Journalismin koulutus (medianomi, AMK), kevään 2022 yhteishaku, osallistumisohjeet valintakokeeseen 24.5.2022

Päivitetty viimeksi 12.5.2022. 

Tälle ohjesivulle on koottu journalismin koulutuksen (medianomi, AMK) kevään 2022 yhteishaun valintakokeen aikataulu, kulku sekä kokeessa käytettävän verkkotyökalu Webropolin käytön ohjeistus. Tarkat tiedot valintakokeen osioista ja pistemääristä on julkaistu Opintopolussa. Tiedot löytyvät myös tältä sivulta. Valintakokeen ennakkoaineisto on julkaistu Haaga-Helian verkkosivuilla ensimmäisen kerran 28.2.2022, ja se on yhä saatavilla tällä sivulla kappaleessa Ennakkoaineisto. Valintakokeessa käytetään samaa ennakkoaineistoa kuin etukäteisnäyttötehtävässä.

Valintakokeeseen on kutsuttu 140 hakijaa karsivan etukäteisnäyttötehtävän perusteella. Valintakokeeseen kutsutut ovat saaneet tiedon asiasta sähköpostitse 12.5.2022 Opintopolun hakulomakkeella ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. Myös hakijoille, joita ei ole kutsuttu valintakokeeseen, on ilmoitettu sähköpostitse edellä mainittuna päivänä, Opintopolun hakulomakkeella annettuun sähköpostiosoitteeseen. Muistathan tarkistaa sähköpostisi roskapostikansion. Jos et ole saanut kutsua tai ilmoitusta sähköpostitse 16.5.2022, ole yhteydessä hakijapalveluihin.

Valintakokeessa yksi keskeinen arviointikriteeri on annettujen ohjeiden ja tehtävänannon noudattaminen. Perehdythän alla oleviin ohjeisiin perusteellisesti ja hyvissä ajoin ennen valintakoetilaisuutta. Huom. Ohjeet voivat täydentyä ennen valintakoetta. Päivitämme mahdolliset muutokset tälle sivulle ja ilmoitamme niistä myös sähköpostitse valintakokeeseen kutsutuille hakijoille Opintopolun hakulomakkeella annettuun sähköpostiosoitteeseen. Seuraathan siis tätä sivua ja sähköpostiasi säännöllisesti ennen valintakoepäivää. 

Perustiedot valintakokeesta

Valintakoe järjestetään tiistaina 24.5.2022 klo 8.00 - noin 12.15 Haaga-Helian Pasilan kampuksella osoitteessa Ratapihantie 13, 00520 Helsinki. Valintakoe järjestetään ainoastaan edellä mainitussa paikassa kyseisenä ajankohtana eikä valintakokeen paikkaa tai ajankohtaa voi siten muuttaa.

Valintakokeessa on kaksi osiota: yhteiskuntatietämyksen koe (40 pistettä) ja soveltava koe (60 pistettä). Valintakokeen maksimipisteet ovat 100 pistettä. Tullakseen valituksi kokeesta on saatava vähintään 50 pistettä siten, että yhteiskuntatietämyksen kokeen minimipistemäärä on 20 pistettä ja soveltavan kokeen minimipistemäärä on 30 pistettä. Yhteiskuntatietämyksen kokeessa mitataan ymmärrystä yhteiskunnan rakenteista ja toiminnasta. Soveltavassa kokeessa mitataan analyyttisen lukemisen taitoa, ymmärrystä journalististen tekstien ominaispiirteistä sekä ymmärrystä yhteiskunnan toimijoista ja heidän rooleistaan journalismissa. Lisäksi molemmissa kokeen osioissa mitataan hakijan kykyä ilmaista ajatuksiaan selkeästi, johdonmukaisesti ja oikeakielisesti. 

Valintakoe on digitaalinen koe, jonka hakija suorittaa omalla kannettavalla tietokoneellaan: 

