Kela: Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun maksaminen on ajankohtaista nyt

Korkeakouluopiskelijoiden täytyy maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle. Syyslukukauden maksu on maksettava viimeistään 30.9.2023.

Kela opintotuki
Uutinen

Body

Kaikkien suomalaisessa korkeakoulussa tutkintoa suorittavien ja läsnä olevaksi ilmoittautuneiden korkeakouluopiskelijoiden täytyy maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle. Vuonna 2023 terveydenhoitomaksu on 36,80 euroa lukukaudessa. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti OmaKelassa viimeistään 30.9.2023.

– Opiskelija voi käydä maksamassa terveydenhoitomaksun jo nyt. Kun maksun maksaa ajoissa, Kela ei peri 5 euron ylimääräistä kulua, sanoo Kelan lakipalveluryhmän suunnittelija Vibeke Jensen

Kela lähettää syyskuun aikana myös kirjeen niille opiskelijoille, jotka ovat ilmoittautuneet läsnä olevaksi syyslukukaudelle 2023, mutta eivät ole vielä maksaneet terveydenhoitomaksua.

Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua viimeistään 30.9., Kela muistuttaa maksusta ja perii 5 euron kiinteän viivästymismaksun.

Terveydenhoitomaksu kattaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) tarjoamat opiskeluterveydenhuollon palvelut Suomessa. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palveluja. Se myös edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. Lue lisää YTHS:n palveluista.

Terveydenhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos sosiaaliturvasta vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti

Muun EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan kuuluvan opiskelijan ei tarvitse maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksua.

Opiskelijan täytyy kuitenkin toimittaa Kelalle kopio voimassa olevasta EHIC-kortista (eurooppalainen sairaanhoitokortti). Tarkemmat ohjeet ovat Kelan verkkosivuilla.

Lisätietoja asiakkaille