Vinkkejä työpaikka- ja työllisyyshuijausten tunnistamiseen

Opiskelijoihin on kohdistunut useita työ- ja työllisyyshuijauksia eri puolilla Suomea. Haaga-Helia on koonnut vinkkejä, jotka auttavat opiskelijoitamme selviytymään työnhakuprosessissa.

A number of employment and job scams have targeted students across Finland. Haaga-Helia has put together tips to help our students navigate the job-seeking process
Uutinen

Body

Työnhaku voi olla haastavaa, ja se vaatii eri alustojen ja ilmoituskanavien opettelemista sekä vaadittujen hakemusasiakirjojen tuottamista. Nämä ovat taitoja, jotka on opittava. 

Viime aikoina opiskelijoihin, vasta Suomeen saapuneisiin henkilöihin ja suomen kielen oppijoihin kohdistuvat huijaukset ovat yleistyneet. Uhrit saavat sosiaalisen median tai viestialustojen kautta viestejä, joissa luvataan työpaikkoja, tai heitä pyydetään toimittamaan työhakemusasiakirjat epävirallisten kanavien kautta.

Haaga-Helia on koonnut listan vinkkejä, jotka auttavat opiskelijoitamme navigoimaan työmarkkinoilla ja arvioimaan mitkä työtarjoukset ovat aitoja ja mitkä työpaikkailmoitukset tai -tarjoukset voivat olla mahdollisia huijauksia. Nämä vinkit auttavat sinua tunnistamaan paremmin mahdollisia työhön liittyviä huijauksia.

  • Jos työtarjous tai -ilmoitus vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, kyseessä on usein huijaus.

Huijarit voivat houkutella potentiaalisia uhreja työtarjouksilla, joissa on korkea palkka, vähäinen työaika ja jotka vaativat vain vähän työtä tai ei lainkaan kokemusta. Jos näet työpaikkailmoituksen, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se on todennäköisesti huijaus.

  • Kiinnitä huomiota mahdollisen työnantajan viestintämenetelmiin.

Ole varovainen, jos sinua pyydetään keskustelemaan työpaikasta viestialustalla. Yleensä työnantajat ottavat sinuun yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse. Sähköpostiosoitteen tulisi olla työpaikan virallinen sähköpostiosoite, ei henkilökohtainen sähköpostiosoite. Jos mahdollisilta työnantajilta saamissasi sähköpostiviesteissä on paljon kielioppivirheitä tai haastattelija on epäammattimainen, nämä voivat olla merkkejä huijauksesta.

  • Henkilökohtaisia tietoja koskevat pyynnöt

Ole varovainen, jos työhakemuksessa pyydetään henkilökohtaisia tietoja, joita ei yleensä vaadita, kuten sosiaaliturvatunnusta tai pankkitilitietoja. Oikeat työnantajat kysyvät näitä tietoja vasta, kun sinut on virallisesti palkattu.

  • Ennakkomaksut 

Huijarit pyytävät usein rahaa etukäteen, muka taustatarkastuksia, koulutusta tai tarvikkeita varten. Oikeat työnantajat eivät pyydä sinua maksamaan näistä asioista. Sinua ei myöskään pitäisi vaatia maksamaan ansioluettelosi julkaisemisesta työpaikkailmoitusalustalla.

  • Tarkista tiedot luotettavista lähteistä 

Jos tarvitset selvennystä työtarjoukseen, työpaikkailmoitukseen tai yritykseen, joka on pitänyt työhaastattelun sinulle, tarkista tiedot luotettavasta lähteestä.

 

Muista, että on tärkeää luottaa vaistoihisi. Jos jokin työtarjouksessa tuntuu oudolta, on parempi tarkistaa asia kuin katua myöhemmin.

Haaga-Helian urapalvelut auttavat opiskelijoitamme toimimaan Suomen työmarkkinoilla, laatimaan asiakirjoja työhakemuksia varten ja valmistautumaan haastatteluihin. 

Lue lisää Haaga-Helian urapalveluista