StartUp School vie suomalaista yrittäjyysosaamista Ukrainaan

Ukraina pyrkii vauhdittamaan talouskasvuaan suomalaisen yrittäjyys- ja koulutusosaamisen avulla.

StartUp School
News article

Body

Loka-marraskuun vaihteessa toteutettiin Haaga-Helian StartUp Schoolin johdolla projekti, jolla tuetaan Ukrainan opetusministeriön ja tiedeakatemian alla toimivan ja UNESCO:n suojeleman Junior Academy of Sciencesin oman yrityskiihdyttämön perustamista. Menestyksekkäälle projektille toivotaan myös jatkoa tulevaisuudessa.

Junior Academyssa opiskelee noin 250 000 huippulahjakasta nuorta, joiden innovaatioille on myönnetty kymmenen vuoden aikana 160 patenttia. Suurinta osaa innovaatioista ei kuitenkaan ole kyetty kaupallistamaan. Tähän Junior Academy halusi tukea suomalaisilta yrittäjyyden ja koulutuksen asiantuntijoilta.

Haaga-Helian, Metropolian ja Laurean omistama koulutusvientiyhtiö EduExcellence teki keväällä 2018 selvityksen, jonka pohjalta Junior Academylle suunniteltiin viidestä moduulista koostuva projekti yrityskiihdyttämön toiminnan käynnistämiseksi. Projekti toteutettiin loka-marraskuun vaihteessa Kiovassa StartUp Schoolin johdolla. Mukana oli asiantuntijoita myös Metropolian yrityskiihdyttämö Turbiinista.

– StartUp Schoolilla on seitsemän vuoden käytännön kokemus yrityskiihdyttämön pyörittämisestä. Turbiinilla taas on vahva kokemus teknologia-alan startupeista, sanoo StartUp Schoolin johtaja Hannele Mennala.

Niin Junior Academy kuin StartUp School toivovat projektin olevan alku merkittävälle, pitkäaikaiselle yhteistyölle.

– Suomi on tämän alan paras maa Euroopassa, toteaa Junior Academyn johtaja Oksen Lisovyi.

– Yhteistyö StartUp Schoolin ja Metropolian asiantuntijoiden kanssa oli hedelmällistä ja toivomme yhteistyön jatkuvan myös tulevaisuudessa.