Mitä teet, jos epäilet koronatartuntaa?

Olemme tarkentaneet COVID-19-koronavirusta koskevia ohjeistuksiamme. Jos epäilet altistuneesi ja saaneesi koronavirustartunnan, suosittelemme sinua tekemään koronaviruskyselyn verkossa. Palvelun kautta saat toimintaohjeet ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin.

Kuvituskuva
Uutinen

Body

Olemme tarkentaneet COVID-19-virusta koskevia ohjeistuksiamme.

Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, pyydämme sinua ottamaan yhteyttä viralliseen koronaneuvontaan:

Helsinki puh. (09) 310 100 24
Vantaa puh. (09) 839 500 00
Espoo puh. (09) 816 346 00
Porvoo puh. 040 547 7764 / 040 481 0344
Vierumäki puh. 044 797 7000

Koronaneuvonnan kautta opiskelija saa hoito-ohjeet sekä mahdolliset toimintaohjeet, mikäli hänellä katsotaan olevan tarvetta koronaviruksen testaukseen.

Koronavirustestiin ohjataan kaikki, joilla on koronavirustartunnan oireita. Näitä ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus ja haju- tai makuaistin menetys.

Toimenpiteet koronatapauksessa

Haaga-Helian linjauksen mukaisesti yksikin koronavirustartuntaan viittaava oire edellyttää poistumista oppilaitoksesta, koska ilman testausta on mahdotonta tietää, onko kyse koronavirustartunnasta.

Jos koronaneuvonta ohjaa opiskelijan koronatestiin, opiskelija velvoitetaan olemaan karanteenissa tulosten saapumiseen saakka. Kunnallisen tartuntajäljitystiimin lääkäri (epidemiologisesta yksiköstä) on opiskelijaan yhteydessä, mikäli testitulos paljastuu positiiviseksi ja tartunta on niin ikään tapahtunut.

Tartuntajäljitystiimin lääkäriltä opiskelija saa selkeät toimintaohjeet, joista käy myös ilmi vaadittavan karanteenin laajuus. Pian tähän opiskelijaan ottaa yhteyttä vielä tartuntajäljittäjä, joka pyrkii seulomaan mahdolliset muut altistuneet ja on heihin yhteydessä toimintaohjeineen ja neuvoineen.