Olet täällä

Esimiestyö on jatkuvaa itsensä kehittämistä

Esimiestyö on jatkuvaa itsensä kehittämistä

Kata Martikainen työskentelee Picnic Groupin aluemyyntipäällikkönä, ja hänen vastuullaan on 13 kahvilaa Helsingistä Poriin. Ravintola-alalla hän on toiminut yli puolet elämästään.

Martikainen on valmistunut Haaga-Helian Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelmasta vuonna 2017.

- Työllistyin jo ennen valmistumista La Torrefazioneen ravintolapäälliköksi. Opiskelujen ohessa työskentelin pienimuotoisesti, sillä sain aikuiskoulutustukea. Minulla oli kahden vuoden suunnitelma, mutta valmistuinkin jo puolessatoista vuodessa, kertoo Martikainen.

Martikaisen mukaan työtilanne ravintola-alalla on erittäin hyvä. Töitä on niin paljon kuin ehtii vain tehdä. Tarjolla on myös töitä, joista on hyvä mahdollisuus edetä. Se onkin Martikaisen mukaan yksi alan suurimmista eduista: jos olet valmis ottamaan vastuuta, hyviä työpaikkoja on kyllä tarjolla. 

Rakkaudesta alaan

Martikainen kertoo aloittaneensa ravintola-alalla jo 15-vuotiaana. Opiskellessaan tuolloin suurtalouskokiksi hän työskenteli catering-yrityksessä, ja pääsi kokeilemaan toimimista niin tarjoilijana kuin kokkinakin sekä tekemään kuvauskeikkoja.

- Olen tutustunut alaan monelta eri kantilta: suurtalouskokkina, vuorovastaavana, ravintolapäällikkönä. Tämä on ollut hyvä koulu. Vain hotellipuoli on jäänyt kokematta, sillä siellä ruoka ei ole niin keskiössä, toteaa Martikainen.

Tällä hetkellä Martikainen on aloittanut kahvilapäälliköiden lähiesimiehenä. Hän vastaa alaistensa hyvinvoinnista ja myynnin kehittämisestä. Esimiestyössä erityisesti henkilöstöjohtaminen vaatii jatkuvaa kehittymistä. Juuri sitä Martikainen pitää mielenkiintoisena työssään.

Haaga-Heliasta valmistuneita arvostetaan työmarkkinoilla

Martikaisen mukaan kentällä pidetään positiivisena asiana sitä, että on valmistunut Haaga-Heliasta. 

- Rekrytoidessani tunnistan Haaga-Helian opetuksen tason. Mutta ilman työkokemusta ei voi kuitenkaan tietää, onko hakijalla riittävästi motivaatiota työskennellä tällä alalla.

Kymmenen vuoden päästä Martikainen haaveilee toimivansa ravintola-alan opetustehtävissä.

- Olisi hienoa opettaa tulevaisuuden tekijöille sitä, mitä itse jo osaa. Saisin katsoa alaa taas erilaisesta vinkkelistä kuin tällä hetkellä, kertoo Martikainen.

Omilta opiskeluajoiltaan Haaga-Heliasta Martikaisella on vain hauskoja muistoja. Tämänhetkisiä opiskelijoita Martikainen neuvoo haastamaan itsensä.

- Olin vanhempi kuin muut vuosikurssiltamme. Vaikka minulla oli jo pitkä ura alalla takana, opin joka päivä uutta, ja koenkin saaneeni opinnoilta paljon. Opiskelijana kannattaa määritellä se oma taso, johon haluaa pyrkiä. Opintoihin kannattaa ottaa jokin uusi vinkkeli ja miettiä, miten saada kursseista se kaikkein suurin hyöty irti. 

Lue lisää Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelmasta