Haaga-Helian Master-alumni Kai Pihlainen väitteli tohtoriksi - aiheena sotilaiden liikunta kriisinhallintatehtävien aikana

Haaga-Helian liikunnanohjaajan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut väitöskirjatutkija Kai Pihlainen väitteli tohtoriksi viime Jyväskylän yliopistossa. Väitösaiheena oli sotilaiden fyysinen kuormitus ja yleiskunnon ylläpito kriisinhallintatehtävien aikana.

Suomen armeijan sotilaspuku, jossa olkapäässä on Suomen lippu.
News article

Body

Haaga-Helian liikunnanohjaajan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut väitöskirjatutkija ja liikunnansuunnittelija Kai Pihlainen väitteli tohtoriksi viime viikonloppuna Jyväskylän yliopistossa.

Hänen väitösaiheenaan oli sotilaiden fyysinen kuormitus ja yleiskunnon ylläpito kriisinhallintatehtävien aikana.

Pihlaisen tekemä väitöstutkimus osoitti, että kriisinhallintatehtävissä olevien sotilaiden fyysisestä aktiivisuudesta keskimäärin vain kymmenen prosenttia ylitti kohtuukuormitteisen aktiivisuuden tason, jota vaaditaan fyysisen toimintakyvyn ylläpitoon. 

Myöskään päivittäinen askelmäärä ei ylittänyt suositeltua 10 000 askeleen rajaa.

Jyväskylän yliopiston haastatteleman Pihlaisen mukaan verinäyteanalyysit vahvistivat, että sotilaiden fyysinen kuormitus oli operaation aikana alhainen. Hän uskoo syyn olevan rajoitetussa liikkumisessa toimialueella sekä ajoneuvosta käsin tehtävässä partioinnissa.

— Työn luonne ei pitkittyessään ylläpidä riittävää yksilötason valmiutta kriittisiin sotilastehtäviin, vaan toimintakykyä on ylläpidettävä säännöllisellä harjoittelulla operaation aikana, väitöskirjatutkija toteaa Jyväskylän yliopistolle.

Pihlaisen mukaan sotilaiden fyysistä toimintakykyä olisi mahdollista ylläpitää ohjelmoiduilla voima- ja kestävyysharjoitteluilla pidempien ja matalatempoisempien kriisinhallintaoperaatioiden aikana. 

Hän kuitenkin painottaa, että harjoittelussa tulisi aina ottaa huomioon operaation ja tehtävien luonne sekä sotilaiden yksilölliset erot harjoittelutaustassa ja yleiskunnossa.

Pihlainen kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta 1989. Hän valmistui liikunnanohjaajaksi Suomen Urheiluopistolta vuonna 1993 ja täydensi myöhemmin tutkintoaan Haaga-Helian ylemmän ammattikorkeakoulun tutkinnolla vuonna 2010. 

Jyväskylän yliopiston väitöskirjaopinnot hän aloitti vuonna 2013. Pihlainen on työskennellyt Puolustusvoimissa Pääesikunnan koulutusosastolla liikuntasuunnittelijana vuodesta 2003 alkaen.

Lisää tietoa aiheesta: