Haaga-Helia sai huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnuksen
Kun urheilusta tulee ammatti, päällimmäisenä ei ehkä ole urheilun jälkeisen uran suunnittelu. Nyt Suomeen on rakentumassa huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen verkosto, joka haluaa edistää urheilijoiden kaksoisuria.

Body
Suomen Olympiakomitea on rakentanut arviointimallin siitä, miten korkeakoulut vastaavat huippu-urheilua tukevan koulutuksen vaatimuksiin. Mallissa pyritään tunnistamaan korkeakoulut, jotka täyttävät huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutekijät.
Ensimmäiset huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun statuksen saaneet korkeakoulut Suomessa ovat Haaga-Helia ja Savonia-ammattikorkeakoulu, joille myönnettiin laatutunnukset 21. syyskuuta 2023.
Opinto-ohjaus ja joustavuus tärkeää urheilevalle opiskelijalle
Haaga-Heliassa on jo yli kymmenen vuoden kokemus erilaisten urheilijoiden ja valmentajien opintopolkujen rakentamisesta. Ammattikorkeakoulu sai Olympiakomitean auditointiryhmältä kiitosta erityisesti laadukkaasta opinto-ohjauksesta ja verkko-opintotarjonnasta.
Haaga-Heliassa opiskelevat urheilijat voivat hakea paikallisen urheiluakatemian jäseneksi, mikä mahdollistaa muun muassa tehostetun opinto-ohjauksen.
– Saimme auditointiryhmältä positiivista palautetta monista asioista. Laadukas opinto-ohjaus tukee urheilijaopiskelijoiden hyvinvointia sekä opintojen suunnittelua. Laaja verkko-opintotarjontamme mahdollistaa sujuvan siirtymävaiheen korkeakouluun ja edesauttaa opintojen yhdistämistä urheilu-uraan, kertoo Haaga-Helian lehtori Martina Roos-Salmi, joka on ollut mukana urheilijoiden kaksoisuran kehittämistyössä alusta alkaen.
Haaga-Helian monipuolinen urheiluosaaminen tukee urheilijoille suotuisan opiskeluympäristön muodostumista. Positiivista on myös, että huippu-urheilun vaatimuksiin vastaavat harjoituskeskukset Urhea ja Vierumäki luovat toimivaa kaksoisuraympäristöä urheilijoille.
Haaga-Helian koulutuksissa lukuisia ammattiurheilijoita
Auditointiryhmä kiitteli myös Haaga-Helian Sports & Study -opintopolkuja, jotka mahdollistavat urheilijoiden kouluttautumista. Opintopoluilla opiskelee tällä hetkellä yli 60 urheilijaa, joista suurin osa on jalkapalloilijoita ja jääkiekkoilijoita. Moni heistä tähtää tutkinto-opintoihin asti.
Huuhkajissa ja Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla pelannut jalkapalloilija Leo Väisänen on ollut tyytyväinen urheilijan opintopolkuun, jossa hän aloitti vuonna 2022. Tämän vuoden alusta yhdysvaltalaisessa Austin FC -joukkueessa pelannut Väisänen kertoo, että opintopolulla urheilijan arki ja opiskelujen määrä ovat sopivassa suhteessa toisiinsa.
– Opiskelu on ollut täydellinen lisä urheilu-uran ohelle, ja on kiva päästä niin sanotusti teroittamaan aivoja opintojen parissa pitkästä aikaa. Toisaalta urheilu-ura ei ole pitkä, joten pyrin ottamaan siitä kaiken irti. Sen jälkeen on aikaa tehdä muita hommia ja hyödyntää opiskeluja työelämässä, Väisänen summaa.
Huippu-urheilun ja opiskelun edistäminen korkeakoulujen intresseissä
Huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun statusta on tähän mennessä hakenut yhteensä jo 12 ammattikorkeakoulua ja neljä yliopistoa Suomessa. Haaga-Helian auditointi toteutettiin keväällä 2023.
Olympiakomitean ohjausryhmä myöntää laatutunnukset kattavan auditointiprosessin perusteella, ja tunnus on voimassa viisi vuotta. Arviointimallin rakentamiseen on saatu apua Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) asiantuntijoilta.
Laatutyön parantaa Suomen huippu- ja ammattiurheilijoiden edellytyksiä korkeakouluopiskeluun tinkimättä urheilulle asetetuista tavoitteista.
– Urheilu on mahtava ensimmäinen ammatti. On hienoa, että siihen on mahdollista yhteensovittaa myös korkea-asteen opintoja, tiivistää Roos-Salmi.
Artikkelin pääkuva: Jalkapalloilija Leo Väisänen opiskelee Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Sport & Study -opintopolulla. Lähde: Palloliitto.

