjaukseen ja neuvontaan osallistuvat kaikki haagahelialaiset omassa roolissaan. Tarjoamme opiskelijoillemme korkeatasoista, yhdenvertaista sekä helposti tavoitettavaa ohjausta, neuvontaa ja tiedotusta koko opintojen ajan. Tavoitteina on tukea opiskelijoidemme opintojen ja uran etenemistä sekä hyvinvointia ja oppimista. Keskeisiä ohjausta ja neuvontaa määrittäviä tausta-ajatuksia ovat uraohjauksellisuus, osaamisen tunnistaminen sekä opiskelijan itseohjautuvuuden ja toimijuuden tukeminen.
Opiskelijan lähikontakteina koko opintojen ajan toimivat
- opinto-ohjaaja
- opiskelijalle nimetyt opintoneuvoja
- opintojaksojen opettajat.
Heidän puoleensa opiskelija voi kääntyä missä tahansa asiassa.
Opinto-ohjaus
Jokaisella Haaga-Helian opiskelijalla on oma henkilökohtainen opinto-ohjaaja. Hän toimii opiskelijan tuttuna ja turvallisena lähikontaktina kulkien hänen rinnallaan koko opintojen ajan. Hän tukee opiskelijaa opintojen ja uran edistämisessä sekä hyvinvointiin ja oppimiseen liittyvissä kysymyksissä tarjoten sekä henkilökohtaista että ryhmämuotoista ohjausta. Opinto-ohjaaja toimii tiiviissä yhteistyössä koko korkeakoulun ohjausverkoston kanssa, joten hänen puoleensa opiskelija voi kääntyä asialla kuin asialla.
Opiskelija tutustuu omaan opinto-ohjaajaansa heti opintojen alussa. Opinto-ohjaaja vastaa uusien opiskelijoiden orientointipäivien toteutuksesta ja ensimmäisestä opintojaksosta Johdanto opiskeluun. Hän myös tukee opiskelijoiden ryhmäytymistä yhteistyössä opiskelijatutoreiden kanssa.
Opinto-ohjaaja ohjaa opiskelijaa henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) laatimisessa, opintojen ajoittamisessa sekä opintojen suorittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Heti opintojen alussa opiskelija voi keskustella opinto-ohjaajansa kanssa osaamisen tunnistamisen mahdollisuuksista, joita ovat hyväksilukeminen, työn opinnollistaminen ja osaamisen näyttäminen.
Opinto-ohjaaja tukee ja seuraa aktiivisesti opiskelijan opintojen tavoiteaikaista etenemistä. Opinto-ohjaus Haaga-Heliassa on uraohjauksellista, joten siinä tarkastellaan opintoja aina suhteessa pidemmän aikajänteen uratavoitteisiin. Opintojen aikana opiskelija saa opinto-ohjaajaltaan ohjausta urasuunnitteluun ja jatko-opintoihin. Haaga-Helian strategian mukaisesti opinto-ohjaus avaa ovet työelämään.
Kun sivulla on kysymyksiä HOPS-suunnittelusta ja ilmoittautumisista, muistathan ensin tarkistaa ohjeet opintojen suunnitteluun ja toteutuksille ilmoittautumiseen. Jos sieltä ei löydy vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä opinto-ohjaajasi.
AMK-tutkintojen opiskelijoilla on kaikilla oma henkilökohtainen opinto-ohjaaja. Haaga-Helian opiskelijana löydät tiedon omasta opinto-ohjaajastasi Pepistä (kirjaudu).
Ennen vuotta 2022 Haaga-Heliassa opintonsa aloittaneille opiskelijoille opinto-ohjausta tarjoavat koulutusohjelmasta riippuen opinto-ohjaaja, omaohjaaja ja/tai opettajatutor. Opiskelijana löydät tiedon omista ohjaajistasi Pepistä (kirjaudu).
Master-opiskelijoiden opintojen ohjausta antavat lähtökohtaisesti opinto-ohjaajat. Jokaisella opiskelijalla on nimetty opinto-ohjaaja, jonka yhteystiedot löydät Master-koulutuksen yhteystiedoista. Lue lisää Mastereiden opinto-ohjauksesta.
