Kun myydään huulipunaa, myydään kauneutta -kirja käy läpi uuden ravintolan suunnitteluprosessia

Mikko Kääriän omakustanne ja Haaga-Helian levittämä kirja on sekä kuvitteellinen että todellinen kertomus Helsingin keskustaan perustet­tavan uuden ravintolan suunnittelusta.

Kun myyt huulipunaa
News article

Body

Tarina on rakennettu ravintoloiden suunnittelupro­sessien ja siihen osallistuneiden ammattilaisten näkemyksistä ja teoista oikeiden, olemas­sa olevien ja olleiden liikepaikkojen ympärille. Kerätyt kokemukset sijoittuvat 1980-luvun loppupuolelta 2020-luvulle Helsingissä.

Esityksen ytimessä on neljä ravintola-alan ammattilaista, jotka on kutsuttu uuden ra­vintolan suunnitteluun. Suunnittelua ohjaa Palveluprofiili-työtapa.

Kirja sopii hyvin ravintola-alan opiskelijoiden ja yrittäjien lukemistoon. Lukijan kannattaa kiinnittää huomionsa ensisijaisesti työtapaan, tuotetun tiedon havainnollisuuteen ja käyttöön päätöksenteossa. Työskentelymalli on ko­pioitavissa kaikien palvelutuotteiden kehittämiseen. Vaikka tässä kirjassa rakennetaan eräälle ravintolalle valmis palveluprofiili, esitettyä tulosta ei kenenkään ravintoloitsijan pi­dä sellaisenaan kopioida.

Kirjan keskeinen suunnittelupuitteisto on saatu Mec-Rastorin liikkeenjohdon konsul­tin Hans Södergårdin ohjaamana rakennetusta ravintolapalvelun kehittämiseen liittyvästä tarveanalyysi -menetelmästä. Södergårdin palveluja käytettiin Elannon ravintolanjohtajien ja -päälliköiden koulutustilaisuuksissa 1980 ja 1990-lukujen vaihteessa, jolloin niihin osal­listui ravintolalinjan johtajan so. kirjoittajan ohella 25 henkilöä.

Mikko Kääriä oli tätä ennen ollut mukana Cumuluksen hotellinjohtajien koulutuksessa, jossa liikkeenjohdon konsultti Aimo Bonden opasti kurssilaiset kehittämään hotelliyksiköissään hotelli– ja ravintola-palvelujen sisältämää immateriaalista laatua.

Kirjassa yhdistyvät nämä liikkeenjohdon johtamistyöhön ja palvelujen kehittämiseen liittyvät työskentely- ja ajattelutavat. On syntynyt systemaattinen ja sovellet­tavissa oleva työtapa kaikille palvelualoille.

Katso Mikko Kääriän haastattelu. Haastattelijana Vesa Heikkinen.

Kirjaa voi tilata Haagan kampukselta 30 euron hintaan (sis.arvolisäveron).

mona.selin@haaga-helia.fi

Ota yhteyttä
Vesa
Heikkinen
yliopettaja
+358 294471530
vesa.heikkinen@haaga-helia.fi