Oppimiskokemuksia rakentamaan – KOPEDA-webinaarissa pohdittiin oppimisen muotoilua

Haaga-Helian korkeakoulupedagogiikan verkosto KOPEDA järjesti webinaarin Oppimista muotoilemaan – kokemuksia ja kohtaamisia 14.12.

Kuvituskuva
Uutinen

Body

Webinaari kokosi yhteen  lähes 40 osallistujaa eri ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Vierailevana alustajana oli apulaisprofessori Alexandra Mihai Maastrichin yliopistosta.

Tapahtuman teemana oli oppimisen muotoilu ja miten sen tarjoamilla työprosesseilla ja -menetelmillä rakennetaan oppimiskokemuksia. Webinaarissa pohdittiin mm. sitä, miten opettajat yhdessä ryhtyvät muotoilemaan niin omia opintojaksojaan kuin kokonaisia opetussuunnitelmiakin yhdessä opiskelijoiden sekä työelämän kanssa.

Tilaisuudessa keskusteltiin myös siitä, millaiset oppimisen muotoilun mallit ovat toimineet erilaisissa korkeakoulukonteksteissa.

Oppimisen muotoilun työskentelyprosessit suuntaavat toimintaa

Erityisesti KOPEDA-webinaarissa nousi esiin, kuinka erilaiset oppimisen muotoilun työskentelyprosessit ja työkalut ovat avustavassa roolissa suuntamassa ajattelua sekä yhteisöllistä toimintaa oikeisiin kohteisiin, eivätkä ne ole itsetarkoitus. 

Tärkeänä teemana pidettiin myös sitä, miten johto voisi tukea ja resurssoida opettajia pedagogisessa kehitämistyössä, jota erityisesti digiympäristöihin siirtyminen on edellyttänyt.

Professori Mihai korosti, kuinka tärkeää on pystyä aina vastaamaan kysymykseen "miksi" silloin kun olemme kehittämässä tai muuttamassa toimintaamme. Samoin hän painotti inklusiivisten oppimisen tilojen rakentamista. On tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus päästä oppimaan.

Useat osallistujat olivat lukeneet taustalukemistona olleen oppimisen muotoilua käsitelleen kirjan, jonka pohjalta syntyi sytykkeitä niin yleiseen kuin pienryhmän keskusteluihin. Teokseen voi tutustua myös verkossa:

Marstio, T. (toim.). 2021. Pedagogista uudistumista oppimisen muotoilun avulla

***

Tutustu seuraaviin korkeakoulupedagogiikan webinaareihin Haaga-Helian KOPEDA-verkkosivulla. Webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Webinaarin organisoinnista vastasivat Akseli Huhtanen Aalto-yliopistosta, Tuija Marstio Laureasta, Sanna Eronen Vaasan yliopistosta sekä Merja Alanko-Turunen Haaga-Heliasta.

Ota yhteyttä
Merja
Alanko-Turunen
yliopettaja
+358 294471344
merja.alanko-turunen@haaga-helia.fi