Haaga-Helian opiskelijat kehittävät Koskelan seniorikeskuksen älykästä seurantajärjestelmää

Haaga-Helian opiskelijat ovat mukana kehittämässä Helsingin Koskelan palvelukortteliin rakennettavan seniorikeskuksen älykkäitä digiratkaisuja. Kehittämisprojekti on toteutettu osana Erasmus+ -rahoitteista IoT Rapid-Proto Labs -hanketta.

Senioritalo
Uutinen

Body

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat mukana kehittämässä Helsingin Koskelaan nousevan palvelukorttelin seniorikeskuksen asukkaiden seurantaan liittyvää järjestelmää.

Seniorikeskuksen asumisen perusyksikkö on seitsemän hengen pienkoti, jossa jokaisella on oma kylpyhuone, ja yhteistä tilaa on muun muassa ruokailuun sekä oleskeluun. Keskukseen on kaavailtu myös ulkopuolella sijaitsevia virkistäytymisalueita.

Koskelan palvelukortteliin rakennettava seniorikeskus tulee hyödyntämään toiminnassaan älykkäitä ratkaisuja, jotka mahdollistavat muistisairaille asukkaille entistä kodikkaamman ja vapaamman elämän.

Mallia on haettu muun muassa hollantilaisesta Hogeweykin muistisairaiden kylästä, joka sijaitsee Weespin pikkukaupungissa Amsterdamin vieressä. Hogeweyk tarjoaa muistisairaille turvallisen ja vapaan asuinympäristön, joka tukee asukkaiden osallisuutta tuomalla palvelut heidän lähelleen.

Haaga-Helian opiskelijoiden kehittämä seurantajärjestelmä perustuu Bluetoothin (BT) majakkatekniikkaan. BT-majakoilla on kyky lähettää lyhyitä viestejä paikallisverkossa, jonka avulla vastaanottajat saavat informaatiota ja pääsevät käsiksi lisäarvoa tuottaviin palveluihin.

Haaga-Helian lehtori Harto Holmströmin mukaan järjestelmässä vanhuksille jaettaisiin BT:n kautta toimivia älyrannekkeita, joihin esiasennetaan erilaisia tunnisteita. Tunnisteet voivat esimerkiksi avata ovia ja kerroksia asukkaan yksilöllisten tarpeiden ja voimavarojen mukaan.​

— Bluetooth-majakoiden testaaminen seniorikeskuksessa oli aikataulutettu keväälle 2020, mutta koronavirus laittoi suunnitelmamme uusiksi, hän toteaa.

Pieni vastoinkäyminen ei kuitenkaan pysäyttänyt opiskelijoiden kehittämisinnostusta, vaan järjestelmä testattiin lopulta ammattikorkeakoulun omissa tiloissa. Viime syksynä puolestaan valmistuivat majakkarannekkeiden vastaanottimien testiversiot, ja tänä keväänä työn alla on loppukäyttäjille suunnattu selainnäkymä sekä hoitajille tarkoitettu mobiilisovellus.

Koskelan seniorikeskuksen johtaja Anneli Walldénille älykkään seniorikeskuksen rakentaminen on sydämen asia. Rajoittavien tekijöiden minimoiminen parantaa hänen mukaansa asukkaiden elämänlaatua. 

Digiteknologian hyödyntämisen myötä hoitajilla jää enemmän aikaa seniorikeskuksen asukkaille.

Walldénin mukaan vapaampi liikkuminen voi osaltaan myös rahoittaa sellaisia henkilöitä, joilla on vakavia muistiin liittyviä vaikeuksia.

— Ryhmäkotiympäristön tiedetään aiheuttavan paljon tarpeetonta hätääntymistä, kun ovia joudutaan lukitsemaan ja liikkumista rajoittamaan pieneen tilaan, hän sanoo.

Walldén pitää monialaisia yhteystyöhankkeita pohjattomana voimavarana, jota tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään vielä entistäkin tehokkaammin. Siksi hänen olikin helppo hypätä yhteistyöhön mukaan, kun Haaga-Helialta otettiin yhteyttä.

— Mielestäni opiskelijat ovat tärkeä resurssi hoiva-alan ja hoitotyön yhdistämisessä digitekniikan ja tekniikan aloihin sekä palvelumuotoiluun, hän sanoo.

Walldénin mukaan muistiystävällisyyden merkitys palveluissa ja niiden kehittämisessä on noussut entistä enemmän pinnalle. Tämä näkyy myös Koskelan seniorikeskuksen rakennusprojektissa, jonka yhteydessä on ideoitu useita erilaisia älyratkaisuja.

Helsingin kaupungin ensisijaisena tavoitteena on, että nyt kehitettävät ratkaisut sopisivat niin uusiin kuin vanhoihinkin ryhmäkoteihin.

Ensimmäisen älykkään seniorikeskuksen odotetaan valmistuvan vuoden 2024 aikana. 

Ota yhteyttä
Harto
Holmström
lehtori
+358 294471321
harto.holmstrom@haaga-helia.fi