 • Valintakokeeseen ei voi osallistua esimerkiksi tabletilla tai älypuhelimella, vaan osallistumiseen vaaditaan kannettava tietokone. Kannettavan tietokoneen on tuettava nykyaikaisia WiFi-/WLAN-standardeja (kannettavalla on pystyttävä yhdistymään Haaga-Helian tarjoamaan langattomaan koeverkkoon). Kannettavan tietokoneen akku tulee ladata täyteen ennen valintakokeeseen saapumista. Hakijan tulee ottaa mukaansa kannettavan tietokoneen virtajohto, jotta laitetta on mahdollista ladata tarvittaessa. 
 • Suosittelemme käyttämään Edge-, Chrome-, Firefox- tai Safari-verkkoselainten ajantasaisia versioita. Selaimessa on oltava JavaScript ja evästeet käytössä. Verkkoselainten lisäosat voivat estää kirjautumisen. Niiden poistamista tai kytkemistä pois päältä suositellaan ennen valintakokeeseen saapumista. Tarkemmat selainkohtaiset ohjeet lisäosien käytöstä poistamiseen löytyvät selainten valmistajien verkkosivuilta. Mahdolliset VPN-ohjelmistot tulee ottaa pois päältä ennen valintakokeeseen saapumista. 
 • Suositeltuja käyttöjärjestelmiä ovat Windows 10, macOS 10.14 ja Ubuntu Linux 18.04 LTS tai näiden uudemmat versiot. Emme suosittele valintakokeen suorittamista Chromebook-tietokoneella Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmällä. 
 • Langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntäviä laitteita, esimerkiksi Bluetooth-yhteyksiä käyttäviä hiiriä, näppäimistöjä, kuulokkeita, älykelloja tai aktiivisuusrannekkeita ei saa tuoda koetilaan. Matkapuhelin tulee sulkea koetilaan tullessa ja jättää valintakokeen ajaksi koetilan seinustalle hakijan muiden tavaroiden joukkoon. Tietokoneen ruudun suojakalvon käyttö ei myöskään ole sallittua. 
 • Koetilassa hakija ohjataan tietylle istumapaikalle. Hakija saa ottaa istumapaikalleen kannettavan tietokoneen virtajohtoineen, henkilöllisyystodistuksen, kynän mahdollisia muistiinpanoja varten, ilmoittautumisen yhteydessä paperisena annetun henkilökohtaisen Webropol-käyttäjätunnuksen ja -salasanan sekä halutessaan vesipullon, erillisen langallisen hiiren ja hiirimaton. Hakija saa ottaa muut henkilökohtaiset tavaransa mukaan koetilaan (pl. edellä mainitut langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntävät laitteet), mutta ne jätetään valintakokeen ajaksi koetilan seinustalle. 

Ennakkoilmoittautuminen

Journalismin koulutuksen valintakokeeseen ei tarvitse ennakkoilmoittautua. 

Ennakkoaineisto 

Ennakkoaineisto on sama etukäteisnäyttötehtävään (viimeinen palautuspäivä 18.4.2022) sekä varsinaiseen valintakokeeseen: 

*Yllä mainittujen lukiokurssien sekä Sitran Megatrendit 2020 -raportin osalta edellytämme kokonaisuuden ja suurten päälinjojen hahmottamista. Lukion oppikirjoista emme edellytä luettavaksi mitään yksittäisiä kohtia. Hakijan on tärkeää hahmottaa keskeiset yhteiskunnalliset toimijat ja vaikuttajatahot sekä miten taloudelliset kysymykset vaikuttavat niihin. 

Valintakoetilaisuudessa osa ennakkoaineistosta jaetaan hakijoiden käyttöön paperisena. Aineisto on käytettävissä varsinaisen valintakokeen ajan (klo 9.30 alkaen), ja se on jaettu valmiiksi koetilan istumapaikoille. 

Valintakokeen kulku ja aikataulu tiistaina 24.5.2022

Saapuminen valintakoepaikalle 

Haaga-Helian Pasilan kampus sijaitsee Helsingissä Itä-Pasilan alueella osoitteessa Ratapihantie 13. Pasilan kampukselle on hyvät kulkuyhteydet junalla, raitiovaunulla ja bussilla. Helsingin päärautatieasemalta on noin 10 minuutin junamatka Pasilaan. Kampus sijaitsee aivan Pasilan juna-aseman, Mall of Triplan ja Helsingin Messukeskuksen vieressä. Lisätietoa julkisen liikenteen aikatauluista ja reiteistä HSL:n sivuilta. Pasilan kampuksella ei ole asiakaspysäköintiä, mutta pysäköinti on mahdollista esimerkiksi Veturiparkissa, Resiinaparkissa, Messukeskuksen pysäköintitalossa ja Siiven pysäköintialueella. Huomioithan, että pysäköinti on omakustanteinen. 

Pyydämme sinua tutustumaan huolellisesti alla listattuihin tartuntaturvallisuusohjeisiin ennen valintakoetta. Tutustu myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) ohjeisiin, jotka koskevat koronaviruksen tarttumista ja siltä suojautumista.  

 • Sisäänkäynti Pasilan kampukselle tapahtuu pääsisäänkäynnin kautta. Huomioithan turvaetäisyydet jo rakennuksen ulkopuolella sekä liikkuessasi sisällä kampuksella.
 • Käytä oman harkintasi mukaan kasvomaskia. Kampuksella on tarjolla maskeja, mutta voit halutessasi käyttää omaa maskia / omia maskeja.
 • Valintakoetilassa hakijoiden istumapaikat on järjestelty siten, että hakijoiden välille jää riittävä turvaetäisyys niin edestä, takaa kuin sivuiltakin.
 • Valintakoevalvojat ja muu henkilöstö noudattavat viranomaisten turvallisuussuosituksia. 
 • Kampuksen tiloja siivotaan tehostetusti valintakokeen aikana. 
 • Kampuksen kaikissa tiloissa on tarjolla käsidesiä.  

Klo 8.00–9.00: Ilmoittautuminen 

Ilmoittaudu valintakokeeseen henkilökohtaisesti Pasilan kampuksen sisääntuloaulassa. Saavuthan ilmoittautumiseen klo 8.00 ja klo 8.45 välillä. 

 • Hakijan on todennettava henkilöllisyytensä ilmoittautuessaan valintakokeeseen sekä poistuessaan valintakokeesta. Henkilöllisyyden tarkistamista varten hakijan on poistettava mahdollinen kasvomaski. Tarkistuksen jälkeen hakijalle jaetaan tarvittaessa uusi kasvomaski. Todenna henkilöllisyytesi virallisella, voimassaolevalla ja kuvallisella henkilöllisyystodistuksella, kuten passilla tai poliisin myöntämällä suomalaisella, kuvallisella henkilökortilla. Voit todistaa henkilöllisyytesi myös suomalaisella ajokortilla, kuvallisella KELA-kortilla tai EU-/ETA-maan henkilökortilla. Jos et pysty todentamaan henkilöllisyyttäsi nimenomaan edellä lueteltuja vaihtoehtoja käyttäen, et voi osallistua valintakokeeseen. (Mikäli olet turvapaikanhakija, ja passisi on tilapäisesti viranomaisen hallussa, voidaan todistus passin luovuttamisesta viranomaiselle ja kopio passista hyväksyä henkilöllisyystodistukseksesi.) 
 • Valintakoe tehdään sähköisesti verkkotyökalu Webropolissa. Saat ilmoittautumisen yhteydessä paperille tulostettuina henkilökohtaisen Webropol-käyttäjätunnuksesi ja -salasanasi, joilla pääset kirjautumaan Webropoliin alkaen klo 9.00. 
 • Valintakokeeseen alkuohjeineen on varattu noin 3 tuntia 15 minuuttia (klo 9.00–12.15). Valintakokeen tekemiseen on aikaa 2 tuntia 30 minuuttia. Koetilasta ei voi poistua enää klo 9.00 jälkeen eli huolehdithan mahdollisista vesipullon täytöstä ja wc-käynnistä ennen sitä. Koetilanteesta voi poistua aikaisintaan kaksi tuntia varsinaisen koeajan alkamisen jälkeen eli klo 11.30.
 • Langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntäviä laitteita, esimerkiksi Bluetooth-yhteyksiä käyttäviä hiiriä, näppäimistöjä, kuulokkeita, älykelloja tai aktiivisuusrannekkeita ei saa tuoda koetilaan. Matkapuhelin tulee sulkea koetilaan tullessa ja jättää valintakokeen ajaksi koetilan seinustalle hakijan muiden tavaroiden joukkoon. Tietokoneen ruudun suojakalvon käyttö ei myöskään ole sallittua. 
 • Koetilassa hakija ohjataan tietylle istumapaikalle. Hakija saa ottaa istumapaikalleen kannettavan tietokoneen virtajohtoineen, henkilöllisyystodistuksen, kynän mahdollisia muistiinpanoja varten, ilmoittautumisen yhteydessä paperisena annetun henkilökohtaisen Webropol-käyttäjätunnuksen ja -salasanan sekä halutessaan vesipullon, erillisen langallisen hiiren ja hiirimaton. Hakija saa ottaa muut henkilökohtaiset tavaransa mukaan koetilaan (pl. edellä mainitut langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntävät laitteet), mutta ne jätetään valintakokeen ajaksi koetilan seinustalle.  

