Rosa Weckman: Sotauutisoinnin herättämien tunteiden käsittely pedagogisissa ryhmätilanteissa

​Videolla Haaga-Helian hyvinvointiasiantuntija Rosa Weckman antaa vinkkejä sotateeman käsittelyyn ryhmätilanteessa hyvinvoinnin näkökulmasta. ​

Hyvinvointiasiantuntija Rosa Weckman - kasvokuva
Uutinen

Body

Viime viikot ovat koskettaneet meistä monia. Euroopan turvallisuustilanne on heikentynyt ja sota on tullut meidän olohuoneisiimme. Kärjistynyt tilanne Ukrainassa herättää meissä erilaisia tunteita ja reaktioita.

Kansainvälisenä korkeakouluyhteisönä se koskettaa meitä niin yksilöinä kuin yhteisönäkin.

Vaikeiden aiheiden ja tunteita herättävien tapahtumien käsittely opetus- ja ryhmätilanteissa on haastavaa. Se vaatii keskustelijoilta paitsi toisten ihmisten kokemuksien hyväksyntää ja kunnioitusta myös sitä, että opetusta tai keskustelua fasilitoivat henkilöstön jäsenet pysyvät tilanteessa rauhallisena.

Opettajalla on oikeus rajata luokassa käytävää keskustelua niin ajallisesti kuin sisällöllisestikin. Hänen ensisijainen tehtävänsä on taata jokaiselle opiskelijalle turvallinen oppimisympäristö.

Samaan aikaan on kuitenkin hyödyllistä huomioida, että ryhmädynamiikalle voi olla tarpeellista tarjota tilaa myös tunteiden ilmaisemiselle, ja siten vahvistaa opetusryhmän yhteisöllisyyden tunnetta.

Haaga-Heliassa on nollatoleranssi rasismia ja syrjintää kohtaan. Jos opiskelija kohtaa epäasiallista kohtelua, hänet voi ohjata ottamaan yhteyttä Helgan häirintäyhdyshenkilöön.

Toivon ylläpitämisen tärkeys korostuu kriisitilanteissa.

Opettajan roolissa on tärkeää pitää myös omasta jaksamisestaan huolta. Sodan kauhujen tulisi toimia kutsuna inhimillisyyteen ja lempeyteen – niin itseämme kuin muitakin kohtaan.

Jos kaipaat tukea tämän vakavan teeman käsittelyyn ryhmätilanteissa, niin olemme listanneet tähän alle teemaa syventäviä linkkejä. Voit myös halutessasi konsultoida Haaga-Helian hyvinvointiasiantuntija Rosa Weckmania aihepiiriä koskien.

 

 

Apua sodan aiheuttamien tunteiden käsittelyyn

Ota yhteyttä
Rosa
Weckman
opintovalmentaja
+358 294471458
rosa.weckman@haaga-helia.fi