Tutkimus: Pandemia-aika jakoi korkeakoulut ja opettajat pedagogisiin menestyjiin ja selviytyjiin

Keväällä 2020 korkeakoulut siirtyivät yhdellä rysäyksellä lähes täydelliseen etäopetukseen. Juuri valmistuneessa Digiä ja keitaita – korkeakouluopettajat pandemian paineessa -tutkimuksessa selvitettiin, millä tavalla korkeakouluopettajat kokivat pandemian ensimmäisen vuoden.

Tutkimus: Pandemia-aika jakoi korkeakoulut ja opettajat pedagogisiin menestyjiin ja selviytyjiin
Uutinen

Body

Osa korkeakouluista ja korkeakouluopettajista selvisi poikkeustilanteessa hienosti. Verkkotyökalut otettiin sujuvasti käyttöön, ja opettajat näkivät tilanteen mahdollisuutena kehittää omaa pedagogiikkaansa. Näissä korkeakouluissa, jotka menestyivät pedagogiikan näkökulmasta hyvin, oli panostettu digipedagogiikan kehittämiseen jo ennen pandemiaa.

– Tällä on ollut selvä merkitys myös opettajan jaksamiseen ja voimavarojen suuntaamiseen. Jos tekniset asiat olivat hallussa, oli voimia keskittyä opiskelijoiden ohjaamiseen, jota tarvittiin paljon enemmän kuin aikaisemmin, toteaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yliopettaja Kimmo Mäki.

Kaikki eivät kuitenkaan pärjänneet muutoksessa. Osa koki, että työn ja vapaa-ajan raja hämärtyi voimakkaasti, työn suunnittelu vei huomattavasti enemmän aikaa kuin ennen pandemiaa ja korkeakoulun ylin johto ei huomioinut opettajien muuttunutta tilannetta.

– Moni kantoi – syystäkin – syvää huolta opiskelijoiden jaksamisesta, vaikka samalla omat voimavarat olivat koetuksella, Mäki pohtii.

Tutkimus toteutettiin OAJ:n, Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä. Tutkimukseen vastasi 924 henkilöä, joista 73 prosenttia työskentelee ammattikorkeakoulussa ja 27 prosenttia yliopistossa.

Tutkimusryhmän muodostivat yliopettajat Kimmo Mäki ja Liisa Vanhanen-Nuutinen Haaga-Heliasta, yliopistonlehtori Sampo Mielityinen Itä-Suomen yliopistosta, korkeakouluharjoittelija Veera-Sofia Nieminen Lapin yliopistosta, tutkija Vesa Ilves, erityisasiantuntija Hannele Louhelainen, erityisasiantuntija Hanna Tanskanen ja erityisasiantuntija Pasi Repo Opetusalan ammattijärjestö OAJ:sta.

Tutkimusraportti Digiä ja keitaita – korkeakouluopettajat pandemian paineessa ilmestyy marraskuussa 2021. Tutkimuksen tulokset julkistetaan perjantaina 12.11.2021 klo 10-11.45 kaikille avoimessa Zoom-tilaisuudessa.

Toimittajien on mahdollista tutustua tuloksiin etukäteen. Ota yhteyttä: kimmo.maki@haaga-helia.fi tai anna.hermio@haaga-helia.fi 

Tervetuloa!

Kuva poistettu.Kuva poistettu.

Ota yhteyttä
Kimmo
Mäki
yliopettaja
+358 294471357
kimmo.maki@haaga-helia.fi
Ari
Nevalainen
viestintäpäällikkö
+358 294471020
ari.nevalainen@haaga-helia.fi