Nelinkertaisen maailmanmestari Emmi Reenkolan mukaan opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen on helpompaa kuin sanotaan

Suomen naisten cheerleadingmaajoukkue nappasi neljännen peräkkäisen maailmanmestaruutensa Yhdysvalloissa. Haaga-Heliassa opiskelevan joukkuekapteeni Emmi Reenkolan mukaan opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen on helpompaa kuin sanotaan. Ratkaisevaa on ajankäytön hallinta.

Cheerleadingin nelinkertainen maailmanmestari Emmi Reenkola
Uutinen

Body

Suomen naisten cheerleadingmaajoukkue nappasi pääsiäisen jälkeen jo neljännen perättäisen maailmanmestaruutensa. Suomi kukisti jännittävässä finaalissa lajin supervaltana pidetyn Yhdysvallat sen kotikatsomossa Orlandossa.

Haaga-Heliassa opiskeleva Emmi Reenkola on toiminut mestaruusjoukkueen kapteenina aina vuodesta 2017 lähtien. Hänen mukaansa menestys on kovan työn tulos.

Se perustuu paitsi joukkueen jäsenten pieneen vaihtuvuuteen myös hyvään joukkuehenkeen, joka suorastaan huokui heidän voittosuorituksestaan Orlandossa.

— Teemme paljon töitä paitsi joukkuehengen myös jokaisen henkisen hyvinvoinnin eteen. Olemme esimerkiksi kartoittaneet itsellemme tärkeitä arvoja, ja miettineet yhdessä, miten jokainen voisi sovittaa omaa arkeaan paremmin, hän kertoo.

Liiketoiminnan palveluratkaisujen ja kielten koulutusohjelmassa opiskelevan Reenkolan mukaan opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen on helpompaa kuin sanotaan, koska korkeakoulunopintojen aikataulut ilmoitetaan parhaillaan jopa puoli vuotta aikaisemmin.

— Aikatauluttaminen on avain kaikkeen. Se auttaa, kun tietää hyvissä ajoin, milloin mitäkin tapahtuu. Voin esimerkiksi suunnitella treenini aamuksi, käydä välissä kampuksella ja tehdä koulujuttuja, ja treenata illalla uudestaan, hän sanoo.

Myös Haaga-Helian opettajat ovat olleet joustavia ja ymmärtäväisiä, vaikka toistaiseksi hän ei olekaan tarvinnut sitä. Reenkolan mukaan urheilun ja koulun yhdistäminen oli aikaisemmin huomattavasti nykyistä vaikeampaa.

Cheerleading on kovassa nosteessa

Suomalainen cheerleading on tällä hetkellä kovassa nosteessa. Tietoisuus lajista on kasvanut mestaruuksien myötä, joka on näkynyt harrastajamäärissä. Laji on kasvanut noin viiden prosentin vuosivauhtia jo useamman vuoden ajan. Harrastajia on tällä hetkellä vajaa 12 000.

Reenkolan mukaan menestys näkyy myös lajin ammattimaistumisessa.

Cheerleading on viimeinkin päässyt Olympiakomitean tuen piiriin, ja samalla mukaan on myös tullut pitkään kaivattu asiantuntijuutta, joka auttaa huippu-urheilijaa jaksamisessa ja toimintakyvyn ylläpitämisessä.

— Nykyään käytössämme on muun muassa fysiikkavalmentajia ja mentaalivalmennusta, joka auttaa meitä kestämään paineita vaikeissakin tilanteissa. Myös kotimaisten kisojen määrä on selkeästi lisääntymään päin, hän sanoo.

Vierumäelle on myös tulossa aivan oma cheerleadingin osaamiskeskus, jonka uskotaan paitsi edistävän lajin harjoittelua myös lisäävän kiinnostusta sitä kohtaan.

Reenkola kertoo harrastaneensa cheerleadingia noin 13 vuotta. Sitä ennen hän harrasti kuuden vuoden ajan telinevoimistelua. Reenkolan paikallisseura on pääkaupunkiseudulla toimiva Funky Team, jossa hän toimii seuran edustusjoukkue Wild Flyersissa.

Inspiraation lähteikseen hän mainitsee Suomen maajoukkueen päävalmentaja Maria Wahlroosin sekä hänen kotiseuransa valmentaja Sirpa Kaukosen.

Urheilumaailman ulkopuolelta esikuvia ovat vahvat ja uraa uurtavat naiset, kuten esimerkiksi Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris.

Lisää tietoa aiheesta: