Haaga-Helian lehtori Pia Kiviaho-Kallion nuoruuden päiväkirjat kääntyivät muistelmateokseksi - "Kansainvälisyys on uteliaisuutta"

Sveitsissä opiskelleen nuoren tytön päiväkirjat kääntyivät muistelmateokseksi vuosikymmeniä myöhemmin, kun saudiarabialainen kustannuspohatta Mansour S. Al Zamil tutustui sattumalta Haaga-Helian opettaja Pia Kiviaho-Kallioon. A Voice from the Berg -muistelmateos julkaistiin Mansour Al Zamil Publishing and Distribution Housen kautta kesällä 2021.

Haaga-Helian englannin kielen opettaja Piia Kiviaho-Kallio julkaisi Voice from a Berg -muistelmateoksensa Saudi-Arabialaisen kustantamon kautta
News article

Body

Haaga-Helian englanninkielen lehtori Pia Kiviaho-Kallion kirjoittama A Voice from the Berg -muistelmateos (suom. Ääni vuorelta) näki päivänvalonsa viime kesänä. Saudi-Arabiassa julkaistu kirja kertoo hänen nuoruusvuosistaan Sveitsin Zugissa sijaitsevassa Institut Montana Zugerbergissa.

Kiviaho-Kallion mukaan päätyminen maineikkaaseen opinahjoon oli puhdas sattuma.

Hänen isänsä työskenteli 80-luvun puolivälissä hissijätti Koneelle, jonka sisaryhtiö sattui sijaitsemaan Zugissa. Kun isä kutsuttiin komennukselle, niin perhe pakkasi laukkunsa ja lähti rohkeasti mukaan.

Kiviaho-Kallion mukaan muuton vaikutukset olivat valtavia. Kodilta tuntunut Vantaa vaihtui monikansalliseen alppikylään Sveitsissä. Suomessa elettiin niin kutsuttua suomettumisen aikaa, ja politiikan kentällä arvuuteltiin, mitä tapahtuu Kekkosen jälkeen.

Suomi oli kaikkea muuta kuin kansainvälinen. Zugerberg-vuoren huipulla sijaitsevassa Institut Montanassa sen sijaan opiskeli nuoria jopa kolmestakymmenestä eri maasta.

— Luulen noiden vuosien vaikuttaneen myös ammatinvalintaani. Ennen muuttoa englanti oli heikoimpia aineitani, mutta siellä ollessa kiinnostuin englanninkielisestä kirjallisuudesta, jota suorastaan ahmin vapaa-aikanani, hän kertoo.

Kansainvälisyys on uteliaisuutta

Zugerbergin huipulla toimiva Institut Montana oli alun perin poikien sisäoppilaitos. Koulun vuonna 1926 perustanut ukrainalaislähtöinen Max Husmann uskoi vakaasti, että sodilta voitaisiin välttyä, jos nuoret vain kasvatettaisiin suvaitsemaan paremmin erilaisuutta ja vieraita kulttuureja.

Kiviaho-Kallion mukaan haastavinta opiskelussa ei suinkaan ollut poikien sisäoppilaitoksille tyypillinen ankara, lähes sotilasmainen kuri, vaan siellä vallinnut avoin ja sosiaalinen ympäristö.

Hän oli tullessaan tyypillinen suomalainen tuppisuu – ujo ja hieman varautunut. Ei siis liene mikään ihme, että amerikkalainen small talk ja monikulttuurinen ilmapiiri tuntui aluksi vierailta.

Kiviaho-Kallio kertoo kuitenkin tajunneensa nopeasti, että kansainvälisyys tarkoittaa uteliaisuutta uusia asioita kohtaan.

— Jouduin pariin otteeseen jopa puhutteluun, koska en opettajan mielestä puhunut tarpeeksi oppitunneilla. Henkilökunta kannusti minua ilmaisemaan mielipiteitäni vahvemmin, ja puhumaan suuni puhtaaksi oppitunneilla, hän naurahtaa.

Monet oppilaitoksessa pitivät häntä eksoottisena.

Itävallassa syntynyt käsite suomettumisesta oli tuohon aikaan jo yleistä tietoa, jonka vuoksi varsinkin amerikkalaisopettajat suorastaan paloivat halusta kuulla hänen näkemyksiään historiallisista selkkauksista.

Myös sukupuoli vaikutti Kiviaho-Kallion mukaan opiskelukokemukseen. Hän oli yksi ensimmäisistä tytöistä, jotka pääsivät opiskelemaan eristäytyneenä pidettyyn Institut Montana Zugerbergiin.

Toisinaan tämä johti jopa häntä varten tehtyihin erityisjärjestelyihin, joilla pyrittiin pitämään yli-innokkaat kosijat loitolla. Yli kolmestasadasta aikalaisopiskelijasta vain kymmenen oli naispuolisia.

Yllättävä kustantaja Saudi-Arabiasta

Kiviaho-Kallion mukaan hänen nuoruusvuosiensa päiväkirjoihin pohjaavan muistelmateoksen julkaisu on eräänlainen tarina sekin. Kirja sai alkunsa vuonna 2019, kun hän tutustui yhteisöpalvelu Facebookin kautta Jeddassa asuvaan kulttuurivaikuttaja Mansour Al-Zamiliin.

Saudi-Arabian johtaviin teollisuussukuihin kuuluva Al-Zamil opiskeli nuorena Institut Montanassa, mutta valmistui paria vuotta ennen Kiviaho-Kallion saapumista.

Hän oli kiinnostunut jakamaan opiskelukokemuksiaan muiden alumnien kanssa, ja kuullessaan Kiviaho-Kallion pöytälaatikossa lepäävistä vanhoista, pölyisistä päiväkirjoista, hän ehdotti välittömästi niiden julkaisemista muistelmateoksena. Al-Zamil omistaa Jeddassa toimivan kustantamon.

— Spontaanina ihmisenä innostuin tietenkin. Olin aina ihaillut Institut Montanan ajatusta kulttuurien rauhanomaisesta kohtauttamisesta, ja halusin muidenkin kuulevan siitä. Näin päiväkirjoissani myös historiallista arvoa, Kiviaho-Kallio kertoo.

Kokeneelta kirjoittajalta vanhojen päiväkirjojen editointi kävi kädenkäänteessä.

A Voice from the Berg -muistelmateos julkaistiin Mansour Al Zamil Publishing and Distribution Housen kautta kesällä 2021. Kirja on rekisteröity ja leimattu myös kuningas Fahdin mukaan nimettyyn Saudi-Arabian kansalliskirjastoon.

Sellaisenaan se lienee yksi harvoista suomalaiskirjoista.

Ota yhteyttä
Pia
Kiviaho-Kallio
lehtori
+358 294471226
pia.kiviaho-kallio@haaga-helia.fi