Kansainvälisen Corship-hankkeen MasterClass käynnistyi torstaina

Vähemmän kuin tutkinto, mutta enemmän kuin kurssi. Kunnianhimoisen Corship-hankkeen toinen vaihe käynnistyi viime torstaina mikropätevyyteen johtavalla MasterClass -kurssilla.

Corship
Uutinen

Body

Erasmus+ Knowledge Alliancen rahoittama, lähes miljoonan euron Corship -koulutus- ja tutkimushankkeen kolmas vaihe käynnistyi viime torstaina Co-Innovation MasterClass -kurssilla.

Co-Innovation MasterClass on jatkoa huhtikuussa 2020 järjestetylle noin 2 400 hengen Co-Innovation Journey for Startups and Corporates -kurssille, jonka osallistujien joukosta valittiin tarkkojen kriteerien perusteella 42 motivoituneinta henkilöä jatkamaan kohti MasterClassia ja sen lopussa myönnettävää mikropätevyyttä (eng. micro-credential).

MasterClass -kurssilla pyritään tuottamaan uudenlaista ajattelua kohtauttamalla startup-yritysten, yritysten ja yliopistojen toimijoita yhteisinnovaatioiden ohjaajiksi. Samalla se toimii eräänlaisena alkupamauksena ammattikorkeakoulujen myöntämille mikropätevyyksille.

Kurssi tarjoaa osallistujille aitoja ja käytännönläheisiä haasteita, joiden parissa he pääsevät muun muassa innovoimaan eurooppalaisista kaupungeista entistä elävämpiä.

Corshipin perustana oli tarve luoda yhteinen kieli isojen yritysten, pienien startup-yritysten sekä korkeakoulujen välille, jotta sisäisen yrittäjyyden potentiaalia ja yhteisinnovointia voitaisiin hyödyntää entistä laajemmin eri toimialoilla.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta hankkeeseen osallistuvat projektipäällikkö Timo-Pekka Uotila, suunnittelija Johanna Koskinen sekä liiketalouden lehtorit Anette Kairikko ja Maija Suonpää.

Tarve mikropätevyyksille on ilmeinen

Haaga-Helian osuudesta vastaava projektipäällikkö Timo-Pekka Uotila kertoo pilottikurssin käynnistyneen onnistuneesti. Tiukan seulan läpi valitut 42 oppilasta muodostavat hänen mukaansa heterogeenisen joukon, jossa luovuus ja uudet ideat pääsevät kukoistamaan.

Uotilan mukaan Suomessa ei ole aikaisemmin tunnustettu mikropätevyyksiä, vaikka tarve niille on ilmeinen.

– Työelämän muutoksen myötä myös yritysmaailma on pysyvässä muutostilassa. Yritysten on kyettävä uudistumaan, jotta ne pysyisivät relevantteina. Uskoakseni mikropätevyydet ovat yksi ratkaisu tähän haasteeseen, hän sanoo.

Uotila toimii valmentajana yhdelle Co-Innovation MasterClassin seitsemästä tiimistä yhdessä Haaga-Helian liiketalouden lehtori Anette Kairikon kanssa.

Valmentajina heidän tärkein tehtävänsä on luoda mahdollisimman hyvät puitteet innovoinnille ja fasilitoida kurssilaisten yhteistä matkaa.

– Pyrimme valmennuksessamme välttämään hierarkisuutta, jotta yhteisölliselle oppimiselle jäisi mahdollisimman paljon tilaa, Kairikko kiteyttää.

Kaksikon mukaan ryhmän heterogeenisyys yllätti heidät. Mukana on niin yrityselämän toimijoita, yrittämisestä haaveilevia tai yrityspolkunsa vastikään aloittaneita startup-yrittäjiä kuin yliopistomaailmassa vaikuttavia tohtoreitakin.

Haaga-Helian paikka on eturintamassa

Haaga-Helian suunnittelija Johanna Koskisen kertoo verkostoitumisen olleen tärkeässä osassa kurssin suunnittelua ja toteutusta. Tämä näkyy muun muassa siten, että verkostoitumispalvelu LinkedIn sisällytettiin osaksi verkko-opetusta jo viime keväänä järjestetyn MOOC-kurssin aikana.

Koskisen mukaan täysin verkkoympäristöissä järjestetyissä kursseissa on tärkeää huomioida, etteivät osallistujat välttämättä tapaa koskaan kasvokkain.

– Meidän oli löydettävä muita keinoja vaikuttaa positiivisesti ryhmäytymiseen ja oppimisympäristön rakentumiseen. LinkedIn oli yksi niistä, hän sanoo.

Co-Innovation MasterClassin suorittajat oppivat siis yhteisinnovaatioiden viimeisimpien trendien lisäksi myös perinteisiä rajoja rikkovia verkostoitumismetodeja.

Koskinen muistuttaa, että Haaga-Helia on sitoutunut pohjaamaan toimintansa jatkuvan oppimisen ja ohjauksen innovatiivisiin ratkaisuihin. Tästä syystä hän katsookin, että ammattikorkeakoulun tulisi olla eturintamassa, mitä tulee koulutuksen globalisoitumiseen ja verkko-opetuksen innovointiin.

– MasterClass on Haaga-Helialle erinomainen tilaisuus työskennellä strategiamme mukaisten tavoitteiden saavuttamiseksi, hän sanoo.

Corship -hanke on Erasmus+ Knowledge Alliancen rahoittama monikansallinen hanke. Haaga-Helian lisäksi hankkeessa ovat mukana itävaltalainen FH Joanneumin korkeakoulu, puolalainen talousyliopisto Economiczny, saksalainen Hasso-Plattner-Institut für Softwaresystemtechnik Postdamin yliopistosta, portugalilainen innovointiin keskittynyt konsulttiyritys BETA-I, belgialainen European Startup Network sekä maailman suurimmaksi perheyritykseksikin tituleerattu itävaltalainen AVL List.

www.corship.eu

Ota yhteyttä
Johanna
Koskinen
Development Officer
johanna.koskinen@haaga-helia.fi