
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun linjaukset koskien Ukrainan sotaa
Tälle sivulle päivitetään tietoa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Ukrainan sotaa koskevista linjauksista sekä sodan vaikutuksista ammattikorkeakoulun toimintaan.

Body
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu tuomitsee Venäjän sotatoimet ja kansainvälisen oikeuden rikkomukset Ukrainassa sekä ilmaisee tukensa Ukrainalle ja sen korkeakouluyhteisölle yhdessä muiden ammattikorkeakoulujen kanssa rehtorineuvosto Arene ry:n kautta.
Haaga-Helian periaatteisiin kuuluu kansainvälisen tutkimus- ja korkeakouluyhteistyön edistäminen, ja tämä on ammattikorkeakoululle tärkeää myös vaikeissa olosuhteissa.
Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat kuitenkin edellyttäneet ammattikorkeakoululta poikkeuksellisia toimia. Haaga-Helia on muun muassa keskeyttänyt kaiken institutionaalisen yhteistyön venäläisten ja valkovenäläisten toimijoiden kanssa. Myös tulevat yhteistyöhankkeet ovat toistaiseksi jäässä.
Haaga-Helia ei myöskään ota tällä hetkellä vastaan venäläisiä vaihto-opiskelijoita, mutta nykyiset tutkinto-opiskelijat voivat yhä jatkaa opintojaan.
Yhdessä muiden suomalaisten ja ulkomaisten korkeakoulujen kanssa Haaga-Helia pyrkii vaikuttamaan sotatoimien lopettamiseen Ukrainassa ja tukemaan ukrainalaisia ihmisiä ja instituutioita parhaansa mukaan.
Haaga-Helia opiskelijoiden ja työntekijöiden tukena
Haaga-Helialle on tärkeää, että korkeakouluyhteisön työrauha säilyy Euroopan heikentyneestä turvallisuustilanteesta huolimatta. Työ- ja opiskelurauhaa on pyritty vahvistamaan muun muassa erilaisilla keskustelutilaisuuksilla, joissa niin opiskelijat kuin työntekijätkin ovat päässeet purkamaan ajatuksiaan.
Haaga-Helian sisällä toimii myös vahva ammattilaisten muodostama verkosto, jonka tehtävänä on huolehtia varsinkin opiskelijoiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Verkosto pitää sisällään opinto-ohjaajia, hyvinvoinnin asiantuntijan, psykiatrisen sairaanhoitajan, opintopsykologin sekä korkeakoulupappeja.
Tilanteen ahdistaessa työntekijät voivat olla myös yhteydessä työterveyshuoltoon ja opiskelijoille apua on saatavilla paitsi Haaga-Helian omista hyvinvointipalveluista ja opiskelijakunta Helgan puolelta myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:ltä.
Haaga-Heliassa opiskeleviin ukrainalaisiin tutkinto- ja vaihto-opiskelijoihin sekä työntekijöihin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä ja heitä pyritään tukemaan eri keinoin.
Haaga-Helia on painottanut viesteissään, ettei Suomesta palauteta ketään sotaa käyvään maahan, vaikka heidän oleskelulupansa päättyisikin. Haaga-Heliassa opiskelevilla ukrainalaisilla on oikeus hakea Suomesta turvapaikkaa.
Ukrainassa tai Valko-Venäjällä ei ole lainkaan Haaga-Helian opiskelijoita. Venäjällä olleet vaihto-opiskelijat ovat kaikki palanneet takaisin Suomeen.
Haaga-Heliassa yhteisöllisyys on keskeinen arvo
Haaga-Heliassa on niin ukrainalaisia, venäläisiä kuin venäläistaustaisiakin tutkinto-opiskelijoita sekä henkilökunnan jäseniä, jotka ovat korkeakouluyhteisömme tasavertaisia jäseniä ja täysin syyttömiä kansainvälisen tilanteen kiristymiseen. Yhteisöllisyys onkin yksi ammattikorkeakoulun keskeisistä arvoista, jota jokaisen odotetaan kunnioittavan.
Haaga-Heliassa on nollatoleranssi rasismille, joka tarkoittaa sitä, että ammattikorkeakoulu ei hyväksy rasismia, syrjintää tai mitään muutakaan häirintää, joka kohdistuu henkilöön esimerkiksi hänen alkuperänsä, kansalaisuutensa tai kielensä perusteella.
Haaga-Helian lahjoitukset
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on lahjoittanut 10 000 euroa Ukrainan sodan uhreille. Varat on kohdennettu Unicefin kautta ukrainalaisten lasten hyväksi. Lahjoitukseen käytettiin Haaga-Helia ammattikorkeakouluosakeyhtiön sijoitus- ja liiketoimintatuottoja. Lue lisää aiheesta:
Haaga-Heliassa ukrainalaisille suunnattuja kesäopintoja
Ukrainan korkeakoulujärjestelmä rakentuu perinteisistä yliopistoista, joten ukrainalaisten korkeakouluopiskelijoiden ja opiskelijoiksi haluavien kiinnostus ja yhteydenotot ovat suuntautuneet pääasiassa suomalaisiin yliopistoihin.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on kuitenkin suunnitellut opiskelumahdollisuuksien tarjoamisen jakautuvan tasapuolisesti yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Myös Haaga-Helia tarjoaa kesäopintoja Suomeen saapuneille ukrainalaisille.
Neljä eri englanninkielistä kesätoteutusta löytyvät tällä hetkellä Opintopolusta.
Kesän opintojaksot ovat:
- Social Media Marketing in Modern Business COM8HH004-3028: https://opinto-opas.haaga-helia.fi/course_unit/COM8HH004
- Digital Marketing in Modern Business COM8HH009-3028: https://opinto-opas.haaga-helia.fi/course_unit/COM8HH009
- Paid Social Media Advertising in Modern Business COM8HH010-3028: https://opinto-opas.haaga-helia.fi/course_unit/COM8HH010
- How to Start a Social Media Consultant Business COM8HH011-3028: https://opinto-opas.haaga-helia.fi/course_unit/COM8HH011
Haaga-Helian ukrainalaisille suunnatut kesän toteutukset järjestetään virtuaalisesti 23.5.—8.7.2022 välisenä aikana. Toteutusten ilmoittautuminen alkaa 20.4. ja päättyy 12.5.2022.
Kesällä järjestettävät opintojaksot tulevat olemaan osa opetus- ja kulttuuriministeriön organisoimaa niin kutsuttua Ukraina-pakettia, joka sisältää erilaisia keinoja, joilla ukrainalaisia opiskelijoita voidaan sulauttaa mukaan suomalaiseen korkeakoulujärjestelmään.
Myös muita toimia on suunnitelmissa ja niistä tiedotetaan myöhemmin.