Reitti tulevaisuuden matkailun menestykseen tulee Suomesta

Business Finlandin ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yhteiskehittämishanke Perfect Destination kartoittaa keinoja kasvattaa matkailun vientiä. Suomen matkailun kasvupotentiaali kytkeytyy autenttisiin, elämyksellisiin luonto- ja hyvinvointikokemuksiin.

Veneen keula joessa - upea maisema kansallispuistossa
Uutinen

Body

Koronapandemian jälkeen matkailuala on tienristeyksessä, ja on aika valita seuraava suunta.

Nyt on tunnusteltava maaperää ja löydettävä tulevaisuuden ratkaisut, joiden ytimessä ovat kestävä kehitys, innovaatiot ja vahvat verkostot. Tähän tarpeeseen on kehitetty Perfect Destination -hanke, jossa kartoitetaan keinoja kasvattaa matkailun vientiä.

Perfect Destination on Business Finlandin ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yhteiskehittämishanke, joka on nyt valmisteluvaiheessa.

Nyt kartoitetaan matkailun nykytilaa ja sen haasteita sekä selvitetään, millä keinoin matkailuala elvytetään pandemiasta ja sen jälkimainingeista. Tämä esiselvitys tähtää Business Finlandin kanssa toteutettavaan Co-Innovation-hankkeeseen.

— Nyt mennään kovaa ja korkealta. Tavoittelemme 125 miljoonan euron edestä viennin kasvua matkailualalle. Fokuksena on elämyksellisyys, eettisyys, turvallisuus ja helppous, Perfect Destinationin projektipäällikkö, lehtori Pasi Tuominen toteaa.

Keinot tulevat tarpeeseen, sillä matkailuala on kriisissä. Ulkomainen matkailijavolyymi on pudonnut lähes 90 % verrattuna vuoteen 2019 ja majoituspalveluiden kysyntä kävi pahimmillaan 1990-luvun tasolla.

Monituottajamalli kehitteillä

Suomen matkailun kasvupotentiaali kytkeytyy autenttisiin, elämyksellisiin luonto- ja hyvinvointikokemuksiin, sillä. suomalainen puhdas luonto kiinnostaa maailmalla.

Uusia tuotteita ja palveluita kannattaa kehittää erityisesti hyvinvoinnin, vapaa-ajan ja urheilun saralla tarkkaan rajatulle premium-kohderyhmälle. Ne tulisi kuitenkin toteuttaa kestävästi, biodiversiteettiä ja paikallisen asutuksen elämänlaatua häiritsemättä.

Tällä hetkellä kotimainen matkailuala on pirstaloitunut, kun matkailualan yritykset ja kehityshankkeet ovat melko pieniä, eikä niiden välillä ole vahvoja verkostoja.

Perfect Destination pyrkii yhdistämään eri alojen toimijoita ja ammattilaisia. Syntyvällä monituottajamallilla pystytään luomaan lisää näkyvyyttä pienille yrityksille, tavoittamaan kohderyhmät ja siten luomaan reitti tulevaisuuden matkailun menestykseen.

Ota yhteyttä
Pasi
Tuominen
lehtori
+358 294471466
pasi.tuominen@haaga-helia.fi