Haaga-Helian TKI-koordinaattori Namrata Sethi: "Moni maa voisi oppia Suomen yrittäjäystävällisestä ilmapiiristä"

Tutkimuskenttä tutuksi -juttusarjan kolmannessa osassa haastatellaan Haaga-Helian tutkimus-, kehittämis- ja innovointipuolen koordinaattori Namrata Sethiä. Teatteria harrastava Sethi aloitti Haaga-Heliassa noin kolme vuotta sitten. TKI-koordinaattorin työ antaa hänelle mahdollisuuden toteuttaa itseään, vaikka toisinaan onkin vaikea pysyä omalla tontillaan.

TKI-koordinaattori Namrata Sethi
News article

Body

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopuolen (TKI) koordinaattori Namrata Sethi aloitti Haaga-Helialla noin kolme vuotta sitten.

Hänen ensimmäisen työtehtävänsä Haaga-Helialla oli promotoida yrittäjyyttä kansainvälisille lahjakkuuksille osana StartUp Schoolin vetämää MEGE -hanketta.

Siitä seurasi töitä samalle kohderyhmälle suunnatusta NOCCA -hankkeesta sekä kestävän kehityksen ja vihreän talouden liiketoimintamahdollisuuksia ammentava yrityskoulutus SDG4BIZ.

Ennen Haaga-Heliaa hän ehti työskennellä toistakymmentä vuotta sisustusarkkitehtina muun muassa Intiassa ja Australiassa.

Ura ennen koordinaattorin tehtäviä kulki johdonmukaisesti eteenpäin, jonka vuoksi hyppy tuntemattomaan Suomeen tuntuikin aluksi pelottavalta.

Monipuolista ja kiehtovaa

Sethin mukaan hänen työnsä Haaga-Helialla on kompaktimpaa kuin sisustusarkkitehtiyrittäjänä toimiminen, mutta tästä huolimatta hän kokee työnsä monipuoliseksi ja kiehtovaksi.

Koordinaattorin tehtävä pitää sisällään muun muassa tilaisuuksien järjestämistä, niiden promotoimista, partnereiden etsintää sekä viestintää eri toimijoiden välillä.

— Työni antaa minulle mahdollisuuden toteuttaa itseäni, vaikka luovana ihmisenä minun onkin välillä vaikea pysyä omalla tontillani, hän naurahtaa.

TKI-koordinaattorin työ pitää sisällään myös jonkin verran hallinnollisia tehtäviä ja raportointia, joilla pyritään sujuvoittamaan hankkeiden etenemistä.

Luovuus näkyy myös hänen sosiaalisesta mediastaan, joka suorastaan pursuaa erilaista sisältöä aina kielileikeistä arvosteluihin, ruokaresepteihin ja vitseihin.

Sethi on mukana myös teatteri Universumin toiminnassa. Teatteri tunnetaan etenkin sen kolmiosaisesta I’m So Here -esityskokonaisuudesta, joka käsittelee maahanmuuttajien elämäntarinoita hyvin intiimillä ja persoonallisella tavalla.

Suomeen muuttaminen jännitti

Suomeen muuttaminen ei ollut Namrata Sethin mukaan helppo päätös, vaikka hän onkin oppinut pitämään kylmästä ja syrjäisestä Pohjoismaasta.

Ennen Suomeen muuttoaan hän asui jonkin aikaa Yhdysvalloissa, mutta ei omien sanojensa mukaan viihtynyt meren takana kovin hyvin. Yksi syy tähän oli hankala poliittinen ilmapiiri sekä paikallinen työllistymistilanne.

Mahdollisuus muutokseen avautui, kun hänen tutkijapuolisolleen tarjottiin töitä Helsingistä.

—  Puolisoni ilmoitti minulle, että me lähdemme nyt Suomeen. En edes tiennyt, missä Suomi sijaitsee, hän tunnustaa.

Sethi kertoo tehneensä puolisolleen selväksi, ettei hän ikinä suostuisi muuttamaan minnekään kylmään. Siksi olikin melkoinen järkytys, kun hänelle selvisi, että Suomi on yksi maailman kylmimmistä maista asua.

Kylmyydestä huolimatta pariskunta päätti lopulta pakata laukkunsa ja muuttaa Helsinkiin. Yhteisymmärryksen löytäminen vaati kuitenkin pitkät neuvottelut.

Suomi näyttää esimerkkiä

Sethin mukaan Suomessa on yrittäjäystävällinen ilmapiiri, josta monet maat voisivat ottaa opikseen. Etenkin valtion tapa silottaa startup-yrittäjien tietä erilaisin lainoin ja tukimuodoin saa häneltä kiitosta.

Hänen kotimaassaan harha-askelien ottaminen tai epäonnistuminen yrittäjänä ei ole vaihtoehto, koska yrittäjille ei ole olemassa mitään tukimuotoja. Tästä huolimatta lähes jokainen intialainen on yrittäjä tai vähintäänkin pyrkii sellaiseksi.

Sethi itsekin tulee perheestä, jossa yrittäjyys on rytmittänyt perheen arkea jo useiden sukupolvien ajan.

— Luulen sen kulkevan geeneissä. Kun minulta kysyttiin lapsena, mikä minusta tulee isona, niin vastasin kuulemma aina, että minusta tulee isona pomo, hän naurahtaa.

Tämä artikkeli on osa Tutkimuskenttä tutuksi -juttusarjaa, joissa tuomme esiin Haaga-Helian tutkimuskentällä vaikuttavia henkilöitä. Lue lisää Haaga-Helian tekemästä tutkimus- ja kehittämistyöstä verkkosivuiltamme osoitteessa: 

Tutkimuskenttä tutuksi -juttusarjan aikaisemmat artikkelit:

 

Ota yhteyttä
Namrata
Sethi
Project Manager
+358 294471577
namrata.sethi@haaga-helia.fi