Klo 9.00–9.30: Tekniset valmistelut ja alkuohjeet koetilassa 

 • Kaikkien hakijoiden on oltava koetilassa viimeistään klo 9.00. Huomaathan, että emme voi ottaa koetilaan/kokeeseen myöhässä eli klo 9.00 jälkeen saapuneita.
 • HUOM. Saat käyttää kannettavaa tietokonetta ainoastaan tässä ohjeessa kuvatuilla tavoilla. Et siis saa hyödyntää mitään muita ohjeessa mainitsemattomia järjestelmiä, ohjelmistoja, tiedostoja, sovelluksia, sivustoja jne. Älä myöskään avaa/selaa istumapaikalle valmiiksi jaettua koeainestoa ennen klo 9.30 – ainoastaan henkilökohtaisen Webropol-käyttäjätunnuksesi ja -salasanasi käyttö on sallittua ennen klo 9.30. 
 • Avaa ja käynnistä kannettava tietokoneesi valvojan annettua luvan klo 9.00. 
 • Kannettavan tietokoneesi käynnistyttyä liity koneellasi WiFi-/WLAN-yhteydellä Haaga-Helian tarjoamaan langattomaan valintakoeverkkoon. Valintakoeverkon nimi ja salasana ovat saatavilla istumapaikallasi paperille tulostettuina. 
 • Valintakoeverkkoon liittymisen jälkeen avaa verkkoselain (suosittelemme käyttämään Edge-, Chrome-, Firefox- tai Safari-verkkoselainten ajantasaisia versioita), kirjoita selaimen osoiteriville www.webropolsurveys.com ja siirry sivustolle.  
 • Kirjoita Webropolin etusivulle kenttiin User name ja Password ilmoittautumisen yhteydessä saamasi henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana, ja kirjaudu sisään Webropoliin valintakoealustalle Login-painikkeesta. 
 • Sisäänkirjauduttuasi ÄLÄ jatka eteenpäin Webropol-lomakkeella ennen klo 9.30 vaan odota, että valvoja antaa luvan valintakokeen aloittamiseen ja paperisena jaetun koeaineiston käyttöön klo 9.30. 
 • Jos tarvitset teknistä apua klo 9.00–9.30 (esim. liittyäksesi langattomaan valintakoeverkkoon), nosta kätesi ja odota kokeen valvojan/IT-tukihenkilön saapumista luoksesi. 

Klo 9.30: Valintakoe alkaa  

 • Valvojan annettua luvan valintakokeen aloittamiseen ja paperisena jaetun koeaineiston käyttöön klo 9.30 saat aloittaa valintakokeen teon Webropol-lomakkeella. Valintakokeen kesto on 2 tuntia 30 minuuttia. Saat käyttää kokeen aikana ainoastaan Webropolia, tietokoneen muu käyttö ei ole sallittua. Kokeen valvoja kirjaa muistiin havaitut epäillyt vilppitapaukset, tapaukset tutkitaan ja ne voivat johtaa valintakoesuorituksen hylkäämiseen.
 • HUOM. Webropoliin rakennetussa valintakokeessa on useita sivuja. Älä käytä Webropol-lomakkeella liikkumiseen verkkoselaimesi taakse- ja eteenpäin-painikkeita (nuolia), vaan ainoastaan Webropol-lomakkeen omia Edellinen- ja Seuraava-painikkeita (löytyvät lomakkeen alalaidasta). Näiden painikkeiden käyttö myös tallentaa siihenastiset vastauksesi. Jos verkkoyhteys katkeaa Webropolin täytön aikana, päivitä verkkoselain tai tarvittaessa avaa verkkoselain uudelleen, siirry osoitteeseen www.webropolsurveys.com, kirjaudu Webropoliin uudelleen henkilökohtaisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi ja jatka valintakokeen tekoa. 
 • Paperisena jaettu koeaineisto on käytettävissäsi koko varsinaisen valintakokeen ajan alkaen klo 9.30. Saat halutessasi tehdä kokeen aikana sekä aineistoon että luonnostelukonseptipaperiin omia merkintöjä. 
 • Jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää, nosta kätesi ja odota kokeen valvojan saapumista luoksesi. 

