
Turvallisempi tila kaikille – näin ilmoitat epäasiallisesta käytöksestä
Turvaamo on Haaga-Helian turvallisemman tilan toimintatapa, sitoumus ja ilmoituskanava.

Body
Onko kaikilla mahdollisimman turvallinen ja hyvä olo koulussa, omasta taustasta ja ominaisuuksista riippumatta? Entä jos joku käyttäytyy tai toimii epäasiallisesti, häiritsevästi tai syrjivästi?
Turvaamo on jokaisen Haaga-Helian opiskelijan ja myös henkilöstön jäsenen tukena. Turvaamon verkkosivulta löydät turvallisemman tilan periaatteet, toimintamallin ja ilmoituskanavan.
Haaga-Helia on sitoutunut syrjintävapaaseen korkeakouluun
Haaga-Heliassa olemme sitoutuneet syrjintävapaaseen korkeakouluun ja toimintatapojen systeemiseen kehittämiseen siten, että syrjintää, kiusaamista ja häirintää tunnistetaan rakenteissa ja vuorovaikutuksessa, siihen puututaan ja yhdenvertaisuutta edistetään.
Turvallisemman tilan periaatteet työstettiin yhteistyössä opiskelijoiden, opiskelijajärjestöjen ja henkilöstön kesken viime lukuvuonna SOLE-hankkeessa. Tuloksena syntyi Turvaamo.
– Turvallinen ja hyvinvoiva korkeakouluyhteisö, eli se että kaikilla yksilöillä on täällä turvallista olla, opiskella ja työskennellä, on meille Haaga-Heliassa ehdottoman tärkeää. Turvaamon idea on toimia matalalla kynnyksellä ja edistää sitä, että meillä on hyvä opiskella ja turvallinen ilmapiiri. Nyt meillä on hyviä sanoituksia, selkeät toimintamallit ja kaikille yhteinen epäasiallisen kohtelun ilmoituskanava, Turvaamon vastaava sovittelija Rosa Weckman sanoo.
Tarvittaessa sovitellaan
Joskus tulee loukattua toista ihmistä tahallisesti tai tahattomasti. Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa on linjattu, että silloin pyydämme anteeksi ja sovittelemme. Emme vähättele toisen kokemusta.
Jos tilanteesta ei päästä hyvillä mielin eteenpäin omin voimin, ilmoitus epäasiallisesta kohtelusta kannattaa tehdä Turvaamon ilmoituslomakkeella matalalla kynnyksellä. Silloin apuun tulee Turvaamon koulutettu sovittelija. Heitä on kaikilla kampuksilla.
– Minä ja kampusten sovittelijat autamme ja olemme tukena ristiriitatilanteissa. Toimimme luottamuksellisesti ja puolueettomasti ja kaikkia osapuolia kuunnellen. Käytämme sovittelun keinoja, Rosa kuvailee.
Kerromme Turvaamosta lisää tulevina viikkoina.
Koin tai havaitsin häirintää, syrjintää, kiusaamista tai muuta epäasiallista – mitä teen?
Epäasialliseen kohteluun on oikeus puuttua ja siihen pitää puuttua. Jos koet tai havaitset syrjintää, rasismia, häirintää, kiusaamista tai muuta epäasiallista käytöstä Haaga-Heliassa, yritä keskustella asianosaisten kanssa: kerro, miltä tilanne tuntuu, muistuta turvallisemman tilan periaatteista ja kysy, miten tilanne voitaisiin ratkaista.
Ilmoita matalalla kynnyksellä epäasiallisesta kohtelusta Turvaamon ilmoituslomakkeella. Ilmoitus ohjautuu Haaga-Helian häirintäyhdyshenkilölle ja Turvaamon vastaavalle sovittelijalle Rosa Weckmanille.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja opiskelijajärjestö Helga tekevät yhteistyötä syrjinnän vastaisessa työssä. Voit olla yhteydessä myös Helgan häirintäyhdyshenkilöön.
