Kertomuksia kestävästä elämästä -kirjan julkistamista juhlittiin Korkeakoulupedagogiikan päivillä Tampereella

Kesäkuun 7. päivä julkaistiin Haaga-Helian koordinoiman KESTO – Eettinen kestävyysosaaminen työelämä- ja korkeakoulukontekstissa -hankkeen huipennuksena syntynyt kirja. Teoksessa kestävää elämää pohditaan oikeudenmukaisuuden, rohkeuden, viisauden, kohtuullisuuden, myötätunnon ja toivon kautta. Tutkijoiden kanssa näistä teemoista keskustelevat mm. ympäristövaikuttajat Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin sekä kuvataiteilija ja sijoittaja Sophia Ehrnrooth. Kirjassa haetaan vastauksia siihen, mikä saa ihmiset, yhteisöt ja yritykset tavoittelemaan kestävämpää elämää ja sitoutumaan vastuullisiin valintoihin. Keskeiseksi käsitteeksi nousi toivon ylläpitäminen.

Ilmassa oli iloinen ja innostunut tunnelma kirjanpäätoimittaja Raisa Fosterin haastatellessa kirjan tekijöitä ja yleisön osallistuessa keskusteluun. Kirjaa ja yhteisen prosessin päättymistä juhlistettiin lopuksi kakkukahveilla.

Julkistamistilaisuuden yhteydessä osana korkeakoulupedagogiikan päiviä oli Kesto -verkoston järjestämä TYÖ + TOIVO + TULEVAISUUS -työpaja kestävyysosaamisesta korkeakoulutuksessa.

Kertomuksia kestävästä elämästä -teoksessa etsitään motivaatiota ja sitoutumista vastuullisiin valintoihin ja hyvinvointiin
News article
Raisa Foster haastatteli kirjan tekijöitä

Caption

Raisa Foster haastatteli kirjan tekijöitä. Kuvassa vasemmalta Raisa Foster, Antti Saari, Katri Jurvakainen, Jani Siirilä, Hannu LT. Heikkinen ja Crister Nyberg.

Kestävään elämään tarvitaan kestävää toivoa

Kertomuksia kestävästä elämästä -teos syntyi, kun kestävyyskysymyksiin perehtyneet tutkijat päättivät hakea vastauksia niiltä, jotka ovat jo muuttaneet oman elämänsä tai yhteisönsä toimintakulttuurin kestävämpään suuntaan.

Tutkijoiden kanssa hyvää ja kestävää elämää puntaroivat yrittäjä- ja ympäristövaikuttajapariskunta Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin, yritysjohtaja Mika Anttonen, sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo, johtaja Olli-Pekka Heinonen, aktivisti Anton Keskinen ja kuvataitelija ja sijoittaja Sophia Ehrnrooth. He ovat esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat alkaneet toimia omassa elämässään siten, että pyrkivät turvaamaan elämän edellytyksiä – erilaisin tavoin, eri ympäristöissä, yhdessä toisten kanssa.

– Kirjassa keskustelevat henkilöt ovat löytäneet oman polkunsa ja persoonallisen tapansa elää kestävämpää elämää kotiarjessa ja työpaikoilla, toteaa kirjan päätoimittaja Raisa Foster, joka toimii Itä-Suomen yliopistossa tutkijana.

– Emme puhu niinkään ratkaisuista, koska se ei kuvaisi vallitsevan tilanteen monimutkaisuutta. Sen sijaan tutkimme ennemminkin sitä, kuinka löytää vaikuttava tapa elää vakavia uhkia sisältävässä tilanteessa. Henkilökohtaisten tarinoiden avulla luodaan toivoa, kuvailee Kesto-hankkeen projektipäällikkö, yliopettaja Crister Nyberg.

Teoksen ovat toimittaneet Raisa Foster (Itä-Suomen yliopisto), Hannu L. T. Heikkinen (Jyväskylän Yliopisto), Crister Nyberg (Haaga-Helia), Antti Saari (Tampereen yliopisto) ja Arto O. Salonen (Itä-Suomen yliopisto).

Teos on vapaasti saatavilla e-kirjana ja pdf-tiedostona Haaga-Helian verkkosivuilla ja myös kirjastoissa.

Kirja syntyi osana Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoimaa ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa KESTO – Eettinen kestävyysosaaminen työelämä- ja korkeakoulukontekstissa -hanketta. KESTO-verkoston muodostavat Haaga-Helia, Arcada, Jyväskylän yliopisto, Tampereen yliopisto sekä Itä-Suomen yliopisto.

 

Kertomuksia kestävästä elämästä -kirjan keskustelut

• Toivo: yrittäjä- ja ympäristövaikuttajapariskunta Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin sekä kasvatus- ja koulutusalan tutkija, yliopettaja Crister Nyberg

• Kohtuullisuus: energia-alan yrittäjä ja yritysjohtaja Mika Anttonen ja kestävyystutkija, yliopettaja Jani Siirilä

• Viisaus: IBO:n (International Baccalaureate Organization) pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja viisauden kehityksen tutkija, dosentti Eeva K. Kallio

• Oikeudenmukaisuus: sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo ja monialainen taiteilija, tutkija Raisa Foster

• Rohkeus: aktivisti Anton Keskinen ja kasvatusfilosofisesti orientoitunut tutkija, aktivisti Katri Jurvakainen

• Myötätunto: kuvataiteilija ja kulttuurituottaja Sophia Ehrnrooth ja eettisen johtajuuden ja strategiatyön tutkija, akatemiajohtaja Henrika Franck

Kirjan tekijöitä juhlatunnelmissa istumassa portaila

Caption

Juhlatunnelmissa Antti Saari, Sophia Ehrnrooth, Henrika Frank, Katri Jurvakainen, Raisa Foster ja Hannu LT. Heikkinen.

Ota yhteyttä
Crister
Nyberg
yliopettaja
+358 294471512
Crister.Nyberg@haaga-helia.fi
Eeva-Kaisa
Haavisto
TKI-koordinaattori
+358 294471493
Eeva-Kaisa.Haavisto@haaga-helia.fi