Noin klo 12.15: Valintakoe päättyy 

 • Palauta journalismin valintakokeen vastauksesi Webropol-lomakkeella viimeistään koeajan, 2 tuntia 30 minuuttia, päättyessä. Valvoja merkitsee koeajan päättymisen valkotaululle koetilan etuosassa. Myöhästyneitä tai muuta kautta palautettuja vastauksia ei oteta huomioon.
 • Kun olet palauttanut valintakokeen vastauksesi Webropol-lomakkeella, voit kerätä tavarasi, nousta istumapaikaltasi ja mennä palauttamaan paperille tulostetun henkilökohtaisen Webropol-käyttäjätunnuksesi ja -salasanasi, paperisen koeaineiston sekä luonnostelukonseptipaperin sinua lähimpänä olevalle valintakokeen valvojalle. Paperisiin koemateriaaleihin ei tarvitse kirjoittaa nimeään. Valvoja tarkistaa henkilöllisyytesi ennen poistumistasi valintakoetilasta. Kokeesta voi poistua aikaisintaan kaksi tuntia varsinaisen koeajan alkamisen jälkeen eli klo 11.30.  

Valintakokeen maksut 

Valintakoe on maksuton. Haaga-Helia ei korvaa valintakokeesta aiheutuvia matka- tai tarvikekustannuksia.  

Yhteistyö muiden ammattikorkeakoulujen kanssa

Haaga-Helian journalismin koulutus ei tee valtakunnallista valintakoeyhteistyötä. Valintakoetulos on voimassa kyseisen haun ajan. 

Yksilölliset järjestelyt

Yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeeseen tuli hakea 6.4.2022 klo 15.00 mennessä. Olemme ilmoittaneet määräaikaan mennessä yksilöllisiä järjestelyjä hakeneille päätöksestä. Akuutissa tilanteessa hakija voi olla yhteydessä Haaga-Helian hakijapalveluihin. Ks. tarkemmat ohjeet yksilöllisistä järjestelyistä. 

Osallistumistodistus

Mikäli tarvitset todistuksen osallistumisestasi Haaga-Helian journalismin koulutuksen valintakokeeseen, ilmoitathan toiveestasi valintakokeen valvojalle poistuessasi valintakoetilasta. 

Valinnan tulokset 

Valintojen tulokset julkaistaan Opintopolun oma opintopolku -palvelussa viimeistään 8.7.2022. Huom. lopullisen valinnan tulokset saattavat valmistua jo aiemminkin. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 15.7.2022 klo 15.00 mennessä. Voit ottaa opiskelupaikan vastaan sähköisesti Opintopolun oma opintopolku -palvelussa vahvasti tunnistautuneena esim. pankkitunnuksin tai toimittamalla paperisen opiskelupaikan vastaanottamisilmoituksen Haaga-Helian hakijanpalveluihin määräaikaan mennessä. 

Opiskelijavalinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes todistukset on tarkistettu ja todistuskopioita verrattu alkuperäisiin todistuksiin. Ammattikorkeakoulu purkaa opiskelijavalinnan, mikäli hakija on antanut haussa virheellisiä tietoja eikä oikein tiedoin olisi oikeutettu saamaansa opiskelupaikkaan. Älä tuo todistuksia vielä valintakokeeseen, sillä todistukset tarkistetaan vasta valintapäätöksen jälkeen. 

Voit tulla valituksi korkeintaan yhteen kevään toisen yhteishaun hakukohteeseen ja vastaanottaa vain yhden korkeakoulupaikan samana lukukautena alkavasta korkeakoulukoulutuksesta (1.8.–31.12.2022). Hakujärjestelmä tarjoaa sinulle opiskelupaikkaa ylimmästä mahdollisesta hakutoiveestasi, johon pisteesi riittävät. Alemmat hakutoiveesi peruuntuvat. Huomaathan, että yhden korkeakoulupaikan sääntö koskee sekä yhteis- että erillishakuja.

Opiskelun aloitus 

Journalismin koulutuksen opiskelu käynnistyy orientointipäivillä 17.–19.8.2022 klo 9.00–16.00. Haaga-Helian opintopalvelut vie Haaga-Helian verkkosivulle uuden opiskelijan aloitusmateriaalin ennen orientointipäiviä. 

Lisätietoja 

Mikäli sinulla on kysyttävää valintakoeprosessista, otathan yhteyttä hakijapalveluihin sähköpostitse hakijapalvelut(at)haaga-helia.fi tai puhelimella 0400 230 409. Kaikissa muissa valintakokeeseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä journalismin koulutuksen tutkintojohtaja Anne Leppäjärveen sähköpostitse anne.leppajarvi(at)haaga-helia.fi tai puhelimella 040 488 7525. 

Menestystä valintakokeeseen! 


Ystävällisin terveisin  

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 
Hakijapalvelut 
Ratapihantie 13, 00520 Helsinki 
Puh. 0400 230 409 
hakijapalvelut(at)haaga-helia.fi 
https://www.haaga-helia.fi