Korkeakoulupedagogiikan kehittäjät ja vaikuttajat pohtivat tulevaisuuden suuntia

Onko korkeakoulukoulupedagogiikka ristiaallokossa, näkyykö majakkaa? Tämä kysymys kokosi yhteen korkeakoulupedagogiikan kehittäjät ja vaikuttajat 27. huhtikuuta.

Kuvituskuva meri
Uutinen

Body

Webinaari kulki nimellä Korkeakoulupedagogiikka ristiaallokossa – ohoi, maata näkyvissä? Merenkäynnistä huolimatta tuloksena syntyi hyviä keskusteluja ja kehitysehdotuksia. Mukana oli lähes 70 osallistujaa eri korkeakouluista ja organisaatioista.

Tulevaisuuden työ merkityksellistyy

Yhtenä teemana pohdittiin,  mikä on korkeakoulupedagogiikan suhde ympäröivään yhteiskuntaan. Toimiiko korkeakoulupedagogiikka omassa kuplassaan vai aktiivisena toimijana yhteiskunnassa työelämän ja tutkimuksen kanssa?

Professori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta puhui etenkin tulevaisuuden työstä ja oppimisesta, jotka ovat molemmat murrosvaiheessa. Salosen mukaan työn merkityksellisyys lisääntyy, kun työ sidotaan arvokkaisiin elementteihin ja asioihin. Hän nosti esiin, millaista arvoa korkeakoulupedagogiikka on luomassa tähän merkityksellisyyteen ja miten se nivoutuu osaksi tulevaisuuden työelämää. 

Asiantuntijuuden jakamista ja kehittämistä

Elina Ilorannan (Haaga-Helia), Susanna Niinistö-Sivurannan (Helsingin yliopisto) ja Eeva Kuoppalan (XAMK) keskusteluissa avattiin jo korkeakoulupedagogiikan kentällä tapahtuneita muutoksia. Evoluutio on kulkenut tiedonjakajasta verkostomaiseksi asiantuntijatyöksi, jossa osaamista yhdessä kehitetään, tutkitaan ja jaetaan.

Myös tutkimus- ja kehittämistoiminnan kasvu korkeakoulukentällä on nähtävissä. Kyky työskennellä tutkimus- ja kehittämisperustaisesti pedagogin työssä korostuu jatkuvasti korkeakoulupedagogiikassa.

Korkeakoulupedagogiikka sitoo yhteen monet toimijat

Webinaarin yhteistoiminnallisessa osuudessa pohdittiin korkeakoulupedagogisia kehittämisteemoja.  Keskeisimmiksi nousivat vuorovaikutteisen opetus- ja TKI-toiminnan kehittäminen sekä TKI:n aito integroituminen korkeakouluopetukseen ja ohjaukseen. Myös verkosto-osaamisen  merkitys nostettiin esille.

Kehitystyö jatkuu, ja sitä tehdään jatkuvasti yhteistyössä laajalla kentällä. Webinaarin antina nousi esiin myös tärkeä sanoma korkeakouluissa tapahtuvan opetuksen ja ohjaamisen luonteesta:"Korkeakoulupedagogiikka on kuin liima, joka sitoo erilaiset oppijat, osaajat, toiminnan kentät sekä tutkimuksen toisiinsa."

Seuraa keskustelua Twitterissä hashtagilla, #korkeakoulu, #KOPEDA ja #HHKOPEDA.

***

Lue lisää Haaga-Helia Kopedasta

Haaga-Helia KOPEDA on verkosto, jossa kehitetään korkeakoulupedagogisia ratkaisuja, osaamista ja johtamista korkeakouluorganisaatioissa kansallisten sekä kansainvälisten korkeakouluosaajien kanssa.

Ota yhteyttä
Kimmo
Mäki
yliopettaja
+358 294471357
kimmo.maki@haaga-helia.fi