Lentopelkoinen ihminen lentää pelostaan huolimatta - miten hänen matkustuskokemustaan voisi parantaa

Noin 20-40 % ihmisistä pelkää lentämistä jossain määrin. Haaga-Helian opiskelijan tekemästä tutkimuksesta käy ilmi, että lentopelko ohjaa ja rajoittaa lentopelkoisen matkustusvalintoja, mutta ei kuitenkaan estä lentämistä. Palveluja kehittämällä henkilön matkustuskokemusta ja oloa voitaisiin mahdollisesti parantaa.

Lentopelkoinen ihminen lentää pelostaan huolimatta - miten hänen matkustuskokemustaan voisi parantaa
Uutinen

Body

Haaga-Helian opiskelijan Essi Salmen opinnäytetyötä varten tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että lentopelko on melko yleistä ja vaikuttaa lähes kaikkiin lentopelkoisen ihmisen matkustusvalintoihin aina matkustusmuodon valinnasta lentomatkan pituuden sekä istumapaikan valintaan. Lentopelkoiset matkustajat valitsevat mieluummin jonkin toisen matkustusmuodon ja ovat valmiita käyttämään enemmän aikaa ja rahaa muuhun matkustustapaan välttyäkseen lentämiseltä.

Noin puolet haastateltavista kertoi pelkäävänsä lentomatkustamista paljon, mutta siitä huolimatta suurin osa heistä matkustaa lentokoneella vuosittain. Vain kolme prosenttia lentopelkoisista ei matkusta lainkaan lentokoneella pelkonsa vuoksi.

Uusien palvelujen myötä helpotusta lentopelkoon

Keskusteltaessa lentopelosta, kyse on melko suuresta matkustajaryhmästä, sillä noin 20-40 % ihmisistä pelkää lentämistä jossain määrin. Matkailualan toimijoiden olisi hyvä selvittää, miten tämä matkustajaryhmä voitaisiin huomioida paremmin palvelujen suunnittelussa. Usein tiedon lisääminen lentämisestä ja lentokoneen toimintaan tutustuminen helpottaa lentämistä pelkäävän matkustajan pelkoa.

- Matkailualan toimijoiden kannattaisi suunnitella palveluita lentopelkoisille, kuten lentopelkokursseja tai lentopelkoisille suunnattuja sovelluksia, jossa voi seurata lennon vaiheita. Vain taivas on rajana, kertoo Essi Salmi.

Matkailupalveluita kehittämällä tai uusia palveluita luomalla voidaan mahdollisesti tavoittaa tämä matkustusryhmä paremmin ja helpottaa heidän pelkoa, parantaa matkustuskokemusta sekä lisätä tämän ryhmän matkustusmäärää.

Tiedot pohjautuvat opinnäytetyöhön, jossa selvitettiin lentopelon vaikutusta matkustusvalintoihin. Tietoa kerättiin maaliskuussa 2020 kyselytutkimuksella, johon vastasi 143 lentopelkoista ihmistä.

Opinnäytetyön pääsee lukemaan kokonaisuudessaan täältä: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005067496

Ota yhteyttä
Salla
Ursin
lehtori
+358 294471070
salla.ursin@haaga-helia.fi