Sport & Study – jalkapalloilijoiden opintopolku potkaistiin käyntiin syksyllä 2022

Joustavat opinnot mahdollistavat urasuunnittelun ja opiskelun jo urheilu-uran aikana.

Kuvituskuva
News article

Body

Urheilijoille suunnatut Sport & Study -polut ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joita opiskelijat voivat tehdä aktiivisen urheilu-uran aikana tai sen päätyttyä. Polkujen keskeisin tavoite on toimia eräänlaisina uraohjausohjelmina, jotka tukevat tulevaisuuden opintojen ja työelämän suunnittelua opiskelijoiden urheilu-urien rinnalla. Opinnot sopivat joustavasti monenlaisiin elämäntilanteisiin, sillä itsenäiset opinnot mahdollistavat opiskelijoille oman etenemistahdin. Pienryhmissä ja henkilökohtaisesti toteutettava ohjaus tukee opintojen ja työuran suunnittelua ja toteuttamista. Näiden tapaamisten lisäksi kaikille Sport & Study opiskelijoille on yhteisiä teemoitettuja ohjaustapaamisia kuukausittain.

Jalkapalloilijan opintopolku koostuu korkeimmilla kansallisilla ja kansainvälisillä tasoilla pelaaville urheilijoille tarkoitetuista liiketalouden opinnoista, ja opintojen ja työelämätaitojen ohjauksesta. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus mentorointiin, työelämäkokeiluihin ja työn opinnollistamiseen.

Ensimmäinen jalkapalloilijoiden pienryhmä aloitti elokuussa 2022

Joustavien opintopolkujen tarve oli tunnistettu myös Jalkapalloilijoiden Pelaajayhdistyksessä ja pelaajien urien aikaisia koulutusmahdollisuuksia haluttiin edistää. Jalkapallon Pelaajayhdistys ry:n (JPY) Aku Tervaniemi kertoo, että JPY:n arvoihin kuuluu pelaajien koulutuksen ja työurien edistäminen jo aktiivisen peliuran aikana. Opintopolun alkusysäys lähti JPY:n hallituksen jäsenen ja Suomen jalkapallomaajoukkueen Rasmus Schüllerin kautta, jonka jälkeen suunnittelutyö Haaga-Helian kanssa käynnistyi. Aikaisemmin käynnistynyt jääkiekkoilijoiden opintopolku toimi esimerkkinä nyt myös jalkapalloilijoille käynnistetylle polulle.

Vaikka jalkapalloilijan opintopolku on vasta käynnistynyt, on siitä saatu jo positiivisia kokemuksia opiskelijoilta. Yksi syksyllä 2022 opintopolulla aloittaneista opiskelijoista on jalkapalloilija Leo Väisänen.  

– Jalkapalloilijan opintopolku on hyvä ratkaisu futareiden arkeen, sillä opiskelun tahtia pystyy säätelemään hyvin. Itselläni ainakin vapaa-aikaa riittää, ja on jo useamman vuoden ajan ollut fiilis, että vapaa-ajalla olisi kiva tehdä jotain hyödyllistäkin, kertoo Väisänen.

Väisänen kertoo, että on ollut tyytyväinen siihen, miten opiskelutahtia on saanut säädeltyä itse, ja opiskelu on tuntunut virkistävältä lisältä urheilu-uran rinnalle.

Uutta jalkapalloilijoiden opintopolkua on markkinoitu pelaajille tähän mennessä JPY:n toimesta yhdistyksen sosiaalisen median kanavissa ja sähköpostimainonnalla, joiden lisäksi opintopolkua on esitelty myös vuosittaisilla pukukoppikierroksilla eri aikuisten sarjatasoilla. Kierroksilla pidetyissä esityksissä on painotettu koulutuksen merkitystä, ja ne ovat saaneet positiivisen ja kiinnostuneen vastaanoton.

– Tavoitteena on, että opintopolku löytää paikkansa jalkapalloilijoiden keskuudessa ja tietoisuus tästä mahdollisuudesta kasvaa. Jalkapalloilijoita halutaan tukea ja ohjata sekä opintopolkujen että myös muiden opintojen pariin, Tervaniemi tiivistää.

Seuraava ryhmä aloittaa tammikuussa 2023

Tammikuussa aloittavaan ryhmään voi hakea lähettämällä sähköpostia Kati Selveniukselle (kati.selvenius@haaga-helia.fi)

Ota yhteyttä
Kati
Selvenius
lehtori
+358 294471067
kati.selvenius@haaga-helia.fi