Mielenterveysviikko: Rehtori Teemu Kokko painottaa yhteisöllisyyden merkitystä – ”Arkipäivän mikrokohtaaminen voi muuttaa ihmisen koko elämän”

Haaga-Helian hyvinvointiasiantuntija Rosa Weckman keskusteli rehtori Teemu Kokon kanssa mielenterveysviikon teemoista.

Rehtori Teemu Kokko ja hyvinvointiasiantuntija Rosa Weckman pitelevät kylttiä, jossa lukee "Jokainen ansaitsee tulla nähdyksi".
Uutinen

Body

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista mielenterveysviikkoa. Tänä vuonna teemana on kohtaaminen – jokainen ansaitsee tulla nähdyksi.

– Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksessa on todettu, että jopa 16 % opiskelijoista kärsii päivittäin joistain psyykkisistä oireista, kuten uniongelmista, keskittymisvaikeuksista, jännittyneisyydestä, masentuneisuudesta tai ahdistuneisuudesta. Kyseessä on siis laaja ilmiö, Weckman pohjustaa.

Haaga-Heliassa hyvinvoinnin edistäminen on tärkeä arvo. Rehtori Teemu Kokkokin nostaa Haaga-Helian strategian esiin.  

– Strategiassamme korostuu korkeakouluyhteisö. Kaikki kolme päästrategiaamme perustuvat sille, että korkeakouluyhteisömme on hyvinvoiva ja innostunut. Sillä on suurempi rooli, kuin mitä ihmiset yleensä ajattelevat, hän toteaa. 

Haaga-Helian kolme päästrategiaa uppoutuvat innostavaan ja hyvinvoivaan korkeakouluyhteisöön.

Haaga-Helian kolme päästrategiaa uppoutuvat innostavaan ja hyvinvoivaan korkeakouluyhteisöön.

Haaga-Heliassa panostetaan opiskelijahyvinvointiin 

Kokko kertoo, että arjessa opiskelijoiden hyvinvointiin panostetaan tukemalla opiskelijajärjestö Helgan toimintaa ja kannustamalla ryhmäytymiseen. Usein mielenterveysongelmien kanssa kamppailua vaikeuttaa se, että ympärillä ei ole ketään, kelle puhua. Siksi yhteisöllisyyden tärkeys korostuu. 

– Ryhmäytyminen on yksi rokotus mielenterveyshaasteita kohtaan, Kokko summaa.  

Koko Haaga-Helian toiminta pohjautuu hyvinvoivaan yhteisöön. Käytännössä se näkyy esimerkiksi siinä, että YTHS:n ja kunnallisten palvelujen lisäksi opiskelijoita varten on Haaga-Heliassa ehkäisevän mielenterveystyön ammattilaisia: psykiatrinen sairaanhoitaja, opintopsykologi, korkeakoulupastori ja hyvinvointiasiantuntija. 

Lisäksi henkilöstön jatko- ja täydennyskoulutukseen panostetaan. Haaga-Heliassa ohjauksen kokonaisuuden kehittämiseksi on tehty paljon työtä. Ohjausvastuuta on kaikilla opettajilla, ei pelkästään opinto-ohjaajilla. 

Hiekkalaatikkosääntöjä noudattamalla pääsee pitkälle

Yhteisössä jokaisen tulisi huomioida muut ympärillä olevat, myös sellaiset, joiden kanssa ei vielä ole oltu tekemisissä. Jokaisella on vastuu osoittaa huomiota ja kiinnostusta lähellä oleville ihmisille, vaikkei heitä tuntisikaan.  

Kokko puhuu ”hiekkalaatikkosäännöistä” – jo lapsena olemme hiekkalaatikolla oppineet, että kaikkien kanssa tulee leikkiä. Pitää osata kiittää, sanoa ole hyvä ja pyytää anteeksi tarvittaessa. Nämä yksinkertaiset taidot ovat tärkeitä vielä nykyäänkin.  

– Joskus elämän suunta on pienistä sanoista ja nyansseista kiinni. Arkipäivän mikrokohtaaminen voi muuttaa ihmisen koko elämän. 

Mielenterveysviikko näkyy tällä viikolla Haaga-Helian Instagram-tilillä, kun mielenterveystoimijat ottavat sen torstaina haltuun. Keskiviikkona voi tuttuun tapaan tulla keskustelemaan hyvinvoinnin ilmiöistä VoimaHalin etäkahveille.