Haaga-Helian opinto-ohjauksen kokonaisuuden johtamisesta, koordinoinnista ja kehittämisestä vastaavat johtava opinto-ohjaaja Juho Pakarinen ja apulaisrehtori Minna Hiillos (1.1.2022 alkaen apulaisrehtori Katja Komulainen).
Opintoneuvojat
Opintoneuvojat palvelevat opiskelijoita opintopalveluissa. Heiltä saa tietoa ja neuvontaa esimerkiksi
- opiskeluun liittyvistä käytänteistä
- opiskeluoikeuteen liittyvistä asioista
- teknistä tukea ja neuvontaa henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) tekemisessä.
Opintoneuvojat käsittelevät myös opiskelijoiden hyväksilukulomakkeita.
Kaikille Haaga-Helian opiskelijoille tarkoitettuja opintopalveluita on saatavana Haagan, Malmin, Pasilan, Porvoon ja Vierumäen toimipisteistä. Tarvittaessa voit varata opintoneuvojalle myös henkilökohtaisen ajan.
Opintojaksojen opettajat
Haaga-Heliassa kaikessa opetuksessa on keskeistä ohjauksellinen työote. Opintojaksojen opettajat tukevat opiskelijoiden oppimisen ja osaamisen kehittymistä sekä työskentelyprosessien hallintaa. He toimivat opiskelijoiden lähikontakteina ja omasta roolistaan käsin tukevat opiskelijan ammatillista kehittymistä, urasuunnittelua sekä työllistymistä.
Opettajamme tukevat opiskelijoita opintojen etenemisessä ja mahdollisissa etenemisen haasteisissa. Tarvittaessa he ohjaavat opiskelijan muiden ohjauspalveluiden piiriin.
Osaamista ohjaavat opettajat
Osaamista ohjaavat opettajat, eli OSOt, ovat Haaga-Helian tutkinnoissa opetettavien suuntautumisten asiantuntijoita. He tukevat vuonna 2022 ja sen jälkeen aloittaneita opiskelijoita ja Haaga-Helian henkilöstöä kaikissa suuntautumisiin liittyvissä kysymyksissä. Huomaathan, että Vierumäellä OSOn työtehtäviä hoitaa opinto-ohjaaja.
Osaamista ohjaavaan opettajaan voit ottaa yhteyttä, kun
- tarvitset neuvoja suuntautumisen sisällöistä
- valitset suuntautumisia tukevia täydentäviä opintoja omasta tai muista Haaga-Helian tutkinnoista
- tarvitset neuvoja tai tukea suuntautumisopintojen näyttöihin tai opinnollistamiseen. (Work&Study)
- tarvitset tukea opinnäytetyöaiheen ideoinnissa ja valinnassa
- suunnittelet suuntautumisharjoittelua tai yhdistettyä perus- ja suuntautumisharjoittelua
- haluat tietoja ura- ja työllistymismahdollisuuksista, tai olet kiinnostunut kehittämään omaa yritysideaasi opintojesi yhteydessä.
Tutustu osaamista ohjaaviin opettajiin.
Erityisohjaus
- Onko sinulla todettu oppimisvaikeus?
- Oletko alkanut epäillä opintojesi aikana, että sinulla voisi olla erityisen tuen tarvetta esimerkiksi lukemiseen, kirjoittamiseen tai tarkkaavaisuuteen liittyen?
Haaga-Helian ammatilliset erityisopettajat antavat erityisohjausta oppimisen haasteisiin. Heiltä saat tarvittaessa lausunnon tarvitsemistasi erityisen tuen järjestelyistä (yhdenvertaisuuslakiin perustuvia 1325/2014 ns. kohtuullisia mukautuksia). Erityisopettajat tekevät tarpeen mukaan myös luki-testauksia.
Tyypillisimpiä oppimisen haasteita ovat
- lukivaikeus (lukemisen ja kirjoittamisen vaikeus)
- matemaattiset oppimisvaikeudet
- tarkkaavuuden häiriöt (esim. ADHD, ADD)
- autismikirjon häiriöt
- mielenterveyden pulmat, esim. masennus, ahdistus, jaksamisen haasteet ja jännittäminen
- fyysisen toimintakyvyn rajoitteet
- näkö- tai kuulovamma
- toiminnanohjauksen vaikeudet.
Erityisopettajat
Lue lisää oppimisen haasteista ja erityisestä tuesta.