
Uusi tutkimus: Ravintolapalveluiden käyttö on kasvanut pääkaupunkiseudulla korona-aikana
Koronan rauhoituttua ravintoloiden asiakasmäärät ovat lähteneet ravintoloissa välittömään kasvuun. Haaga-Helian juuri valmistuneen kyselytutkimuksen mukaan 72 prosenttia pääkaupunkilaisista on käynyt ravintolassa vähintään kerran kahden viikon aikana.

Body
Tutkimus kertoo, että keskimäärin ravintolakäyntejä on ollut 3,1 viimeisen kahden viikon aikana. Useimmiten ravintoloissa käyvät 35–44-vuotiaat ja johtavassa asemassa olevat.
Ravintolakäyntien tiheyteen ovat vaikuttaneet alkuvuoden koronapandemia sekä siihen liittyvät ravintoloiden asiakaspaikkamäärien, aukiolo- ja anniskeluaikojen sekä matkustuksen rajoitukset.
Myös etätyö- ja etäopiskelusuositukset ovat vaikuttaneet siihen, miten usein ravintoloissa käydään.
Pääkaupunkiseudulla suositaan ruokaravintoloita, kahviloita ja etnisiä ravintoloita
Suosituimpia ravintolakonsepteja pääkaupunkilaisten keskuudessa ovat tavalliset ruokaravintolat (60 %), etniset ravintolat (52 %) sekä kahvilat (45 %). Pikaruokapaikkoja suosii noin joka kolmas (33 %).
Kahviloiden asiakkaina korostuvat naiset, 15–24-vuotiaat ja opiskelijat. Pikaruokapaikkoja suosivat erityisesti nuoret, työväestö sekä perus- ja ammattikoulun käyneet. Pääkaupunkilaisista joka kymmenes käyttää kaupan ravintoloita.
Itse ravintolasta noudetun take away -ruoan tilaaminen on yleistä pääkaupunkilaisten keskuudessa. Jopa 83 % pääkaupunkilaista on vähintäänkin kokeillut palvelua.
Vähintään kerran viikossa take away -palvelua käyttää noin joka kymmenes. Useimmiten take away -ruokaa hakevat 15–34-vuotiaat miehet ja opiskelijat sekä katuruokaa suosivat.
Kuljetettua ruokaa kotiin tai työpaikalle tilataan myös yleisesti. Pääkaupunkilaisista 73 % on vähintään kokeillut kuljetettua ravintolaruokapalvelua.
Useimmiten kuljetettua ruokaa tilaavat miehet, 25–34-vuotiaat, opiskelijat, lapsiperheet, pizzerioita suosivat sekä usein ravintoloissa käyvät henkilöt.
Ravintoloissa käynti suosittua, konseptit monipuolistuvat
Kaikkiaan ulkona syömisen ja ruoan tilaamisen volyymi on kasvanut korona-aikana. Se on johtanut take away -menujen sekä tilaus- ja online-ratkaisujen nopeaan tuotekehitykseen.
Etnisten ravintoloiden tulo markkinoille on vauhdittunut. Keittiökonseptit ovat monipuolistuneet entisestään ja ravintolakulttuurimme on pääkaupunkiseudulla, varsinkin Helsingin keskustan ulkopuolella, rikastunut.
Pikaruoka-, lounas- ja casual-ravintoloiden raja-aidat ovat edelleen liudentuneet.
Ravintolapalveluiden käyttö pääkaupunkiseudulla korona-aikana -kyselyn toteutti Haaga-Helia ammattikorkeakoulu omasta toimeksiannostaan. Kyselyyn vastasi 502 pääkaupunkilaista, jotka olivat iältään 15–74-vuotiaita. Tiedonkeruu tehtiin 28.1.–9.2.2022.
