Tekoäly muuttaa työtä – uusi hanke tutkii ja kehittää tietotyön uutta roolia työn murroksessa

Hankkeessa yhdistyy Haaga-Helian monialaisen toteuttajatiimin erilaista asiantuntemusta ja tutkimuksellista osaamista.

Artificial intelligence
News article

Body

Haaga-Helia on saanut rahoitusta Työsuojelurahastolta ajankohtaiseen ja tärkeään tutkimus- ja kehityshankkeeseen liittyen työelämän teknologiseen murrokseen ja uuden teknologian hyödyntämiseen organisaatioissa. Uusi teknologia kuten tekoäly ja robotiikka muuttavat työtä ja edellyttävät työyhteisöissä uutta osaamista, tukea ja työn kehittämistä eri ammattialoja yhdistävänä yhteistyönä. Tutkimus tuottaa uutta tietoa tukitoimintojen tietotyöntekijöiden roolista ja potentiaalista tässä kehittämisessä ja rakentaa polkua perinteisistä työrooleista kohti yhteisöllistä kehittämistä, tietotyön arvontuotantoa ja merkityksellistä työntekoa, jossa hyvinvointi otetaan huomioon.

Tekoäly tulee – Tuki, osaaminen ja yhteistyö kuntoon! eli TT TOY -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään tukitoimintojen tietotyöntekijöiden toimijuutta, osaamista ja yhteistyötä uuden teknologian hyödyntämisessä. Asiantuntijoiden osaamista ja osallistamista kehitetään parantaen työkykyä ja vähentäen kuormittuneisuutta sekä edistäen eri ammattikuntien välistä ymmärrystä ja luottamusta. Tietotyön sujuvuus on oleellista työn tuloksellisuudessa, organisaatioiden joustavuudessa, avoimuudessa ja ketteryydessä. Asiantuntijatyön potentiaalia voi hyödyntää huomattavasti paremmin organisaation arvontuotannossa, jossa korostuvat yhteisöjen vuorovaikutus, viestintä ja oppiminen rajat ylittävässä yhteistyössä.

Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat Työterveyslaitos, Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan hallintopalvelut sekä tietotyön ammattiliittoja; Tradenomiliitto, Akavan erityisalat, Aito HSO ja STTK. Kumppanien kautta tutkimuksen tuloksia ja käytännön työtä helpottavia malleja voidaan jakaa laajalti työelämän toimijoille ja sitä kautta tuloksille saadaan vaikuttavuutta.

Hankkeessa yhdistyy Haaga-Helian monialaisen toteuttajatiimin erilaista asiantuntemusta ja tutkimuksellista osaamista. Projektitiimissä ovat mukana Haaga-Heliasta asiantuntijoina Eija Kärnä, Anna Nikina-Ruohonen, Eliisa Sarkkinen, Iris Humala, Lili Aunimo ja Janne Kauttonen sekä ohjausryhmässä tutkimusjohtajat Satu Koivisto ja Hannu Vahtera.

Työelämässä on valtava tarve oppia uutta työn murroksessa ja tässä Haaga-Helia voi tarjota uutta osaamista tämän ja vastaavanlaisten hankkeiden, täydennyskoulutuksen ja perusopetuksen kehittämisen kautta. Hanke linkittyy myös Haaga-Helian digitaalisen murroksen johtamisen kehittämiseen sekä kansainväliseen Ulysseus -yliopistojen väliseen yhteistyöhön, jossa Haaga-Helian vastuulla on johtaa tulevaisuuden osaamisen kehittämistyötä sekä perustaa tekoälyyn keskittyvä Hub.

Kuva Työsuojelurahaston logosta.